Πιο Κοντά στο Δελτίο οι Γερμανοί-Για 2,5 Μήνες Επαρκούν οι Δεξαμενές Αποθήκευσης Αερίου, Εφόσον Έχουν 100% Πληρότητα

Πιο Κοντά στο Δελτίο οι Γερμανοί-Για 2,5 Μήνες Επαρκούν οι Δεξαμενές Αποθήκευσης Αερίου, Εφόσον Έχουν 100% Πληρότητα
energia.gr
Παρ, 24 Ιουνίου 2022 - 10:10

Η Γερμανία ήδη από χθες (με το 2ο σχέδιο έκτακτης ανάγκης) έκανε ένα βήμα πιο κοντά στον περιορισμό του φυσικού αερίου μετά τη δραστική πτώση των προμηθειών από τη Ρωσία, λέγοντας ότι η απόφαση της Μόσχας είχε βυθίσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε «κρίση φυσικού αερίου». Η Γερμανία θα μπορέσει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της για περίοδο δυόμισι μηνών ενός φυσιολογικού χειμώνα, αν οι εγκαταστάσεις της για την αποθήκευση φυσικού αερίου έχουν πληρότητα 100%, όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Κλάους Μίλερ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου.

Ο Μίλερ πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται πρόσθετους προμηθευτές και πρέπει να εξοικονομήσει φυσικό αέριο.

“Αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία έχουν πληρότητα 100%, θα μπορούσουμε να αντεπεξέλθουμε χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο, για μόλις 2,5 μήνες και μετά οι δεξαμενές αποθήκευσης θα έχουν αδειάσει,” δήλωσε ο Μίλερ μιλώντας στην εκπομπή Maybrit Illner της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι τεταμένη, αλλά παραμένει σταθερή.

Το Βερολίνο ξεκίνησε ήδη το δεύτερο στάδιο του εθνικού του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο, εννέα ημέρες αφότου η Ρωσία μείωσε την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα κατά 60%.

«Βρισκόμαστε σε κρίση φυσικού αερίου», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ(φωτό), υπουργός Οικονομίας. «Από εδώ και στο εξής, το φυσικό αέριο είναι ένα σπάνιο εμπόρευμα».

Είπε ότι οι τιμές ήταν ήδη υψηλές, αλλά οι Γερμανοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για περαιτέρω αυξήσεις. «Αυτό θα έχει αντίκτυπο στη βιομηχανική παραγωγή και θα βαρύνει πολύ τους καταναλωτές», είπε ο Χάμπεκ και πρόσθεσε, ότι το φυσικό αέριο χρησιμοποιήθηκε «ως όπλο εναντίον της Γερμανίας».

Η μετάβαση στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου σηματοδοτεί ότι οι αρχές βλέπουν μια «ουσιαστική επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού με φυσικό αέριο». Αυτό σημαίνει ότι το δεύτερο στάδιο του σχεδίου για το φυσικό αέριο δεν θα οδηγήσει στον περιορισμό του φυσικού αερίου σε βιομηχανικές εταιρείες ή καταναλωτές, αλλά θα ενεργοποιήσει το τρίτο επίπεδο «έκτακτης ανάγκης». Ο Χάμπεκ είπε ότι η επιβολή δελτίου «δεν πρέπει να συμβεί», αλλά «φυσικά δεν μπορώ να το αποκλείσω».

Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι δεν επρόκειτο να ενεργοποιήσει έναν νόμο που θα επέτρεπε στις ενεργειακές εταιρείες να λύσουν τις συμβάσεις τους με πελάτες και να απαιτήσουν υψηλότερες τιμές, μετά από ώθηση κατά του μέτρου από τη βιομηχανία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με την TTF, την ευρωπαϊκή τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου, αυξήθηκαν 4,7% ο πρωί της Πέμπτης στα 132,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο Χάμπεκ κάλεσε τους Γερμανούς να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου. «Θα πρέπει όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια — αλλά μπορούμε να το κάνουμε, σε αλληλεγγύη μεταξύ μας». Είπε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως η απομάκρυνση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα από το αποθεματικό. «Αυτό είναι επώδυνο γιατί οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με άνθρακα είναι απλώς δηλητήριο για το κλίμα», είπε ο Habeck, ο οποίος είναι Πράσινος.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι γεμάτες 58%, υψηλότερα από ό,τι εκείνη την εποχή πέρυσι, αλλά ο Χάμπεκ είπε ότι εάν οι προμήθειες φυσικού αερίου παραμείνουν στο τρέχον χαμηλό τους επίπεδο, η χώρα δεν θα επιτύχει τον στόχο της να έχει χωρητικότητα αποθήκευσης έως και 90% μέχρι τον Δεκέμβριο εκτός εάν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Οι εισαγωγείς φυσικού αερίου αναγκάζονται να καλύψουν το έλλειμμα φυσικού αερίου που παρέχεται μέσω του Nord Stream 1(NS1) αγοράζοντας φυσικό αέριο από την αγορά spot σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Gazprom μπορεί να σταματήσει εντελώς τις παραδόσεις φυσικού αερίου ενώ το NS1 είναι κλειστό για επισκευές. «Η κατάσταση του εφοδιασμού είναι αρκετά στενή χωρίς να έχει κλείσει το NS1», είπε ένας.

Ο Carsten Rolle της BDI, της γερμανικής επιχειρηματικής συνομοσπονδίας, είπε ότι κατά τις προηγούμενες περιόδους προγραμματισμένης συντήρησης του NS1 η Gazprom είχε καλύψει το έλλειμμα στέλνοντας στη Γερμανία περισσότερο αέριο μέσω της Ουκρανίας ή μέσω του αγωγού Yamal-Europe μέσω της Πολωνίας.

«Αλλά υπάρχει ανησυχία ότι δεν θα το κάνουν αυτό φέτος», είπε. «Ήδη έχουν μειώσει τις ροές μέσω του NS1 κατά 60% και δεν το έχουν αναπληρώσει με αυξημένες ροές μέσω άλλων αγωγών».

 

Η Ρωσία  υποστηρίζει ότι για τη διακοπή του εφοδιασμού οφείλονται οι καθυστερήσεις στην επιστροφή των στροβίλων της Siemens Energy που χρησιμοποιούνται σε σταθμό συμπίεσης του αγωγού NS1. Η Siemens Energy από την πλευρά της λέει ότι οι καναδικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας την εμποδίζουν να εισάγει τον ζωτικής σημασίας τεχνικό εξοπλισμό από ένα εργοστάσιο στο Μόντρεαλ.

 

Μέχρι στιγμής, η μείωση των ροών μέσω του NS1 είχε μικρό απτό αντίκτυπο στις προμήθειες της Γερμανίας, επειδή η κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι μόνο το ένα τέταρτο ή το ένα πέμπτο του όγκου σε σχέση τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ωστόσο, έχει σοβαρές επιπτώσεις στις προσπάθειες πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου πριν από τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης.

«Εάν δεν καταφέρουμε να γεμίσουμε τις αποθήκες φυσικού αερίου μέχρι το φθινόπωρο, θα αρχίσουμε γρήγορα να αντιμετωπίζουμε ελλείψεις φυσικού αερίου», δήλωσε ο Jörg Rothermel, επικεφαλής ενέργειας στην Ένωση Χημικών Βιομηχανιών της Γερμανίας. «Και η Bundesnetzagentur [ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή ενέργειας] θα πρέπει να αρχίσει να εκδίδει εντολές για τις εταιρείες να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου ή ακόμη και να απενεργοποιήσουν ορισμένες εγκαταστάσεις παραγωγής».