Κυρώσεις που επιτέλους θα έχουν αντίκτυπο στη Ρωσία θέλει να επιβάλει η Δύση. Οι ηγέτες της G7 στην σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στις Βαυαρικές Άλπεις θα επιδιώξουν μια συμφωνία για την επιβολή «ανώτατου ορίου τιμής» στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η ομάδα εργάζεται για να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Όπως αναφέρουν οι FT, οι συνομιλίες επρόκειτο να συνεχιστούν χθες κατά τη διάρκεια της νύχτας, (αφού ξεκίνησαν την Κυριακή στο πολυτελές θέρετρο Schloss Elmau), όπου οι ηγέτες θέλουν να ''στρατολογήσουν'' μια σειρά από χώρες πέρα ​​από την ομάδα G7 για να βάλουν ανώτατο όριο στην τιμή που καταβάλλεται για το ρωσικό πετρέλαιο.

Έτσι ελπίζουν ότι ένα ανώτατο όριο θα περιορίσει τα οφέλη από την εκτίναξη της τιμής του αργού στην πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου, ενώ θα αμβλύνει τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών της ενέργειας στις δυτικές οικονομίες.

Η πρόταση προωθήθηκε έντονα από τις ΗΠΑ και πρόσφατα σχόλια από Γερμανούς αξιωματούχους υποδηλώνουν ότι και το Βερολίνο προσεγγίζει την ιδέα.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, είπε στους συναδέλφους ηγέτες της G7 ότι χρειάζονταν ανώτατα όρια στις τιμές της ενέργειας γιατί «πρέπει να μειώσουμε το χρηματικό ποσό που πηγαίνει στη Ρωσία και να απαλλαγούμε από μια από τις κύριες αιτίες του πληθωρισμού».

Σήμερα, τα ανώτατα όρια θα βρεθούν στο τραπέζι από μια ευρύτερη ομάδα, καθώς οι ηγέτες της Γερμανίας, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά θα συζητήσουν με χώρες «εταίρους» που έχουν προσκληθεί. Χώρες όπως η Ινδία, η οποία έχει γίνει μεγάλος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου με έκπτωση από την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και η Αργεντινή, η Νότια Αφρική, η Σενεγάλη και η Ινδονησία.

Ο Charles Michel, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αποφασίσει με τους εταίρους της για ένα ανώτατο όριο τιμών, αλλά τόνισε την ανάγκη για ένα «σαφές όραμα» και επίγνωση των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων. «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι ο στόχος είναι να στοχεύσουμε τη Ρωσία και όχι να κάνουμε τη ζωή μας πιο δύσκολη και πιο περίπλοκη», είπε.

Ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «εντατικές συζητήσεις» για το πώς θα εφαρμοστεί το ανώτατο όριο και θα λειτουργήσει παράλληλα με τις κυρώσεις της Δύσης και της Ιαπωνίας. «Τα ζητήματα που πρέπει να λύσουμε δεν είναι ασήμαντα, αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο για να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε ο αξιωματούχος.

Η ΕΕ συμφώνησε τον Μάιο σε μια σταδιακή απαγόρευση των θαλάσσιων αποστολών ρωσικού πετρελαίου, ενώ παράλληλα επέτρεψε προσωρινά να συνεχιστούν οι παραδόσεις αργού μέσω αγωγού. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να τις καταργήσει σταδιακά μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Στελέχη της ενέργειας προειδοποίησαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει απότομα τις προμήθειες πετρελαίου ως απάντηση σε οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής ανώτατου ορίου τιμών ή περαιτέρω περικοπών στις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Καθώς οι ηγέτες της G7 συναντήθηκαν, η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους σε κατοικημένες περιοχές του Κιέβου για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες, καταστρέφοντας πολυκατοικία και νηπιαγωγείο σε μια επίθεση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε ως «πράξη βαρβαρότητας».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε την Κυριακή την ανάγκη διατήρησης της συναίνεσης, προειδοποιώντας για «κούραση» μεταξύ «πληθυσμών και πολιτικών».

Σε ένδειξη αλληλεγγύης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy προσκλήθηκε να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7 μέσω βιντεοσυνδέσμου τη Δευτέρα.

Το οικονομικό σκηνικό της συνάντησης έχει διαμορφωθεί από έναν πόλεμο που ανέβασε τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και αύξησε τους φόβους για μια επικείμενη ύφεση. Ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών έχει εγείρει ανησυχίες για τις ελλείψεις τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη απειλεί με ενεργειακή συμπίεση σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ο οικοδεσπότης Olaf Scholz, ο καγκελάριος της Γερμανίας, είπε ότι όλα τα κράτη της G7 ανησυχούν για τις «κρίσεις που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή». Ωστόσο, είπε ότι ήταν πεπεισμένος ότι η ομάδα θα στείλει ένα «πολύ σαφές μήνυμα ενότητας και αποφασιστικής δράσης».

Οι ηγέτες στοχοποιούν και την Κίνα. Ο Μπάιντεν είπε ότι η G7 βασίστηκε σε μια συμφωνία που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στην Κορνουάλη πριν από ένα χρόνο για να προσφέρει χρηματοδότηση υποδομών σε φτωχές χώρες ως εναλλακτική λύση στην Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας.

«Συλλογικά στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε σχεδόν 600 δισεκατομμύρια δολάρια από την G7 έως το 2027», είπε. Το πρόγραμμα έχει πλέον επίσημη ονομασία — Σύμπραξη για Παγκόσμια Υποδομή και Επενδύσεις — και θα επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση για την υγεία, την ψηφιακή συνδεσιμότητα, την ισότητα των φύλων και το κλίμα και την ενέργεια.

Είπε ότι θα επιτρέψει στις κοινότητες σε όλο τον κόσμο «να δουν μόνες τους τα συγκεκριμένα οφέλη της συνεργασίας με τις δημοκρατίες».

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι η ΕΕ θα κινητοποιήσει 300 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027. Στόχος, είπε, ήταν «να δείξουμε στον κόσμο ότι οι δημοκρατίες, όταν συνεργάζονται, παρέχουν τον καλύτερο δρόμο για την επίτευξη αποτελεσμάτων».

Στη φαρέτρα και ο Χρυσός 

Στο πλαίσιο των προσπαθειών να αυξηθεί η οικονομική πίεση στη Ρωσία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κινήσεις για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού χρυσού. «Πρέπει να λιμοκτονήσουμε το καθεστώς Πούτιν για τη χρηματοδότησή του», είπε ο Τζόνσον.

Η ιδέα ενός ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου έρχεται καθώς η υψηλή τιμή του αργού σημαίνει ότι τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου δεν έχουν απαραίτητα μειωθεί παρά τους δυτικούς περιορισμούς στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Εντείνεται επίσης η ανησυχία ότι οι προσπάθειες απαγόρευσης πρόσβασης σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο στις δυτικές ασφαλιστικές αγορές φέτος θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου σε πρωτοφανή επίπεδα. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί ότι κατι τέτοιο θα μπορούσε να συμβάλει στο ''κλείσιμο'' περισσότερο από το ένα τέταρτο της ρωσικής παραγωγής πριν από την εισβολή.

Στο πλαίσιο του συστήματος ανώτατου ορίου τιμών, η Ευρώπη θα περιόριζε τη διαθεσιμότητα ναυτιλιακών και ασφαλιστικών υπηρεσιών που επιτρέπουν την παγκόσμια μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, επιβάλλοντας ότι οι υπηρεσίες θα ήταν διαθέσιμες μόνο εάν τηρούνταν το ανώτατο όριο τιμής από τον εισαγωγέα. Ένας παρόμοιος περιορισμός στη διαθεσιμότητα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ θα μπορούσε να δώσει στο σύστημα πρόσθετο αντίκτυπο.

Ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε ότι η ιδέα θα χρειαζόταν ευρεία αγορά σε όλο τον κόσμο. Θα απαιτούσε επίσης από την ΕΕ να τροποποιήσει την απαγόρευσή της για την ασφάλιση ρωσικών αποστολών αργού —που θεσπίστηκε με την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου μέσω θαλάσσης— που θα χρειαζόταν την αγορά και των 27 κρατών μελών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμμετάσχει, δεδομένου ότι είναι ουσιαστικά το σπίτι της ασφαλιστικής αγοράς Lloyd's του Λονδίνου. Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη συμφωνήσει να συντονιστούν για την απαγόρευση ασφαλίσεων, αλλά το Λονδίνο δεν έχει οριστικοποιήσει το σχέδιό του.