Μέσα στον ολοφυρμό που προκαλεί η εκτίναξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου, και την αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις που απαιτούνται για να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο, έφθασε η είδηση για τον αιφνίδιο θάνατο του γενικού γραμματέα του OPEC, Mohammad Barkindo σε ηλικία μόλις 63 ετών. Ο θάνατος τον βρήκε λίγες ημέρες πριν παραδώσει 

τα ηνία του διεθνούς καρτέλ, ύστερα έξι χρόνια στο αξίωμα. Η θητεία του στον OPEC σημαδεύτηκε από έντονες διαταράξεις της αγοράς που άφησαν σημαντικό αποτύπωμα στον κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ομιλία του, στην Αμπούτζα, λίγες ώρες πριν φύγει από τη ζωή, ο Barkindo ανέφερε ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου τελεί "υπό πολιορκία" και εξακολουθεί να υποφέρει από τις τεράστιες επενδυτικές απώλειες των τελευταίων ετών.

"Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο κλάδος έχει πληγεί από δύο μεγάλους κύκλους - τη σοβαρή ύφεση της αγοράς το 2015 και το 2016 και τον ακόμη πιο εκτεταμένο αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19", είπε.

Η σταδιοδρομία του στην πετρελαϊκή βιομηχανία ξεκίνησε στην Νιγηρία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Διετέλεσε αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟPEC το 2006, πριν επιστρέψει στη θέση 10 χρόνια αργότερα για να καθοδηγήσει τις τύχες του διεθνούς καρτέλ εν μέσω των κλυδωνισμών των αγορών, επιτυγχάνοντας, παράλληλα, μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας με τις χώρες παραγωγής πετρελαίου εκτός οργανισμού.

"Το να υπηρετώ ως γενικός γραμματέας του ΟPEC για δύο θητείες, ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών γίναμε μάρτυρες τόσο δύσκολων όσο και ιστορικών στιγμών, που υπογράμμισαν ξανά και ξανά τη σημασία της συνεργασίας και της ομαδικής εργασίας", είπε ο Barkindo στην τελευταία ομιλία του, την περασμένη Τρίτη.

"Αυτή η τραγωδία αποτελεί σοκ για την οικογένεια του ΟPEC. Εκφράζουμε τη θλίψη μας και τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας για τα πάνω από 40 χρόνια ανιδιοτελούς υπηρεσίας που προσέφερε ο Mohammad Sanusi Barkindo στον οργανισμό. Η αφοσίωση και η ηγεσία του θα μας εμπνέουν για πολλά χρόνια", ανέφερε χαρακτηριστικά η Γραμματεία του OPEC στο tweeter.

Σήμερα, στον απόηχο του θανάτου, οι αναλυτές της αγοράς προβαίνουν σε μια πρώτη αποτίμηση του έργου που άφησε  πίσω του ο εκλιπών. Στη διάρκεια της μακράς καριέρας του, υπήρχαν διάφορα κομβικά ζητήματα που τον καθοδηγούσαν: ένα μεταδοτικό πάθος για τη βιομηχανία πετρελαίου, μια ακλόνητη πίστη στο δυναμικό του πετρελαίου για την εξάλειψη της φτώχειας, μια σταθερή δέσμευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η σημασία του διαλόγου και της πολυμέρειας και, το βασικότερο όλων, η αντιμετώπιση όλων με σεβασμό και ευγένεια, τονίζουν.

Ως Γενικός Γραμματέας του ΟPEC, αξίωμα που κατέλαβε την 1η Αυγούστου 2016, ο  Barkindo υπήρξε ένας οραματιστής ηγέτης και ένας εύγλωττος επικοινωνιολόγος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορικής Διακήρυξης Συνεργασίας, στα τέλη του 2016. Υπηρέτησε τον Οργανισμό με μεγάλη διάκριση και τον βοήθησε να ξεπεράσει με επιτυχία δύο μεγάλες βιομηχανικές υφέσεις (2015-2016 και 2020-2021), έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του Χάρτη Συνεργασίας (ΧΣ) και υπήρξε άριστος διπλωμάτης στην περαιτέρω προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου.

Παρά την επίτευξη τόσων υψηλών στόχων στη σταδιοδρομία του, ο Barkindo παρέμεινε ένας ανιδιοτελής άνθρωπος με μεγάλη ταπεινότητα και αξιοπρέπεια που αντιμετώπιζε τους πάντες, ανεξαρτήτως βαθμού ή αξιώματος, με αξιοπρέπεια και ευγένεια. Ένας πρωτοπόρος που θαυμάζεται και σέβεται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Αγαπητός φίλος για πολλούς.

Σε όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να εργαστούν μαζί του, θα τους λείψει η ζεστασιά, η ευγένεια και η αίσθηση του χιούμορ του. Το παράδειγμά του για αφοσίωση και καθήκον θα εμπνεύσει τους μελλοντικούς ηγέτες του κλάδου.

Μέχρι τέλους, ήταν πάντα πιστός στο σεβασμό του χαρακτήρα του, πάντα εκεί για να ακούσει, να προσφέρει καθοδήγηση και να δείξει ηγετική ικανότητα- ένα γνήσιο είδωλο του OPEC. Τα τελευταία του λόγια προς τους φίλους του ήταν ότι ήταν ευτυχής που ολοκλήρωσε τη θητεία του ως Γενικός Γραμματέας, ότι υπηρέτησε όσο καλύτερα μπορούσε και ότι ήταν περήφανος για όσους υπηρέτησαν μαζί του.

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων μια πολύ συναισθηματική ανακοίνωση που εξέδωσε ο OPEC αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του.

"Οι αποχαιρετισμοί είναι μόνο για εκείνους που αγαπούν με τα μάτια τους. Γιατί για όσους αγαπούν με την καρδιά και την ψυχή δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως ο χωρισμός", καταλήγει η ανακοίνωση.

Eν κατακλείδι, ο Mohammad Barkindo ανέδειξε τη θέση και το ρόλο του oργανισμού ως ενεργού και υπεύθυνου εταίρου στην πετρελαϊκή βιομηχανία και τη διεθνή κοινότητα, τόσο με τις πράξεις όσο και με τα λόγια του.