Με τις τιμές του Brent και του WTI πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, εκμηδενίζονται οι προσδοκίες για ταχεία αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών στα προϊόντα διύλισης και των τιμών στην αντλία. Η μόνη αντίδραση σε αυτή την επίθεση που δέχονται οι οικονομίες των χωρών του πλανήτη και οι προϋπολογισμοί των καταναλωτών είναι η περιστολή των μετακινήσεων, ως τρόπος συγκράτησης των δαπανών. Τούτο με τη σειρά του επαναφέρει, υπό ένα άλλο πρίσμα και υπό μια άλλη διάσταση, το τεράστιο πρόβλημα που δημιούργησε στην παγκόσμια αγορά υγρών καυσίμων η πανδημία του νέου κορονοϊού. Πριν από δύο χρόνια η ζήτηση είχε καταρρεύσει σε σημείο που οι παραγωγοί να προσφέρουν αρνητικές τιμές πώλησης του αργού στους αγοραστές.

Σας θυμίζουμε ότι στις 20 Απριλίου του 2020 η τιμή της αμερικανικής ποικιλίας WTI για παραδόσεις Μαΐου, διαμορφωνόταν στα μείον 37 δολάρια ανά βαρέλι. Επρόκειτο για ένα απίθανο αρνητικό ρεκόρ στα χρονικά. Τότε λοιπόν η αιτία ήταν ο συνδυασμός της αφθονίας αποθεμάτων με τη χαμηλή ζήτηση λόγω των lockdown που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας.

Σήμερα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πριν από δύο μήνες, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποίησε (δείτε σχετικό άρθρο στο energia.gr εδώ) ότι οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας θα αφαιρούσαν μέχρι και 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Ως συνήθως όμως, μετέβαλε τις θέσεις του!

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, ο IEA αναφέρει πως η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της ζήτησης και η αύξηση της παραγωγής από άλλες ισχυρές χώρες παραγωγής αργού, θα συμβάλουν να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των κυρώσεων. Με άλλα λόγια, δεν αναμένει πλέον ότι η αγορά θα μεταστραφεί σε ελλειμματική!

Στην έκθεση αναφέρεται: «Η Ρωσία αφαίρεσε σχεδόν 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, επιφέροντας μείωση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου κατά 710 χιλιάδες βαρέλια, στα 98,1 εκατ. βαρέλια. Με την πάροδο του χρόνου, οι σταθερά αυξανόμενες προσφερόμενες ποσότητες από τον ΟPEC+, εκ παραλλήλου με την επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης, αναμένεται να αντισταθμίσουν μια οξεία έλλειψη προσφοράς, καθώς οι εξαγωγές ρωσικού αργού θα επιβραδύνονται έως ότου μηδενιστούν. Εξαιρουμένης της Ρωσίας, η παραγωγή από τον υπόλοιπο κόσμο αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Μάιο έως και τον προσεχήΔεκέμβριο», υποστηρίζει ο ΙΕΑ.

Πόσο αληθεύει όμως αυτός ο ισχυρισμός; Όταν αναφερόμαστε σε αύξηση της ημερήσιας ποσόστωσης ο νους τρέχει στην Σαουδική Αραβία και των Ηνωμλενα Αραβικά Εμιράτα. Είναι όμως διατεθημένες αυτές οι δύο χώρες να επαληθεύσουν τα όσα υποστηρίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας;

Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν βιάζονται να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση των ποσοτήτων ρωσικού αργού που χάνεται. Και όχι μόνο αυτό! Ο αρμόδιος Υπουργός των ΗΑΕ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε ισορροπία και ότι η υπερβολική μεταβλητότητα των τιμών προκαλείται επειδή «υπάρχουν ορισμένοι που δεν επιθυμούν να αγοράσουν συγκεκριμένες ποιότητες αργού και απαιτείται χρόνος προκειμένου να μετακινηθούν οι traders από τη μία αγορά στην άλλη…»

Η επιβράδυνση της ζήτησης θα βοηθήσει σημαντικά στο να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων επισημαίνει ο ΙΕΑ στην έκθεσή του. Θεωρεί δε πως η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου βαίνει επιβραδυνόμενη στα 1,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως το τρέχον τρίμηνο, από 4,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά το α’ τρίμηνο του έτους και τούτο λόγω των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και των υψηλότερων τιμών στην αγορά. Ο διεθνής οργανισμός εικάζει τώρα ότι στο β’ εξάμηνο, ο ρυθμός της αύξησης θα καταγράψει βουτιά στα μόλις 490.000 εκατ. βαρέλια ημερησίως…

Εάν όντως επαληθευτούν οι προβλέψεις θα αποτελούσε μεγάλη βοήθεια για να αντισταθμιστούν οι απώλειες σε ρωσικό αργό στην αγορά. Βέβαια, αυτό θα εξαρτηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, από τη στάση που θα τηρήσει η Κίνα που θεωρείται από τους αναλυτές ως η χώρα που καθορίζει τις αναθεωρήσεις της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου αυτή την περίοδο.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή ρωσικού αργού σταθεροποιείται, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ. Αφού υποχώρησε στα 10,05 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, σήμερα έχει ανακάμψει κατά 2% είπε ο πρώην Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω κάμψη της ζήτησης, εξηγούν στελέχη της αγοράς.

Όσον αφορά στο τί συμβαίνει στην άλλη μεγάλη αγορά, στις ΗΠΑ, η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα, όπως αναφέρει η τελευταία εβδομαδιαία έκθεση της Energy Information Administration, όπου φαίνεται ότι έχει πέσει ψαλίδι 100.000 βαρελιών ημερησίως την περασμένη εβδομάδα (στα 11,8 εκατ. βαρέλια).

Όπως διαφαίνεται, η μόνη ελπίδα για να υπάρξει ισορροπία στην αγορά εναπόκειται καθαρά στη ζήτηση, με τις υφιστάμενες προβλέψεις να κάνουν λόγο για επιτάχυνση του πληθωρισμού που θα επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση για αργό.

«Ο πληθωρισμός έχει γίνει ένας σαφής και υπαρκτός κίνδυνος για πολλές χώρες»,αναφέρει το ΔΝΤ σε πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε.

Υπ’ αυτό το πρίσμα φαίνεται ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι κομβικός παράγοντας προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.