Η μέση τιμή της βενζίνης στην αντλία ξεπερνά σήμερα στα πρατήρια της Αθήνας, το φράγμα των 2,25 ευρώ ανά λίτρο, καθώς το πετρέλαιο έχει φθάσει σε νέα τρομακτικά υψηλά στα χρονικά. Αυτή την ώρα (16:20 ώρα Ελλάδας) η τιμή του Brent που θεωρείται το διεθνές benchmark κινείται πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι, ενώ η αμερικανική ποικιλία WTI διαπερνά το φράγμα των 115 ευρώ και «φλερτάρει» με τα 116 δολάρια ανά βαρέλι

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αναποφασιστικότητα της Ευρώπης στο θέμα της επιβολής εμπάργκο στο ρώσικο αργό αλλά και τα προβλέψιμα παιγχνίδια του OPEC+ υπονομεύουν κάθε σχέδιο ανάπτυξης των κρατών και ψαλιδίζουν την αγοραστική ικανότητα των πολιτών. 

Ήδη, η ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ αναφέρει  ότι τον μήνα Απρίλιο του 2022, μειώθηκε κατά 18% η αγοραστική δυνατότητα του κατώτατου μισθού στη χώρα μας.

Οι επιπτώσεις του απλησίαστου πετρελαίου έχει όμως και ευρύτερες συνέπειες στην αγορά. Ήδη οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq στην Νέα Υόρκη καταγράφουν πτώση για συναπτές επτά εβδομάδες, ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones τα πήγε ακόμη χειρότερα, σημειώνοντας πτώση για οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πτωτικό σπιράλ από την περίοδο του Κράχ, το 1932!.  Πιο συγκεκριμένα, οι απώλειες του S&P 500 φθάνουν στο 13,9% από την αρχή του έτους, ενώ οι αντίστοιχες του Nasdaq, των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, φθάνουν στο 23,1%.

(Διακύμανση τιμών Brent, τελευταίας εβδομάδας. Πηγή: FT.com)

Αντιθέτως, το δολάριο απολαμβάνει μια περίοδο ανθοφορίας, ως το κατ΄ εξοχήν ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο και κινείται σε υψηλά 20ετίας έναντι του καλαθιού έξι διεθνών ανταγωνιστιών του. Μόνο σε σύγκριση με το ιαπωνικό γεν, το αμερικανικό νόμισμα έχει ανατιμηθεί κατά 13% από την αρχή του έτους, ενώ τα κέρδη του έναντι της στερλίνας ξεπερνούν το 36% σε βάση 14μηνου..

Για να αντιληφθούμε όμως τη μοναδικότητα και κρισιμότητα των ημερών αρκεί να επισημάνουμε ότι το άλμα των τιμών του πετρελαίου αγνοεί σχεδόν ολοκληρωτικά την άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου, με αποτέλεσμα  να έχει διαρρηχθεί η ιστορικά αντίστροφη σχέση αργού-αμερικανικού νομίσματος, γεγονός που σηματοδοτεί νέες αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών του ορυκτού, με βάση τα υφιστάμενα θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς. Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει σε αυτή την αποσύνδεση είναι και το γεγονός ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση έχει πλήξει περισσότερο την Ευρώπη, ισχυρίζονται σημαντικά στελέχη της αγοράς.

Θυμίζουμε ότι είθισται να υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ αξίας δολαρίου και των περισσότερων τιμών των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, καθώς οι τιμές των τελευταίων τείνουν να υποχωρούν όταν το δολάριο ενισχύεται και να αυξάνονται όταν το αμερικανικό νόμισμα διολισθαίνει χαμηλότερα.

Αυτή τη φορά, οι τιμές του πετρελαίου και του δολαρίου συμβαδίζουν αυξητικά από το τέλος Μαρτίου και σημείωσαν την υψηλότερη θετική συσχέτισή τους από τον Μάιο του 2019. Αντιθέτως αυτή η  αντίστροφη συσχέτιση διατηρήθηκε αμετάβλητη τόσο το 2020 όσο και στην αρχή του 2021, εξαιτίας της καθίζησης της ζήτησης για αργό, λόγω της Covid-19.

Όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά, αναλυτής της UBS: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα είναι χαμηλή, ότι πιθανότατα έχουμε μπροστά μας μεγαλύτερες διαταραχές στην προσφορά και ότι η ζήτηση πετρελαίου ενδεχομένως θα συνεχίσει να αυξάνεται, αναμένω ότι το πετρέλαιο θα καθοδηγείται, κατά βάση, από τα δικά του θεμελιώδη δεδομένα».

.