Αισιοδοξία για Έγκριση από την Επιτροπή των Κυβερνητικών Παρεμβάσεων στην Αγορά Ηλεκτρισμού

Αισιοδοξία για Έγκριση από την Επιτροπή των Κυβερνητικών Παρεμβάσεων στην Αγορά Ηλεκτρισμού
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 17 Μαΐου 2022 - 14:17

Στόχος της κυβέρνησης είναι να θέσει από πρώτης Ιουλίου σε ισχύ το νέο μηχανισμό για το μετριασμό των αυξήσεων στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνοδεύεται από την επιβολή ανωτάτων ορίων στις αγορές χονδρικής και λιανικής. Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει τελικά τις πολιτικές 

πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που αποσκοπούν στην άμβλυνση του υπέρμετρου κόστους της ενέργειας σε όλο το φάσμα της κατανάλωσης. Τόνισε ότι οι συζητήσεις με την Κομισιόν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ και ο ίδιος έχει μιλήσει για το θέμα με την Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Θεωρούμε ότι πολύ γρήγορα θα πάρουμε την απαιτούμενη έγκριση ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση από την 1η Ιουλίου», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. Ακόμη, αναμένεται να συζητήσει εντός των ημερών με την Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ και την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσονς.

Ο κ. Σκρέκας αποκάλυψε ακόμη πως μέσα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα κατατεθεί στην Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τη φορολόγηση των απρόσμενων κερδών που αποκόμισαν οι καθετοποιημένοι Όμιλοι παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα που δημοσιοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αν και τόνισε πως το ποσό των 921 εκατ. ευρώ που προέκυψε από την έρευνα της ΡΑΕ, θα αφαιρεθούν τόσο οι άμεσες όσο και οι έμμεσες εκπτώσεις που παρείχαν οι εταιρείες στους πελάτες τους και θα φορολογηθεί με 90% μόνο το εναπομείναν ποσό.

Επανέλαβε δε ότι με την επιβολή ανωτάτων ορίων στις τιμές της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την αποσύνδεσή τους από τις τιμές του φυσικού αερίου θα καταργηθεί στην ουσία η (περιβόητη) ρήτρα αναπροσαρμογής τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα θα βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Υπουργός υποστήριξε ότι τιο μέτρο κρίθηκε αναγκαίο λόγω των «έκτακτων» συνθηκών που επικρατούν σήμερα  και επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.  «Όλοι θα πρέπει να συμμετέχουν στο κόστος της κρίσης και για το λόγο αυτό το επόμενο διάστημα θα περάσει από τη Βουλή διάταξη που θα εξειδικεύει το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός φορολόγησης», είπε χαρακτηριστικά. Διευκρίνησε όμως πως στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για φορολόγηση, αλλά για «συμμετοχή» των καθετοποιημένων παραγωγών ενέργειας στην εθνική προσπάθεια να στηριχτεί όλο το φάσμα της κατανάλωσης από την εκτόξευση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υιοθετεί ένα τέτοιο μέτρο και εξήγησε ότι με την επιβολή του «πλαφόν» θα απορροφηθεί το 80-85% της αύξησης που επιβαρύνει αυτή την περίοδο τα ελληνικά νοικοκυριά, με την απορρόφηση του κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα φτάσει στο 82%, για τους δικαιούχους ΚΟΤ στο 100% και για τους αγρότες σε ποσοστό 90-95%. Όπως έχει διευκρινιστεί, ο νέος μηχανισμός, προβλέπει ότι η αγορά χονδρικής θα εκκαθαρίζεται σε ωριαία και ημερήσια βάση κατά τα ισχύοντα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (EnEx), ενώ οι εισαγωγές και οι εξαγωγές ενέργειας θα εξακολουθήσουν να αποζημιώνονται βάσει της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ).

Ο Υπουργός ΠΕΝ μίλησε ακόμη για το καίριο θέμα της επάρκειας εφοδιασμού της χώρας με αέριο και είπε ότι η Κυβέρνηση προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει και το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας από την Ρωσία. «Προωθούμε ήδη σχεδόν το διπλασιασμό της αποθηκευτικής ικανότητας στη Ρεβυθούσα, έχουμε προγραμματίσει ότι σε μια τέτοια εξαιρετική περίπτωση τέσσερα εργοστάσια φυσικού αερίου θα δουλέψουν με πετρέλαιο, ενώ και οι λιγνιτικές μονάδες είναι σε ετοιμότητα και οι αυλές να έχουν το απαιτούμενο απόθεμα λιγνίτη. Επίσης εξετάζουμε την πιθανότητα αποθήκευσης φυσικού αέριου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία που θα αξιοποιηθεί με ανάστροφη ροή του TAP. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί», είπε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε με έμφαση: «Είναι σε εξέλιξη ένας πόλεμος. Κανείς δεν μπορεί να είναι στο μυαλό του κ. Πούτιν. Έχουμε σχεδιάσει τρόπους αντιμετώπισης ακόμη και μιας κατάστασης εξαιρετικής δριμύτητας ώστε να εξασφαλίσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα όπου περιμένουμε αυξημένες τουριστικές ροές και αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος».

Ειδικότερα, θυμίζουμε ότι τα μέτρα για την αποκλιμάκωση και την σταθεροποίηση των αυξημένων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβάνουν:

1) Kατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο επιδοτούνται πλέον και οι καταναλώσεις άνω των 300 Kwh της κύριας κατοικίας, όπως και οι καταναλώσεις των υπόλοιπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών, με ποσοστό 50% επί της αύξησης του ρεύματος. Παράλληλα, η επιδότηση για τις πρώτες 300 Kwh της κύριας κατοικίας ενισχύεται σε 85%, για τις μικρές επιχειρήσεις σε 80% και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στο 60% της αύξησης του ρεύματος. Συνεπώς το σχήμα επιδοτήσεων διευρύνεται σημαντικά με κόστος περί τα 900 εκατ. ευρώ για τους επόμενους δύο μήνες.

2) Εισάγεται τέλος επί των επιπλέον εσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, για την προηγούμενη περίοδο, με την μεθοδολογία που ορίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

3) Kατά τον μήνα Ιούνιο θα επιστραφεί στους λογαριασμούς IBAN των νοικοκυριών το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022 και αφορούν την κύρια κατοικία. Η επιστροφή μπορεί να φτάσει έως και τα 600 ευρώ ανά ωφελούμενο. Το κόστος υπολογίζεται σε 280 εκατ. ευρώ.

4) Από τον Ιούλιο του 2022 και έως τα τέλη του έτους, και εάν απαιτηθεί με επέκταση το πρώτο εξάμηνο του 2023, εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στην χονδρική αγορά και συγχρόνως ενισχύεται ο παρών μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος οριζόντια ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Ειδικότερα, θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση το ποσοστό επιδότησης ώστε οι τιμές να παραμένουν σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα μεσοσταθμικά, σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν την κρίση.