Η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Πολωνίας, PGE Group, έλαβε έγκριση για την κατασκευή ενός συστήματος μπαταρίας αποθήκευσης ενέργειας  200MW/820MWh (BESS) στην χώρα. Το έργο, που ονομάζεται CHEST (Commercial Hybrid Energy Storage), θα στοχεύει σε χωρητικότητα όχι μικρότερη από 200 MW και ισχύ εξόδου 820 MWh, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, δήλωσε ο όμιλος PGE. Θα χρησιμοποιεί μπαταρίες ιόντων λιθίου.

 

Μέχρι στιγμής φέτος, το έργο έχει λάβει περιβαλλοντική άδεια, άδεια παραχώρησης για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και τις πρώτες άδειες σύνδεσης στο δίκτυο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου PGE, Wojciech Dabrowski, ανέφερε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί το έργο έως το 2030.

Και πρόσθεσε: «Οι αποθήκες ενέργειας (αποθήκευση) θα εξασφαλίσουν την ασφαλή ενσωμάτωση του συστήματος νέων ΑΠΕ, θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και θα βελτιώσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».

Το έργο θα ενσωματωθεί στην υπάρχουσα μονάδα αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας (PHES) με αντλία ισχύος 716 MW/3600 MWh στο Żarnowiec, η οποία μαζί θα εξομαλύνει τη διαλείπουσα παραγωγή κοντινών αιολικών πάρκων. Ο Όμιλος PGE έχει άδεια να κατασκευάσει 3,5 GW αιολικής ενέργειας κοντά στις δύο τοποθεσίες.

Η εταιρεία, η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο αλλά ανήκει κατά πλειοψηφία στο πολωνικό κράτος, είπε επίσης ότι το έργο θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα των αγορών ενέργειας και τον προγραμματισμένο συγχρονισμό των συστημάτων ενέργειας της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας με το σύστημα της ηπειρωτικής Ευρώπης.