Η δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ότι η Κυβέρνηση δημιουργεί πλέον ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για την κοινωνία, αποκρυσταλλώνει την προσπάθεια της Αθήνας να αναχαιτήσει την επίθεση που δέχονται οι Έλληνες καταναλωτές από το πρωτοφανές άλμα στο κόστος της ενέργειας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ το ΥΠΕΝ, ο κ. Σκρέκας και η Γενική

Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, οι οποίοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με την Επίτροπο Ενέργειας, Kάντρι Σίμσον και τη Γενική Διευθύντρια Ενέργειας (DG Energy), Ντίτε Γιουλ Γιόργκενσεν, προκειμένου να συζητήσουν το νέο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Ειδικότερα, ο Υπουργός ΠΕΝ δήλωσε σχετικά: «Σήμερα (χθες) κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα, με την αρχική συμφωνία για τον νέο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο. Όπως έχουμε δεσμευθεί, θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Ο νέος μηχανισμός σε συνδυασμό με τις οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για την κοινωνία που δοκιμάζεται από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια».

Το πρώτο συμπέρασμα από τα όσα έγιναν χθες στις Βρυξέλλες είναι ότι βασικό όπλο για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης στην κοινωνία θα παραμείνουν οι επιδοτήσεις των οικιακών τιμολογίων ρεύματος. 

Τα θέματα που συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες από την ελληνική αντιπροωπεία, θα αποκτήσουν μορφή σχεδίου νομοθετικής διάταξης που θα περιγράφει το πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός στήριξης και θα σταλούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να λάβουν την τελική έγκριση. Σημειώνεται ότι ο μηχανισμός θα διασφαλίζει ότι δεν θα επηρεάσει τους όρους λειτουργίας της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (target model).  

Υπ΄αυτή την έννοια ήταν εξ αρχής δύσκολο να περάσει η πρόταση της Κυβέρνησης για τη δεύτερη εκκαθάριση της αγοράς, που θα επέτρεπε στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να αγοράζουν σε τιμή χαμηλότερη εκείνης της ΟΤΣ, καθώς η Κομισιόν θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο θα επηρεάζονταν οι κανόνες του target model στις διασυνδεδεμένες αγορές. Ο μηχανισμός προβλέπει την επιβολή ανώτατων ορίων τιμών (πλαφόν) για την αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το πραγματικό κόστος της παραγωγής τους. Βέβαια, εκκρεμεί το πώς θα καθοριστεί το ύψος της επιβαλλόμενης ανώτατης τιμής ανά τεχνολογία, αλλά σε κάθε περίπτωση οι προμηθευτές θα αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια στην τιμή που θα διαμορφώνεται χρηματιστηριακά σε ημερήσια βάση, όπως ισχύει σήμερα. Επίσης, η διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης και της χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα με τον νέο μηχανισμό επιτυγχάνεται η αποσύνδεση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές.

Πιο συγκεκριμένα, το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης που έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προβλέπει την επιβολή έμμεσου πλαφόν και στη λιανική αγορά, με την επιπλέον επιδότηση των λογαριασμών, ενώ ήδη από τον μήνα που διανύουμε, οι επιδοτήσεις ισχύουν για όλες τις κατοικίες, κύριες και δευτερεύουσες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης, αν και αυτό δεν θα γίνει οριζόντια, αλλά με διαβαθμίσεις, ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης. Έτσι και παρά τα όσα αρνητικά καταγράφονται από πέρυσι στις διεθείς αγορές ενέργειας, με αποκορύφωμα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει όλο το φάσμα της κατανάλωσης, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από τις ακραίες ανατιμήσεις στο κόστος της ενέργειας. 

Αξίζει να σημιωθεί πως στη διάρκεια της συνάντησης του κ. Σκρέκα και της κας Σδούκου με την Επίτροπο Ενέργειας και τη Γενική Διευθύντρια Ενέργειας συζητήθηκαν και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο REPowerEU, με την ελληνική πλευρά να ζητά αύξηση των πόρων που θα εκταμιευτούν για τη στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.