Νέα Πρότζεκτ Φυσικού Αερίου στη Βόρεια Θάλασσα στη Σκιά της Διακοπής της Ροής Ρωσικού Αερίου

Νέα Πρότζεκτ Φυσικού Αερίου στη Βόρεια Θάλασσα στη Σκιά της Διακοπής της Ροής Ρωσικού Αερίου
energia.gr
Παρ, 3 Ιουνίου 2022 - 17:43

Η διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom προς τη Δανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επισπεύδει την αναβίωση των ερευνών στη Βόρεια Θάλασσα, με νέα πρότζεκτ να  έρχονται στο προσκήνιο

Αναλυτικότερα, η Ολλανδία ενέκρινε ένα κοινό έργο που θα αναπτυχθεί με τη Γερμανία στη Βόρεια Θάλασσα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων dpa την Πέμπτη. Σύμφωνα με το ολλανδικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, στόχος του έργου είναι η προμήθεια 2 έως 4 δισεκατομμυρίων m3 φυσικού αερίου ετησίως.

Επιπλέον, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε το πρότζεκτ εκμετάλλευσης ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου ανατολικά του Αμπερντίν την Τετάρτη. Το έργο που ονομάζεται Jackdaw θα αντιπροσωπεύει το 6,5% της βρετανικής παραγωγής φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους Financial Times. Σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Shell, η οποία είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από το έργο, η παραγωγή θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2025.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για τις Επιχειρήσεις, την Ενέργεια και τη Βιομηχανική Στρατηγική Kwasi Kwarteng αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ότι, παρά τα νέα σχέδια για το φυσικό αέριο, η κυβέρνηση «συνεχίζει να προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα πυρηνικά». Ωστόσο, πρόσθεσε: «Πάντως, τώρα είμαστε επίσης ρεαλιστές όσον αφορά τις ενεργειακές μας ανάγκες».

Στην Ολλανδία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα έργα προκαλούν την αντίθεση περιβαλλοντικών οργανώσεων. «Δεν προωθείτε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά την κλιματική κρίση», σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες διεκόπη η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Δανία και την Ολλανδία. Στη Δανία, η παραγωγή φυσικού αερίου μειώνεται επειδή η μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου εντός της επικράτειάς της, το κοίτασμα  Tyra στη Βόρεια Θάλασσα, βρίσκεται σήμερα σε φάση ανασχεδιασμού και αναμένεται να επαναλειτουργήσει στα μέσα του 2023.