Νέο Fact Sheet για τις Αγορές Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη και την Ρωσο-Ουκρανική Σύγκρουση Από το ΙΕΝΕ

Νέο Fact Sheet για τις Αγορές Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη και την Ρωσο-Ουκρανική Σύγκρουση Από το ΙΕΝΕ
energia.gr
Πεμ, 26 Μαΐου 2022 - 15:03

Από το 2020, το ΙΕΝΕ έχει ξεκινήσει μία σειρά μελετών με το όνομα Fact Sheets, που σκοπό έχουν να παρουσιάσουν με τρόπο συνοπτικό αλλά ακριβή ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που έχουν σχέση με τον ενεργειακό τομέα στην ΝΑ Ευρώπη. Σε συνέχεια της δημοσίευσης του πιο πρόσφατου Fact Sheet, τον Απρίλιο του 2020, το οποίο εξέταζε τον τομέα 

του ηλεκτρισμού στην ΝΑ Ευρώπη, το Ινστιτούτο παρουσιάζει σήμερα ένα νέα Fact Sheet το οποίο αφορά τις Αγορές Φυσικού Αερίου στην Γηραιά Ήπειρο και την Ρωσο-Ουκρανική Σύγκρουση (IENE Fact Sheet No 6, “Gas Markets in Europe and the Russian-Ukraine Conflict”).

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η ΕΕ αντιμετωπίζει με μία άνευ προηγουμένου κρίση, ως αποτέλεσμα της υπερξάρτησής της από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σχεδόν το 40% των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εισάγει κατά μέσο όρο η Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονται από τη Ρωσία και, συνεπώς, η αποδέσμευσή της από μία εξάρτηση τέτοιου μεγέθους καθίσταται, πλέον, ύψιστη προτεραιότητα για τους σχεδιαστές πολιτικής στις Βρυξέλλες, αλλά και για τις περισσότερες από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ. Ωστόσο, η ΕΕ βρίσκεται σε αδυναμία να επιβάλει κυρώσεις στον τομέα του φυσικού αερίου ώστε να στερήσει τη Ρωσία από σημαντικές εξαγωγές χωρίς να προκαλέσει βλάβη στη δική της οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταρτίσει κάποια εξειδικευμένα σχέδια που αποσκοπούν στη μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το νέο Fact Sheet του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης με τίτλο “Gas Markets in Europe and the Russian-Ukraine Conflict”.