Η Γερμανία Επαναλειτουργεί Εργοστάσια Άνθρακα για να Αντιμετωπίσει τις Περικοπές Φυσικού Αερίου από τη Ρωσία

Η Γερμανία Επαναλειτουργεί Εργοστάσια Άνθρακα για να Αντιμετωπίσει τις Περικοπές Φυσικού Αερίου από τη Ρωσία
Του Νίκου Παλαμήδη
Δευ, 20 Ιουνίου 2022 - 10:02

Το Βερολίνο θα αυξήσει σημαντικά τη χρήση άνθρακα για να διατηρήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας ενόψει του χειμώνα, καθώς οι ρωσικές περικοπές στις εξαγωγές φυσικού αερίου απειλούν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι θα ψηφίσει

νόμους έκτακτης ανάγκης για να ανοίξουν εκ νέου εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να δημοπρατηθούν οι προμήθειες φυσικού αερίου στη βιομηχανία για να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις να περιορίσουν την κατανάλωση. Όπως αναφέρουν οι FT, η κίνηση αυτή απέδειξε το μέγεθος της ανησυχίας στο Βερολίνο για πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου τους χειμερινούς μήνες.

«Αυτό που συμβαίνει είναι πικρό, αλλά σε αυτήν την κατάσταση είναι απαραίτητο να μειωθεί η χρήση φυσικού αερίου», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, μέλος του κόμματος των Πρασίνων.

Η Ρωσία μείωσε τη χωρητικότητα του κύριου αγωγού εξαγωγής φυσικού αερίου προς τη Γερμανία αυτή την εβδομάδα κατά 60%, αυξάνοντας την ανησυχία σε όλη την γηραιά ήπειρο καθώς οι δυτικοί αξιωματούχοι πείστηκαν ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τις εξαγωγές φυσικού αερίου της ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ μετά την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ιταλία, η οποία έχει δει επίσης πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αναμένεται να ανακοινώσει έκτακτα μέτρα τις επόμενες ημέρες εάν δεν αποκατασταθούν οι προμήθειες.

Ο Χάμπεκ είπε ότι το Βερολίνο επεξεργάζεται έναν νέο νόμο για να επαναφέρει προσωρινά έως και 10 γιγαβάτ σε αδρανείς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για έως και δύο χρόνια. Αυτό θα αύξανε την εξάρτηση της Γερμανίας από τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως και κατά ένα τρίτο.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή», είπε ο Χάμπεκ. «Είναι προφανές ότι η στρατηγική του Πούτιν [Βλαντιμίρ] είναι να μας αναστατώσει, να ανεβάσει τις τιμές και να μας διχάσει». . . Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό».

Το σχέδιο έρχεται σε αντίθεση με την κλιματική πολιτική της Γερμανίας. στοχεύει να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα έως το 2030, καθώς είναι πολύ πιο εντάσεως άνθρακα από το φυσικό αέριο.

Οι τρεις εναπομείναντες ενεργοί πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας έχουν χωρητικότητα 4 Gw και πρόκειται να τεθούν εκτός δικτύου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η διάρκεια ζωής τους δεν θα παραταθεί καθώς η κυβέρνηση έχει συμπεράνει ότι τα τεχνικά εμπόδια και τα εμπόδια ασφαλείας είναι πολύ υψηλά.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, η Γερμανία εισήγαγε το 55% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία.

Τις τελευταίες ημέρες, ο ρωσικός εξαγωγέας φυσικού αερίου Gazprom μείωσε τους όγκους προμήθειας μέσω του αγωγού Nord Stream 1 που διέρχεται από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, κατηγορώντας τις καναδικές κυρώσεις που άφησαν αποκλεισμένο στο Μόντρεαλ τον εξοπλισμό άντλησης της Siemens Energy.

Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στην Ευρώπη έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς της Gazprom, υποστηρίζοντας ότι οποιοδήποτε τεχνικό ζήτημα ήταν πρόσχημα για τα αντίποινα της Μόσχας κατά των κυρώσεων της ΕΕ. Η Gazprom δεν έχει χρησιμοποιήσει εναλλακτικές διαδρομές αγωγών για να καλύψει το έλλειμμα εφοδιασμού μέσω της NS1.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, που ήδη πλησιάζουν τα επίπεδα ρεκόρ, αυξήθηκαν περαιτέρω την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση στις τελευταίες περικοπές της προσφοράς.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε την εξάρτηση της χώρας από τη ρωσική ενέργεια «λάθος της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας» και είπε στο newswire DPA ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχασαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν εναλλακτικές οδούς παροχής φυσικού αερίου.

Η Γερμανία σχεδιάζει να εγκαταστήσει τέσσερις πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και έχει δώσει προτεραιότητα στην αναπλήρωση δεξαμενών αποθήκευσης αερίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν το χειμώνα. Αυτήν τη στιγμή είναι πλήρεις κατά 56 τοις εκατό και ο Χάμπεκ θέλει να φτάσει το 90% μέχρι τον Δεκέμβριο.

«Χρειαζόμαστε και θα κάνουμε τα πάντα για να αποθηκεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο», είπε ο Χάμπεκ, χαρακτηρίζοντάς το ως «ύψιστη προτεραιότητα» και προσθέτοντας ότι «αλλιώς θα ήταν πολύ σφιχτό το χειμώνα».

Η Γερμανία στοχεύει να μειώσει την κανονική κατανάλωση κατά περίπου ένα πέμπτο χωρίς να καταφύγει στη διανομή με δελτίο, ενώ αυξάνει τις προμήθειες μέσω νορβηγικών αγωγών και τις εισαγωγές LNG.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αφήσει τις προμήθειες επικίνδυνα σφιχτές, ειδικά εάν είναι ένας ιδιαίτερα κρύος χειμώνας. Οι μέσες θερμοκρασίες στη Γερμανία είναι στους 6 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερες από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη γερμανική ρυθμιστική αρχή φυσικού αερίου.

Οι αναλυτές λένε ότι η γερμανική αποθήκευση, εάν γεμίσει στο 90%, θα μπορούσε να καλύψει μόνο δύο ή τρεις μήνες κανονικής χειμερινής κατανάλωσης εάν διακοπεί τελείως ο ρωσικός εφοδιασμός.

Η Γερμανία θα εισαγάγει επίσης μηχανισμό δημοπρασίας για χρήστες βιομηχανικού αερίου, είπε ο Χάμπεκ. Οι εταιρείες που μείωσαν την κατανάλωση θα αποζημιωθούν, δήλωσε στους Financial Times ένα άτομο που γνωρίζει τα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά οι λεπτομέρειες είναι ακόμη οριστικοποιημένες.

Πέρυσι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με αέριο αντιπροσώπευαν το 15 τοις εκατό της γερμανικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι το τέλος Μαΐου, η Γερμανία είχε στο δίκτυο 31,4 Gw εργοστασίων με καύση άνθρακα και 27,9 Gw σταθμών αερίου, σύμφωνα με τα ρυθμιστικά στοιχεία.

Τα 10 Gw χωρητικότητας άνθρακα που θα τεθεί ξανά στο δίκτυο αντιπροσωπεύουν λίγο λιγότερο από το 5% της συνολικής γερμανικής παραγωγικής ικανότητας.