Κ. Σκρέκας: Η Νέα Στρατηγική στην Ενέργεια Θωρακίζει την Ασφάλεια Τροφοδοσίας της Χώρας & Ανακουφίζει τους Καταναλωτές

Κ. Σκρέκας: Η Νέα Στρατηγική στην Ενέργεια Θωρακίζει την Ασφάλεια Τροφοδοσίας της Χώρας & Ανακουφίζει τους Καταναλωτές
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 27 Μαΐου 2022 - 08:05

Για την ανάγκη η χώρα να εδραιωθεί ως βασική πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη, και για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προωθήσει μια σειρά από βραχυπρόθεσμα και μακρόπροθεσμα μέτρα, με έμφαση στο LNG, τις ΑΠΕ και το υδρογόνο αναφέρθηκε χθες ο Υπουργός

Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο πλαίσιο του 10ου συνεδρίου «Athens Energy Dialogues» που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ο κ. Σκρέκας μίλησε εκτενώς για τη στρατηγική της χώρας σε όλες τις μορφές της ενέργειας, στην υποχρέωση της Πολιτείας να διαφοροποποίησει τις πηγές προμηθειών αερίου, κατά τρόπο που να απαντά στις προκλήσεις που ορθώνει η ενεργειακή κρίση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση, ο Υπουργός ΠΕΝ συμπεριέλαβε τη νέα δεξαμενή LNG στην Ρεβυθούσα, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και με την οποία, όπως είπε, διπλασιάζεται η αποθηκευτική ικανότητα του τερματικού σταθμού. Τόνισε δε ότι σε αυτά περιλαμβάνεται ακόμη η διαδικασία σταδιακής μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου έως το 2030, αλλά και το ενδεχόμενο αποθήκευσης του καυσίμου σε υπόγειες δεξαμενές της Ιταλίας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα αποκλιμάκωσης των υψηλών τιμών του προιόντος. Mίλησε ακόμη για τις επιδοτήσεις των οικιακών και επιχειρηματικών τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και στην επιδότηση, από την 1η Ιουλίου, μέσω του νέου μηχανισμού, κατά 85% των λογαριασμών του ρεύματος για όλο το φάσμα της κατανάλωσης, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες.
 
Όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική της χώρας, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε τη ραγδαία ανάπτυξη της εγκατάστασης ΑΠΕ στην Ελλάδα, με πολλαπλασιασμό της υφιστάμενης ισχύος τα τελευταία χρόνια, ενώ στάθηκε στην προσπάθεια αναβάθμισης και ενίσχυσης του δικτύου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, έργο που θα χρηματοδοτηθεί με 10 δισ. ευρώ, μέσω ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις τομές, όπως τις χαρακτήρισε, που θα γίνουν τα αμέσως επόμενα χρόνια και θα αφορούν ευρύτερα στην ενέργεια και στις μεταφορές, με την αύξηση της ηλεκτροκίνησης που θα επιτευχθεί μέσω ενός πλέγματος υψηλότερων επιδοτήσεων για τους καταναλωτές. Τέλος, ο κ. Σκρέκας μίλησε για το υδρογόνο ως εναλλακτική μορφή ενέργειας, το  οποίο χαρακτήρισε «μόνιμη λύση που θα μας συνοδεύει τις επόμενες γενιές», για να προσθέσει πως η χώρα είναι σε θέση, στο άμεσο μέλλον, με τις κατάλληλες υποδομές, να αποκτήσει ικανή τεχνογνωσία ώστε να μπορεί να παράγει υδρογόνο.

Εξάλλου, για την άμεση ανάγκη να δημιουργηθούν νέες υποδομές αερίου στην Ελλάδα τα αμέσως επόμενα χρόνια, παράλληλα με υιοθέτηση πρωτοβουλιών που θα κατατείνουν στη θέσπιση νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις, αναφέρθηκαν σημαντικά στελέχη της αγοράς αερίου στην ενότητα με θέμα «Yποδομές αερίου: Οι μεγάλες αλλαγές στην τρέχουσα δεκαετία» που πραγματοποιήθηκε στο ίδιο συνέδριο.

O κ. Κωστής Σιφναίος, επικεφαλής της Gastrade, μίλησε για την Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, που θα προσφέρει πολύτιμές λύσεις στην τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης με αέριο. Σε ερώτηση που του υποβλήθηκε για την πιθανότητα κατασκευής ενός δεύτερου FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Σιφναίος απάντησε ότι έχει, ήδη, αδειοδοτηθεί από την ΡΑΕ.

Για τη σημασία των υποδομών φυσικού αερίου στη χώρα μας που θα υποστηρίξουν τη ζήτηση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μίλησε και ο κ. Μιχάλης Θωμαδάκης, Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, με τον ίδιο να τονίζει πως οι δυνατότητες που έχει αναπτύξει η Ελλάδα αποτελούν κεντρικό θέμα συζήτησης διεθνώς. Όπως υποστήριξε,  υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί η μεταφορά αερίου από Βορρά προς Νότο και αντίστροφα, καθώς η δυναμικότητά του πλέον έχει εξαντληθεί και ανέφερε το παράδειγμα της Τουρκίας όπου υπάρχουν, ήδη, τέσσερις αιτήσεις για μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και ενδιαφέρον για αέριο που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, όμως από τις υπάρχουσες δομές. Τέλος, προειδοποίησε ότι η Ρεβυθούσα, λειτουργεί στα όριά της και ότι η υφιστάμενη δυναμικότητά της είναι ανεπαρκής, κάτι που χρήζει, όπως είπε, άμεσης απάντησης επειδή άπτεται της ασφάλειας του εθνικού συστήματος και κατέληξε, λέγοντας ότι  έχουν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα προς την ΡΑΕ.
 
Τέλος, για τις πράσινες υποδομές και την αμεσότητα δημιουργίας σημείων εισόδου αερίου από την Ελλάδα έκανε λόγο ο κ. Iωάννης Κιούφης, Διευθύνων Σύμβουλος της Dioriga Gas. Όπως υποστήριξε «κατασκευάζουμε πράσινες υποδομές, έχει σχεδιαστεί η εγκατάσταση για να υποδεχθεί υδρογόνο και όποιο άλλο αέριο είναι διαθέσιμο. Αυτή της στιγμή βιώνουμε το επείγον και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ενέργεια. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια πύλη για το φυσικό αέριο σε οποιαδήποτε μορφή». Επεσήμανε όμως ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα που θα κάνουν πιο εύκολες και θα επιταχύνουν τις αδειοδοτήσεις, αφού αυτού του είδους οι υποδομές αφορούν όλη τη χώρα.