''Καμπανάκι'' ΙΕΑ για Πλήρη Διακοπή Εξαγωγών Ρωσικού Αερίου στην ΕΕ-Διατηρείστε Ανοιχτά Πυρηνικά Εργοστάσια

Καμπανάκι ΙΕΑ για Πλήρη Διακοπή Εξαγωγών Ρωσικού Αερίου στην ΕΕ-Διατηρείστε Ανοιχτά Πυρηνικά Εργοστάσια
energia.gr
Τετ, 22 Ιουνίου 2022 - 11:18

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποιεί την Ευρώπη να προετοιμαστεί άμεσα για την πλήρη διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τη ζήτηση και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους γηρασμένους πυρηνικούς σταθμούς. Ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του

 IEA, σε συνέντευξή του στους Financial Times είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίουσε ευρωπαϊκές χώρες την περασμένη εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο για περαιτέρω περικοπές καθώς η Μόσχα προσπαθεί να αποκτήσει «μόχλευση» κατά τη διάρκεια του πολέμου της με την Ουκρανία.

Ο ΔΟΕ(ΙΕΑ), ο οποίος χρηματοδοτείται κυρίως από μέλη του ΟΟΣΑ, ήταν πέρυσι ένας από τους πρώτους επίσημους φορείς που κατηγόρησαν δημόσια τη Ρωσία για χειραγώγηση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη στο πλαίσιο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Μπιρόλ είπε ότι τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές χώρες αυτή την εβδομάδα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, όπως η πυροδότηση παλαιών σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, δικαιολογούνται από την κλίμακα της κρίσης παρά τις ανησυχίες για αυξανόμενες εκπομπές άνθρακα.

Είπε ότι η αύξηση της παραγωγής με καύση άνθρακα ήταν «προσωρινή» και θα βοηθήσει στη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου για θέρμανση το χειμώνα. Οποιεσδήποτε πρόσθετες εκπομπές CO₂ από την καύση πολύ ρυπογόνου άνθρακα θα αντισταθμιστεί από την επιτάχυνση των σχεδίων της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να δημιουργήσει δυναμικότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρόσθεσε.

Όμως ο Μπιρόλ προειδοποίησε ότι τα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μέχρι στιγμής πιθανότατα δεν επαρκούν εάν οι ρωσικές εξαγωγές διακοπούν εντελώς και είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουν τις προμήθειες τώρα για να εξασφαλίσουν ότι η αποθήκευση αερίου θα μπορούσε να βρίσκεται στο μέγιστο σημείο πριν από τους χειμερινούς μήνες.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξουν περισσότερα και βαθύτερα μέτρα ζήτησης (που θα ληφθούν από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη) καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», είπε ο Μπιρόλ, προσθέτοντας ότι η κατανομή των προμηθειών φυσικού αερίου παραμένει μια πραγματική πιθανότητα εάν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις εξαγωγές.

Η Σουηδία και η Δανία ακολούθησαν την Τρίτη τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία στην ανακοίνωση του πρώτου σταδίου των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για τη διατήρηση των προμηθειών φυσικού αερίου, αλλά κανένα από αυτά τα εθνικά σχέδια δεν περιλαμβάνει ακόμη δελτίο.

Η Ευρώπη έχει μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο στο 20% περίπου των συνολικών προμηθειών από την εισβολή στην Ουκρανία, από περίπου 40% πριν, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ICIS, αλλά έχει ήδη αξιοποιήσει τις περισσότερες επιλογές για να διαφοροποιήσει τις προμήθειες, όπως τα θαλάσσια φορτία υγροποιημένου φυσικού αέριο.

Ο επικεφαλής του ΔΟΕ είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν το κλείσιμο οποιονδήποτε πυρηνικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για κλείσιμο για να συμβάλουν στον περιορισμό της ποσότητας αερίου που καίγεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Γερμανία έχει δεχθεί συνεχείς επικρίσεις για την απόφασή της να συνεχίσει τον παροπλισμό των τελευταίων πυρηνικών της σταθμών κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Αν και ο Μπιρόλ δεν ξεχώρισε καμία χώρα, είπε ότι όλες «θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναβολής του κλεισίματος (των πυρηνικών σταθμών) όσο υπάρχουν οι συνθήκες ασφαλείας».

Το Βερολίνο έχει δηλώσει ότι πιστεύει ότι τα τεχνικά εμπόδια και τα εμπόδια ασφαλείας για να διατηρηθούν ανοιχτά τα εργοστάσια είναι πολύ υψηλά.

Ο Birol μίλησε πριν από τη δημοσίευση μιας νέας επενδυτικής έκθεσης του IEA την Τετάρτη, η οποία προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις δεν κάνουν ακόμη αρκετά για να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να περιορίσουν τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων. Οι συνολικές ενεργειακές επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 8% στα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, με την ανάπτυξη να προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υψηλότερο κόστος.

Πέρυσι ο ΔΟΕ είχε πει ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται να επενδύσει σε νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου εάν οι κυβερνήσεις επρόκειτο να πετύχουν τους καθαρούς μηδενικούς στόχους τους έως το 2050.

Ο Μπιρόλ είπε ότι χωρίς τη θέσπιση πολιτικών για τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, ο κόσμος θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει επικίνδυνες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. «Εκτός και αν οι κυβερνήσεις καθίσουν στην κινητήρια θέση και κινητοποιήσουν σημαντικά κεφάλαια για να δημιουργήσουν μια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ακραία αστάθεια στην ενέργεια», είπε.

Ενώ υπήρξαν ορισμένες θετικές ενδείξεις αυξανόμενων επενδύσεων σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, εν μέρει προερχόμενες από την επιθυμία της Ευρώπης να κόψει τον εθισμό της στη ρωσική ενέργεια, είπε παγκοσμίως η εικόνα ήταν στην καλύτερη περίπτωση μικτή.

Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, εξαιρουμένης της Κίνας, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν έχουν αυξηθεί σε πραγματικούς όρους από το 2015. Ο Birol είπε επίσης ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες εξαρτώνται από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων που χρειάζονται για να χρησιμοποιήσουν το απροσδόκητο κέρδος από τις υψηλότερες τιμές για να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους.

«Η σχετική αδυναμία των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου είναι μια από τις πιο ανησυχητικές τάσεις», ανέφερε η έκθεση της IEA.