Στροφή προς την Ινδία και την Ιαπωνία κάνει η ΕΕ σε μια προσπάθεια μετά την Ρωσσία να παρακάμψει και την Κίνα, η οποία δείχνει ότι  βαδίζει χέρι-χέρι με την Μόσχα. Την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η επι κεφαλής της Κομμισσιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάυεν αναμένεται να επισκεφθούν το Τόκιο για να συμμετάσχουν στην Σύνοδο ΕΕ-Ιαπωνίας, σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων στην ανατολική

Ασία από τότε που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους τους λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Προηγήθηκε η σημαντική όσο και συμβολική επίσκεψη  του Γερμανού Καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η επιλογή της Ιαπωνίας ως του πρώτου ασιατικού προορισμού από τότε που ανάλαβε τα ηνία δεν ήταν «τυχαία». Αποφεύγοντας κάθε ευθεία κριτική στην Κίνα, ο Σολτς τόνισε την ανάγκη για διαφοροποίηση από την πλευρά των γερμανικών επιχειρήσεων. Η διασφάλιση ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού εξαρτώνται λιγότερο από μεμονωμένες χώρες, πρόσθεσε, είναι «ένα καθήκον που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ». «Αυτή είναι η εμπειρία που είχαμε τώρα με την κρίση της Ουκρανίας. Θα χρειαστεί χρόνος , αλλά θα πρέπει να παίξει μεγάλο ρόλο για εμάς», ανέφερε με νόημα ο Σολτς σε μια έμμεση μεν ξεκάθαρη δε αναφορά στο Πεκίνο.  Άλλωστε η  Ιαπωνία υπήρξε  στενός εταίρος της Δύσης από την έναρξη του πολέμου.  Συγκαταλέγεται στις λίγες ασιατικές χώρες (μαζί με τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη) που συμμετείχαν στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται  ότι πριν από περίπου δύο χρόνια και μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις Ιαπωνία και ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, τους πρώτους δέκα μήνες εφαρμογής της συμφωνίας, οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 6,6 % σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος. Παραλλήλως, οι ιαπωνικές εξαγωγές προς την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 6,3 % την ίδια περίοδο.

Επιπλέον, η Ιαπωνία παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Μάλιστα το Τόκιο φαίνεται ότι θέλει να αδράξει την ευκαιρία και να ενισχύσει την διπλωματική του ισχύ στην Ασία, προβάλλοντας το προφίλ της χώρας που εκφράζει τις δημοκρατικές αξίες και την παγκόσμια οικονομική τάξη, έχοντας στο πλευρό της τις ΗΠΑ αλλά και την ΕΕ.  Για τον σκοπό αυτό, ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Fumio Kishida πραγματοποίησε τριήμερη περιοδεία στο Βιετνάμ, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη. Ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με το Ιάπωνα ηγέτη να επιχειρεί να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη προς την δυτική πολιτική. Επιπλέον το Τόκιο δεν βλέπει με καθόλου  καλό μάτι την διαφαινόμενη συμμαχία Πεκίνου-Μόσχας και επιχειρεί να αναδείξει  τα ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας σχετικά με τις συνεχώς αυξανόμενες διεκδικήσεις της Κίνας. Προς το παρόν, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ανησυχούν για το ενδεχόμενο να χάσουν την πρόσβαση τους στην κινεζική οικονομία, επιδιώκοντας να διατηρήσουν αποστάσεις από την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον.

Το φλέρτ με την Ινδία

Και ενώ η προσέγγιση ΕΕ-Ιαπωνίας φαίνεται εύκολη υπόθεση. Δεν συμβαίνει το ίδιο με την Ινδία, η οποία προσπαθεί να τηρήσει ουδέτερη στάση από την αρχή του πολέμου, λόγω των στενών δεσμών της με την Μόσχα καθώς το Νέο Δελχί είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικών όπλων στον κόσμο. Η χώρα υποστηρίζει ότι χρειάζεται τα όπλα για να αποτρέψει την επιθετικότητα από τους γείτονες Πακιστάν και Κίνα και αποφεύγει να καταδικάσει ανοικτά την επιθετικότητα της Μόσχας. Προ δέκα ημερών η πρόεδρος της Κομισιόν βρέθηκε στο Νέο Δελχί σε μια προσπάθεια να δέσει την Ινδία στο άρμα της Δύσης. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ούρσουλα φον ντερ Λάυεν και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξέτασαν την πρόοδο στη στρατηγική τους συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και μια επενδυτική συμφωνία. Η ΕΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας και αντιπροσωπεύει 62,8 δισεκατομμύρια ευρώ (67,3 δισεκατομμύρια δολάρια) εμπορίου. Αυτή την στιγμή ο Μόντι βρίσκεται σε τριήμερη περιοδεία στην Ευρώπη. Δευτέρα και Τρίτη επισκέφθηκε Γερμανία και Δανία αντιστοίχως, ενώ σήμερα ταξιδεύει για την  Γαλλία, όπου και θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Το που θα καταλήξουν αυτές οι πρωτοβουλίες εκατέρωθεν, θα διαφανεί στο άμεσο μέλλον.