Αρνητική η Ελλάδα στην Πρόταση της Κομισιόν για Απαγόρευση Μεταφοράς Ρωσικού Αργού – Αντιδράσεις Ανατολικοευρωπαίων στο Εμπάργκο

Αρνητική η Ελλάδα στην Πρόταση της Κομισιόν για Απαγόρευση Μεταφοράς Ρωσικού Αργού – Αντιδράσεις Ανατολικοευρωπαίων στο Εμπάργκο
energia.gr
Τετ, 4 Μαΐου 2022 - 19:54

Η Ελλάδα αλλά και άλλες δυνάμεις στο χώρο τη ναυτιλία, όπως η Κύπρος και η Μάλτα, έχουν εκφράσει αντιρρήσεις στο νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που προτείνει η Κομισιόν, τη στιγμή, μάλιστα, που εξαιρέσεις ζητούν και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είναι εξαρτημένες από το ρωσικό πετρέλαιο

Έτσι, οι σημερινές διαπραγματεύσεις απέβησαν άκαρπες, αν και εκφράζεται η ελπίδα ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία αύριο, Πέμπτη.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, το προσχέδιο των ευρωπαϊκών προτάσεων το οποίο έχει περιέλθει εις γνώσιν τους – το οποίο περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση των προμηθειών ρωσικού αργού πετρελαίου σε έξι μήνες και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του 2022 - απαγορεύει στα ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Η χώρα μας αντιτάχθηκε σε αυτή την πρόταση της Κομισιόν, όπως ανέφεραν διπλωμάτες, καθώς ο ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει το ήμισυ της χωρητικότητας υπό σημαία ΕΕ,.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, αντέδρασαν στην πρόταση για απαγόρευση παροχής εταιρικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της λογιστικής, στους Ρώσους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την απαγόρευση μεταφοράς πετρελαίου προς τρίτες χώρες, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα βοηθήσει απλώς τους ανταγωνιστές της Ευρώπης.

Η πρόταση της Επιτροπής

Την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου κατά τους επόμενους έξι μήνες και των διυλισμένων καυσίμων μέχρι το τέλος του έτους πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του 6ου πακέτου κυρώσεων. Η ΕΕ προτείνει επίσης την αποκοπή της Sberbank και άλλων τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. Προτείνει, επίσης, να απαγορευτεί εντός μηνός κάθε ναυτιλιακή, ναυλομεσιτική, ναυτασφαλιστική και χρηματοδοτική υπηρεσία που προσφέρεται από εταιρείες της ΕΕ για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.

«Προτείνουμε την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Ας είμαστε ξεκάθαροι: Δεν θα είναι εύκολο. Αλλά πρέπει απλά να δουλέψουμε πάνω σ' αυτό. Θα φροντίσουμε να καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο. Για να μεγιστοποιήσουμε την πίεση στη Ρωσία, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον αντίκτυπο στις οικονομίες μας», σημειώνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία παρουσίασε το πακέτο κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ουγγαρία διαμήνυσε ότι οι κυρώσεις θα καταστήσουν «αδύνατη την προμήθεια αργού πετρελαίου που χρειάζεται η ουγγρική οικονομία για να λειτουργήσει», ενώ η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Τσεχία εξέφρασαν αντιρρήσεις και ενδοιασμούς καθώς βασίζονται στον αγωγό Ντρούζμπα της σοβιετικής εποχής, ο οποίος διέρχεται από την Ουκρανία, για την εισαγωγή αργού πετρελαίου που κατευθύνεται στα διυλιστήριά τους.

Στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία προσφέρθηκε ένα επιπλέον έτος για να συμμορφωθούν στις κυρώσεις, ωστόσο Σλοβάκος αξιωματούχος είπε στους Financial Times ότι η χώρα του χρειάζεται τουλάχιστον δύο.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς την Πέμπτη για να ζητήσει περισσότερο χρόνο προκειμένου η χώρα του να υποστηρίξει τις κυρώσεις.

Το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, καταλήγουν οι Financial Times, αποδεικνύεται το πιο δύσκολο μέχρι στιγμής.