της περιοχής (Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία) και κατ’ επέκταση τις προοπτικές ανάπτυξης του λεγόμενου «κάθετου διαδρόμου» εφοδιασμού της περιοχής με φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο -που δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες εφοδιασμού για τις χώρες- μέλη της ΕΕ στην περιοχή, και στις παραμονές της συνεδρίασης στην Αθήνα (την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή) της διακυβερνητικής διατλαντικής συνεργασίας για την ενέργεια (P-TEC), με συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Βασικό θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση θα είναι οι επενδύσεις για τη δημιουργία των υποδομών που απαιτούνται, προκειμένου να προχωρήσει η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αύξηση της τροφοδοσίας της περιοχής με υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω υφιστάμενων και νέων εγκαταστάσεων.