Εντός της επόμενης εβδομάδας αρχίζει η δοκιμαστική λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Eλλάδας – Βουλγαρίας (IGB) και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου η εμπορική του λειτουργία, ενώ μέσα στο β΄ εξάμηνο του έτους θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία και η νέα μονάδα φ. αερίου της Mytilineos στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας. Τις ανακοινώσεις για τον IGB  έκανε προχθες από το 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ο διευθύνων σύμβουλος

 της ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς. Όπως είπε η κατασκευάστρια εταιρεία Αβαξ, ενημέρωσε για τη μηχανική ολοκλήρωση του έργου, οι υδραυλικές δοκιμές έχουν τελειώσει, εντός του Ιουνίου θα μπει δοκιμαστικά αέριο στον αγωγό και τον Ιούλιο αναμένεται η εμπορική χρήση του. Ο κ. Ξιφαράς τόνισε, μάλιστα, ότι σε έκτακτες ανάγκες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από τα μέσα Ιουνίου, ενώ επεσήμανε τον ρόλο του για την ασφάλεια εφοδιασμού της Βουλγαρίας και άλλων χωρών των Βαλκανίων. «Το ζήτημα της ασφάλειας εφοδιασμού βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ΔΕΠΑ ακόμη και αν μας κοστίζει πολύ σαν εταιρεία», τόνισε ο κ. Ξιφαράς, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών σημείωσε ότι «πρέπει να καταλάβουμε ότι η ενέργεια κοστίζει».

Από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλη, επικέντρωσε την ομιλία της στην απουσία χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου, επισημαίνοντας τόσο την ανάγκη ενίσχυσης της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας, όσο και την ανάγκη να προχωρήσει το έργο της υπόγειας αποθήκης στην Καβάλα. Επικρίνοντας εμμέσως τις καθυστερήσεις και τη στάση της ΡΑΕ, τόνισε ότι «θα πρέπει να αποφύγουμε συζητήσεις που μπορούν να οδηγήσουν στο να μη ληφθούν αποφάσεις, γιατί εάν δεν ληφθούν, το σύστημα θα είναι ευάλωτο σε αναταράξεις σε επόμενες κρίσεις».

Στην κομβική σημασία της νέας μονάδας φυσικού αερίου της Mytilineos στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας, στην ευστάθεια και επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας αλλά και στην επίτευξη του εθνικού στόχου απανθρακοποίησης αναφέρθηκε, η γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου παραδίδοντας το βραβείο της χρονιάς για το 2021 –θεσμός που έχει καθιερώσει το Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών– στη γενική διευθύντρια Επικοινωνίας και Στρατηγικής Marketing της εταιρείας, Βίβιαν Μπουζάλη. Η μονάδα ισχύος 826 MW, από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη, βρίσκεται στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας και όπως τόνισε η κ. Μπουζάλη, μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία.