Ο Τζο Πήρε τ' Όπλο του: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ξεσπαθώνει Κατά των Πετρελαϊκών Εταιρειών

Ο Τζο Πήρε τ Όπλο του: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ξεσπαθώνει Κατά των Πετρελαϊκών Εταιρειών
energia.gr
Σαβ, 11 Ιουνίου 2022 - 11:24

Ευθείες αιχμές κατά των πετρελαϊκών εταιρειών οι οποίες περιορίζουν την παραγωγή τους με απώτερο στόχο να διατηρούν υψηλά τις τιμές και τα κέρδη τους εξαπέλυσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο κ. Μπάιντεν υποστήριξε πως πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Exxon Mobil δεν αυξάνουν σκόπιμα την παραγωγή τους προκειμέενου να διατηρούν υψηλά τις τιμές και το κέρδος τους

«H Exxon κέρδισε τόσα χρήματα που έφθασαν στο Θεό και τον ξεπέρασαν αυτό το τρίμηνο», τόνισε, προτού κατηγορήσει για άλλη μια φορά τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό ότι δεν αυξάνει την παραγωγή του που θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές.

«Θέλω να πω κάτι για τις πετρελαϊκές εταιρείες. Διαθέτουν 9.000 άδειες γεώτρησης, όμως αυτές δεν κάνουν γεωτρήσεις», υπογράμμισε στο περιθώριο ομιλίας του για τον πληθωρισμό, που εκφώνησε από το Λος Άντζελες για να προσθέσει: «Γιατί δεν κάνουν γεωτρήσεις; Επειδή κερδίζουν περισσότερα χρήματα όταν δεν παράγουν περισσότερο», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος και επεσήμανε ακόμη πως «αυτές εξαγοράζουν τις δικές τους μετοχές – κάτι για το οποίο, ειλικρινά, θα έπρεπε να τεθούν όροι – και δεν κάνουν καμιά νέα επένδυση».

Ο Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες πλουτίζουν σε βάρος των οδηγών, αντί να επενδύουν στην παραγωγή. «Τίποτα δεν άλλαξε και αυτές δεν τηρούν τον νόμο», κατήγγειλε και κατέληξε λέγοντας: «Πάντα πίστευα ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν υπέρ των επενδύσεων. Exxon, αρχίστε να επενδύετε και να πληρώνετε τους φόρους σας.»

Η ExxonMobil άντλησε λιγότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο α' τρίμηνο του 2022, εξαιτίας της κακοκαιρίας, των εργασιών συντήρησης αλλά και της πώλησης στοιχείων ενεργητικού της, υποστήριξε με ανακοίνωσή του ο Όμιλος. Δεν παύει όμως η εταιρεία να επωφελήθηκε από την αύξηση της τιμής του αργού που διεύρυνε σε μεγάλο βαθμό τον κύκλο εργασιών της και είχε ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των καθαρών κερδών της.