Η ΔΕΠΑ προχώρησε στην αποπληρωμή των οφειλών της σε ευρώ, προς τον ρωσικό όμιλο φυσικού αερίου, Gazprom, για τις προμήθειες στις οποίες προέβη τον Απρίλιο,  ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στις 19 Μαΐου και διασφαλίζοντας πλήρως ότι δεν παραβιάζεται το διεθνές πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Μόσχας αλλά και οι σχετικές αποφάσεις της 

Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως έγινε γνωστό αργά χθες το απόγευμα σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρρευσε το Αθηναϊκο-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ίδιο φέρεται να έπραξαν και οι υπόλοιπες ελληνικές ενεργειακές εταιρείες που εισάγουν ρωσικό αέριο.

Θυμίζουμε ότι η διαδικασία αποπληρωμής της Gazprom έγινε υποχρεωτική από τη στιγμή που η Ρωσία απαίτησε  μέσω προεδρικού διατάγματος που υπογράφηκε στις 31 Μαρτίου, από τις χώρες που δεν θεωρεί φιλικές, ήτοι εκείνες που συναίνεσαν στην επιβολή των κυρώσεων σε βάρος της για την εισβολή στην Ουκρανία, να πληρώνουν σε ρούβλια τις αγορές τους σε φυσικό αέριο ρούβλια.

Η Κομισιόν θεώρησε από την αρχή ότι το διάταγμα του Ρώσου Προέδρου παραβιάζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας και εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα με τις οποίες οι εταιρείες ενέργειας των χωρών-μελών της Ε.Ε. έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις αγορές τους σε αέριο στο νόμισμα που αναφέρεται ρητά στα συμβόλαια που έχουν συνάψει με την Gazprom, με το σύνολό τους να αφορούν σε πληρωμές είτε σε δολάρια ΗΠΑ, είτε σε ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκρινίσει τις οδηγίες που εξέδωσε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνονται οι πληρωμές φυσικού αερίου προς την Μόσχα. Αρχικά, η Κομισιόν είχε απορρίψει την απαίτηση της Ρωσίας να ανοίγουν οι ευρωπαϊκές εταιρίες που προμηθεύονται αέριο, δύο λογαριασμούς, ένα σε ευρώ ή δολάρια και ένα σε ρούβλια.

Αργότερα όμως νέες κατευθυντήριες γραμμές που αποσκοπούσαν να παράσχουν περαιτέρω διευκρινίσεις, οδήγησαν εταιρείες, όπως η ιταλική Eni, να ερμηνεύσουν τη ρωσική απαίτηση ως συμβατή με τις κυρώσεις και να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλι. Η Επιτροπή δεν διευκρίνισε ποτέ γραπτώς και σαφώς εάν ένας λογαριασμός σε ρούβλι ήταν συνεπής με τις κυρώσεις της. Για να περιπλέξει τα πράγμτα ακόμη περισσότερο, εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλι παραβιάζει το καθεστώς των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι ιδιαίτερα ακριβής, αυτό είναι το πρόβλημα», είπε ο Ρούτε, χθες, Δευτέρα. «Η Ολλανδία ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές. Ως ολλανδική κυβέρνηση, λέμε στις εταιρείες, εφόσον τα πράγματα είναι ασαφή, να παραμείνουν στην ασφαλή πλευρά».