Κ. Θεοφύλακτος, Γ.Γ. ΙΕΝΕ στην ΕΡΤ: "Η Ρεβυθούσα Σώζει – Η Ελλάδα σε Καλύτερη Θέση Από Άλλες Χώρες" (Video)

Κ. Θεοφύλακτος, Γ.Γ. ΙΕΝΕ στην ΕΡΤ: Η Ρεβυθούσα Σώζει – Η Ελλάδα σε Καλύτερη Θέση Από Άλλες Χώρες (Video)
energia.gr
Παρ, 15 Ιουλίου 2022 - 19:24

«Η λέξη αβεβαιότητα είναι αυτή που εκφράζει σήμερα τον κόσμο», τόνισε, μεταξύ άλλων, σχετικά με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση στην ΕΕ, μιλώντας στις 12 Ιουλίου στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, ο Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Γ.Γ. του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ενώ αναφερόμενος στη χώρα μας επισήμανε ότι «είμαστε σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες», καθώς, όπως είπε, «η Ρεβυθούσα σώζει».

«Στη σημερινή αβεβαιότητα εμείς θα πρέπει να αντιδράσουμε με ηρεμία» δήλωσε ο κ. Θεοφύλακτος αναφορικά με την παροχή φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ευρώπη.

 

«Ο πρόεδρος Πούτιν είναι απρόβλεπτος. Η εκτίμηση μου είναι ότι δεν θα το κάνει (σ.σ. δεν θα κλείσει οριστικά τον αγωγό Nord Stream 1) και θα το αφήσει γιατί η Γερμανία είναι πολύ μεγάλος παίκτης και θα θέλει να έχει κάποιες άκρες στην ΕΕ», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γ.Γ. του ΙΕΝΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Ινστιτούτου.

Ο κ. Θεοφύλακτος υπογράμμισε, επίσης, ότι στις 100 πρώτες ημέρες του πολέμου η Ρωσία εισέπραξε 100 δισεκατομμύρια ευρώ πουλώντας φθηνό αέριο στην Ινδία και στην Κίνα.

9 φορές πάνω η τιμή του αερίου σε 15 μήνες

Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια στις τιμές παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, δεκαπέντε μήνες πριν, η αγορά ενός στάνταρντ φορτίου LNG (150.000 κυβικά μέτρα) κόστιζε 15 με 20 εκατ. ευρώ. Σήμερα για την αγορά του ίδιου μεγέθους φορτίου οι εταιρείες καταβάλλουν 180 εκατομμύρια, όπως επισήμανε ο Γ.Γ. του ΙΕΝΕ.