Η Νορβηγία αποκάλυψε σχέδια την Τετάρτη για σημαντική επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2040, με στόχο να μετατρέψει μια χώρα που έχει χτίσει τον πλούτο της στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση, η οποία έχει δεχθεί πυρά από περιβαλλοντολόγους επειδή συνεχίζει να υποστηρίζει

τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, έθεσε στόχο να αναπτύξει 30 γιγαβάτ (GW) υπεράκτιας αιολικής ισχύος μέχρι το 2040.

«Αυτό θα διπλασίαζε σχεδόν την ισχύ μας», είπε ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Stoere σε συνέντευξη Τύπου.

Η Νορβηγία, η οποία λέει ότι ο κόσμος χρειάζεται ακόμη το πετρέλαιο σε φυσικό αέριο κατά τη μετάβαση σε ένα μέλλον καθαρότερης ενέργειας, πιστεύει ότι η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών θα της επιτρέψει να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της υπάρχουσας ενεργειακής βιομηχανίας της.

Ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου και εταιρειών μηχανικών έχουν παραταχθεί για να αναπτύξουν έργα υπεράκτιας ενέργειας στη Νορβηγία, συμπεριλαμβανομένων των Equinor (EQNR.OL), Shell (SHEL.L), BP (BP.L), Orsted (ORSTED). CO) και Eni (ΕΝΙ.ΜΗ).