Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών του βασιλείου, πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, ανέφερε ότι η σύνοδος κορυφής που πραγματοποιήθηκε τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας ανάμεσα σε μία σειρά αραβικές χώρες και τις ΗΠΑ, το Σάββατο, δεν συζήτησε το θέμα του πετρελαίου και ότι ο Οργανισμός Χωρών Εξαγωγών Πετρελαίου και οι σύμμαχοί του, γνωστός ως OPEC+ (σχήμα το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τη Ρωσία), θα συνεχίσει να αξιολογεί τις συνθήκες της αγοράς.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε βασίσει πολλά σε μία πιθανή συνεννόηση με τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Μέσης Ανατολής, κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην περιοχή. Στόχος του Τζο Μπάιντεν, μεταξύ άλλων, ήταν και μία συμφωνία που θα αύξανε την παραγωγή και θα μείωνε τις τιμές του αργού, ώστε να περιοριστούν οι αυξήσεις στα καύσιμα εν όψει και των ενδιάμεσων εκλογών (mid-terms) για τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ τον προσεχή Νοέμβριο και να ανακουφιστούν τα αμερικανικά νοικοκυριά, αλλά και να περιοριστεί το πολιτικό κόστος για τους Δημοκρατικούς.
Αλλά και ο έτερος μεγάλος στόχος της περιοδείας Μπάιντεν, η προσπάθεια οικοδόμησης ενός περιφερειακού άξονα ανάμεσα στις αραβικές χώρες της περιοχής και το Ισραήλ, ώστε, μεταξύ άλλων, να απομονωθεί περαιτέρω το Ιράν, δε φαίνεται να στέφεται από επιτυχία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επενδύουν στην οικοδόμηση ενός θετικού μέλλοντος της περιοχής, σε συνεργασία με όλους εσάς – και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποχωρούν», είπε ο κ. Μπάιντεν το Σάββατο, σύμφωνα με μια απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του, σύμφωνα με το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ωστόσο, επισημαίνει ότι το ανακοινωθέν της συνόδου ήταν ασαφές και η Σαουδική Αραβία, ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ουάσιγκτον στον αραβικό κόσμο, «προσγείωσε» τις ελπίδες των ΗΠΑ για τη θεμελίωση μίας πιθανής περιφερειακής συμμαχίας ασφάλειας – με τη συμμετοχή και του Ισραήλ – που θα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της ιρανικής απειλής.
Επιπλέον, αν και ο Μπάιντεν προσδοκούσε δέσμευση του Ριάντ για άμεση αύξηση στην παραγωγή αργού, οι Σαουδάραβες υπουργοί επέμειναν ότι οποιαδήποτε απόφαση για άντληση περισσότερου πετρελαίου θα ληφθεί σύμφωνα με τη λογική της αγοράς και στο πλαίσιο του OPEC+ - στον οποίο βαρύνοντα λόγο έχει και η Μόσχα – και ο οποίος θα λάβει αποφάσεις στην επόμενη σύνοδό που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Αυγούστου.
Αλλά και το αμερικανικό σχέδιο για σύνδεση των συστημάτων αεράμυνας δύσκολα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τα αραβικά κράτη που δεν έχουν δεσμούς με το Ισραήλ και διστάζουν να είναι μέρος σε μία συμμαχία που θεωρείται ότι θα έχει αντι-ιρανικό προσανατολισμό, καθώς η Τεχεράνη έχει ένα ισχυρό περιφερειακό δίκτυο «αντιπροσώπων», σε χώρες όπως το Ιράκ, ο Λίβανος και η Υεμένη. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊζάλ, δήλωσε ότι δεν γνώριζε καμία συζήτηση για αμυντική συμμαχία των χωρών του Κόλπου με το Ισραήλ και ότι το βασίλειο δεν συμμετείχε σε τέτοιες συνομιλίες. Όπως επισήμανε στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-αραβικών κρατών ότι η απόφαση του Ριάντ να ανοίξει τον εναέριο χώρο του σε όλους τους αερομεταφορείς δεν είχε καμία σχέση με πιθανή σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ και δεν ήταν πρόδρομος για περαιτέρω βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι οι τιμές του πετρελαίου πήραν πάλι την ανιούσα την περασμένη Δευτέρα, στον απόηχο της αποτυχίας Μπάιντεν να εξασφαλίσει κατά τη σύνοδο της Τζέντα, το περασμένο Σάββατο, μία συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής του μαύρου χρυσού. Έτσι, η τιμή του Brent αυξήθηκε κατά 2,6%, στα 103,88 δολάρια το βαρέλι, μετά τις δηλώσεις του Σαουδάραβα πρίγκιπα Φαϊζάλ, που διέλυσαν τις ελπίδες για μια συμφωνία.
«Το μήνυμα είναι ότι ο OPEC+ είναι που λαμβάνει τις αποφάσεις για τις προμήθειες πετρελαίου και το καρτέλ ούτε καν ενδιαφέρεται γι’ αυτό που προσπαθεί να επιτύχει ο Μπάιντεν. Ο ΟPEC+ θα συνεχίσει να ελέγχει την προμήθεια πετρελαίου και μία μόνο χώρα δεν μπορεί να την καθορίσει, τουλάχιστον αυτό είναι το μήνυμα που έλαβαν οι traders από την επίσκεψη του Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία», σχολίασε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της Avatrade, Ναΐμ Ασλάμ.