Σε Όριο Θραύσης η Τιμή στην Αντλία- Απαισιόδοξες Προβλέψεις για Ραγδαία Άνοδο της Ζήτησης Αργού 

Σε Όριο Θραύσης  η Τιμή στην Αντλία- Απαισιόδοξες Προβλέψεις για Ραγδαία Άνοδο της Ζήτησης Αργού
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 27 Ιουνίου 2022 - 08:00

Στα όρια του πανικού κινείται εδώ και αρκετές εβδομάδες η αγορά υγρών καυσίμων, με τους πρατηριούχους να αντιμετωπίζουν το φάσμα μιας καταστρεπτικής μείωσης της ζήτησης, η κυβέρνηση μια σημαντική πτώση των φορολογικών εσόδων και οι καταναλωτές το ενδεχόμενο να παρκάρουν επ’ αόριστον τα οχήματά τους λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης της αγοράς καυσίμων. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση 11% στην κατανάλωση αμόλυβδης βενζίνης για το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σε επίπεδο τριετίας. Αντιθέτως, η ζήτηση για ντίζελ κίνησης εμφανίζεται αυξημένη κατά 13% στο πεντάμηνο και κατά 1% σε βάθος τριετίας. 

Όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης, αν συνεχιστεί η κρίση και σταματήσουν οι ροές φυσικού αερίου, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση πετρελαίου με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για τις ήδη πολύ υψηλές τιμές πώλησης του αργού. Ήδη, οι τιμές του πετρελαίου εμφανίζονται αυξημένες κατά 48,24%  σε ετήσια βάση, με την μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να έχει αυξηθεί κατά 47,85% και του ντίζελ κίνησης κατά 57,4% σε ετήσια βάση. Άμεση λύση εκτόνωσης της κατάστασης δεν διαφαίνεται επί του παρόντος, η δε «ανακούφιση» του Fuel Pass Νο 2 αργεί ακόμη. 

Τουλάχιστον, από πρώτης Ιουλίου καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, που σημαίνει πως από πρώτης Αυγούστου οι καταναλωτές θα έχουν πιο φθηνά τιμολόγια. Στόχος των κυβερνητικών παρεμβάσεων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι η απορρόφηση των αύξησεων σε ποσοστά 82-100%, με τις επιδοτήσεις να είναι υψηλότερες στα ευάλωτα νοικοκυριά (100%) και να ακολουθούν τα οικιακά τιμολόγια με 85%, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 80% και τα αγροτικά με 90%.

Εν τω μεταξύ, η τιμή χονδρικής διυλιστηρίου για την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων διαμορφώθηκε την Παρασκευή, προ ΦΠΑ, σε 1814 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, συμπεριλαμβανομένων φόρων και τελών, έχοντας καταγράψει σημαντικό άλμα από τα 1,800, 880 ευρώ ανά κυβικό μέτρο την Πέμπτη.

Η αντίστοιχη τιμή χονδρικής για το το ντίζελ κίνησης διαμορφώθηκε στο 1,568,303 ευρώ ανα κυβικό μέτρο, από 1,575, 727 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, την Πέμπτη και 1,596, 962 ευρώ την Τρίτη, 21 Ιουνίου.

Για αύριο, Τρίτη, 28 Ιουνίου οι εκτιμήσεις από τις ενώσεις πρατηριούχων είναι ότι θα υπάρξει μείωση στη μέση χονδρική τιμή διυλιστηρίου στην βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά αύξηση των τιμών του υγραερίου κίνησης.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές στην αντλία, η μέση τιμή για τη βενζίνη 95 οκτανίων στην περιοχή της Αθήνας ήταν την Παρασκευή τα 2,363 ευρώ ανά λίτρο, ενώ για αύριο αναμένεται να κυμανθεί στην περιοχή των 2,347 ευρώ ανά λίτρο, με τη μέση πανελλαδική τιμή να βρίσκεται διαμορφωμένη στα 2,41 ευρώ ανά λίτρο, και στα 2,12 ευρώ ανά λίτρο για το ντίζελ κίνησης. Ταυτόχρονα, στην Θεσσαλονίκη  η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης στην αντλία διαμορφώνεται στα 2,354 ευρώ ανά λίτρο.

Η Κεφαλονιά εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της ακρίβειας, με τη  μέση τιμή πώλησης βενζίνης να φθάνει αύριο στα 2,471 ευρώ ανά λίτρο, ελαφρώς μειωμένη από τα 2,483 ευρώ ανά λίτρο την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου «τσίμπησαν» στο κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας, μετά το καθοδικό σπιράλ στο οποίο περιήλθαν λόγω των ανησυχιών για επικείμενη γενικευμένη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και εξαιτίας των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων βάσης της αμερικανικής Fed.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του Brent, του διεθνούς benchmark, για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου έκλεισε στα 113, 1 δολάρια ανά βαρέλι, με ποσοστιαία άνοδο 2,79%, αφού κινήθηκε επί σειρά συνεδριάσεων στα όρια ή και σημαντικά χαμηλότερα των 110 δολαρίων. Η τιμή του Brent ενισχύεται σε ετήσια βάση σε ποσοστό 49,63%.

Ανοδική τροχιά ακολούθησαν και οι τιμές για την αμερικανική ποικιλία WTI, που έκλεισαν στα 107,6 δολάρια ανά βαρέλι, με ποσοστιαία αύξηση 3,21%. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Πέμπτη, οι τιμές του WTI υποχωρούσαν ενδοσυνεδριακά στην περιοχή των 103,20 δολαρίων ανά βαρέλι, από 104,5 δολάρια την Τετάρτη, με το ποσοστό της πτώσης να κυμαίνεται στο μείον 2,86%.