Μπλόκο στην Κομισιόν να Χαρακτηριστούν ως Πράσινες Επενδύσεις, Πυρηνική Ενέργεια και Φυσικό Αέριο

Μπλόκο στην Κομισιόν να Χαρακτηριστούν ως Πράσινες Επενδύσεις, Πυρηνική Ενέργεια και Φυσικό Αέριο
energia.gr
Τετ, 15 Ιουνίου 2022 - 09:35

Δύο βασικές κοινοβουλευτικές Επιτροπές, η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων απέρριψαν χθες Τρίτη (με 76 κατά και 62 υπέρ), το σχέδιο της Κομισιόν να χαρακτηριστούν το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά ως βιώσιμες πηγές ενέργειας. 

Οι ευρωβουλευτές των Επιτροπών σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «αναγνωρίζουν τον ρόλο του πυρηνικού και ορυκτού αερίου στη διασφάλιση σταθερού ενεργειακού εφοδιασμού κατά τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία. Όμως, θεωρούν ότι τα τεχνικά πρότυπα ελέγχου που προτείνει η Επιτροπή, στον κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό της, για να υποστηρίξουν τη συμπερίληψή τους δεν σέβονται τα κριτήρια για περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του Κανονισμού Ταξινόμησης»

Ζήτησαν επίσης οι νέες ή τροποποιημένες κατ' εξουσιοδότηση πράξεις να υπόκεινται σε δημόσια διαβούλευση και σε εκτιμήσεις επιπτώσεων.

Η ένσταση θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Εάν το ημικύκλιο αντιγράψει το αποτέλεσμα των επιτροπών, το σχέδιο της Επιτροπής θα ακυρωθεί επίσημα.

Η κίνηση φέρνει αντιμέτωπους τους νομοθέτες με την πλειοψηφία των κρατών μελών, με επικεφαλής τη Γαλλία, που είχαν υποστηρίξει τη συμπερίληψη τόσο του φυσικού αερίου όσο και του πυρηνικού στην ταξινόμηση της ΕΕ.

Μια μικρότερη ομάδα που αποτελείται από το Λουξεμβούργο, την Ισπανία, την Αυστρία και τη Δανία αντιτάχθηκε σθεναρά στο σήμα, ενώ η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο, αντιτάχθηκε στη συμπερίληψη των πυρηνικών ως βιώσιμων.

Η απόρριψη των επιτροπών χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από οργανώσεις για το κλίμα.

Ανησυχία στην Τσεχία

Την ίδια ώρα, η προσπάθεια των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μπλοκάρουν την ταξινόμιση και τη νομοθεσία της ΕΕ που κατατάσσει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια στις «βιώσιμες» επενδύσεις έχει προκαλέσει την ανησυχία των Τσέχων νομοθετών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να βλάψει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα ακολουθήσει την ατυχή ψήφο των πράσινων ριζοσπαστών στις επιτροπές», δήλωσε ο Αλεξάντρ Βόντρα, Τσέχος ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Πολιτικού Δημοκρατικού Κόμματος, το μεγαλύτερο από τα κόμματα του τσεχικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Εάν η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο εγκρίνει το ψήφισμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποχρεωθεί να αποσύρει ή να τροποποιήσει τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον Βόντρα, η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο είναι τεχνολογίες απαραίτητες για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη. Υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός αυτών των τεχνολογιών από τη βιώσιμη ταξινόμηση της ΕΕ θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα.

Οι απόψεις του υποστηρίζονται από ευρωβουλευτές του ισχυρότερου κόμματος της τσεχικής αντιπολίτευσης.

«Πρόκειται για ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο Τσέχος ευρωβουλευτής Όντρει Κόβαρικ (ANO, Renew) μετά την ψηφοφορία της επιτροπής του κοινοβουλίου της ΕΕ. «Θα φέρει μόνο περισσότερη αβεβαιότητα για τους επενδυτές και θα επιβραδύνει τις αναγκαίες επενδύσεις στον πράσινο μετασχηματισμό και τη σχετική σταθερότητα των τιμών της ενέργειας», πρόσθεσε.

Οι ενδιαφερόμενοι από τις τσεχικές επιχειρήσεις ανησυχούν επίσης. «Η ψήφος των επιτροπών ECON και ENVI δεν λαμβάνει υπόψη τη σοβαρότητα της κατάστασης και αποτελεί απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε η Αλένα Μασταντουόνο, μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής από την Τσεχία.