Αβέβαιη η Προοπτική Εξομάλυνσης στις Αγορές Αερίου Παρά τη Μερική Διόρθωση των Τιμών   

Αβέβαιη η Προοπτική Εξομάλυνσης στις Αγορές Αερίου Παρά τη Μερική Διόρθωση των Τιμών
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 4 Μαΐου 2022 - 08:05

Καθώς έχουν υποχωρήσει σημαντικά οι τιμές του φυσικού αερίου και διαμορφώνονται στην ολλανδική πλατφόρμα TTF -χθεσινό κλείσιμο- στα 98, 650 ευρώ ανά μεγαβατώρα για συμβόλαια Ιουνίου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) προσφέρεται με την υψηλότερη έκπτωση της τελευταίας διετίας - σχεδόν 29 ευρώ - σε αντιδιαστολή με τις τιμές του TTF, χάρη στον μαζικό κατάπλου πλοίων μεταφοράς σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, λόγω της έλλειψης ζήτησης από την Κίνα. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 30 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου εκφορτώνονταν σε εβδομαδιαία βάση τον Απρίλιο σε ευρωπαϊκά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως άλλα 10 πλοία μεταφοράς LNG δεν ήταν σε θέση να  εκφορτώνουν κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με την Montel

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές η έκπτωση σε σχέση με το TTF αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω κατά τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, καθώς τα περισσότερα φορτία LNG που φθάνουν στα ευρωπαϊκά λιμάνια πυροδοτούν πτωτικό σπιράλ στις τιμές. Σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) που βασίστηκε σε στοιχεία από το S&P Platts,  η έκπτωση έναντι του TTF για spot παραδόσεις Ιουνίου στην βορειοδυτική Ευρώπη, εκτιμάται στα 8,90 δολάρια ανά MMbtu, από 5 ευρώ ανά MMbtu που ήταν η προηγούμενη, με τη διαφορά να κυμαίνεται πέριξ του μηδενός για τα προηγούμενα δύο χρόνια και να αρχίσει να παίρνει την ανιούσα από τον Δεκέμβριο του 2021.

Εν τω μεταξύ, με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του FSRU Αλεξανδρούπολης, ότι η Ελλάδα θα μπορεί σε 20 μήνες από σήμερα, να διαθέτει συνολική χωρητικότητα αεριοποίησης της τάξης των 58,5 εκατ. κυβικών μέτρων, χάρη στους τερματικούς σταθμούς Ρεβυθούσας, Αλεξανδρούπολης και Κορίνθου, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορεί να καλύψει πλήρως, όχι μόνον τις εγχώριες ανάγκες, αλλά να υποκαταστήσει και ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, αξίζει να δούμε σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι ομοειδείς εγκαταστάσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Energy Aspects, η μέγιστη αξιοποιήσιμη εφεδρική ικανότητα επαναεριοποίησης στην Ευρώπη ανερχόταν σε περίπου 35,5 bcm στη χρονική περίοδο Μάιος 2021- Δεκέμβριος 2021, ήτοι, κατά 27 bcm χαμηλότερη από την ονομαστική χωρητικότητα των 63 bcm. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το μεγαλύτερο τμήμα της αδρανούς χωρητικότητας εντοπίζεται στην Ιβηρική χερσόνησο και το Ηνωμένο Βασίλειο που διαθέτουν περιορισμένη ικανότητα διασύνδεσης με τις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης.

Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Γηραιά ήπειρου, αναπληρώνονται με ολοένα πιο αυξανόμενο ρυθμό από το μέσον του Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (GIE). Πιο συγκεκριμένα, η στάθμη τους στις 14/4 βρισκόταν στο 27,9% ενώ δέκα ημέρες αργότερα είχε ανέλθει στο 31,57%. Ωστόσο, η μικρή αυτή εκτίδα φωτός δεν στέκεται ικανή να αποτρέψει δηλώσεις απαισιοδοξίας από σημαντικά στελέχη της αγοράς,  όπως ο επικεφαλής της GIE, ο οποίος υποστηρίζει πως οι υπολογισμοί των αρμοδίων των Βρυξελλών για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, διαφοροποίηση προμηθειών LNG καθώς και πλήρωση των αποθηκών αερίου στο 80% της χωρητικότητάς τους, έως τον προσεχή Νοέμβριο, είναι υπεραισιόδοξοι!

Μόνον ο καλός μας ο καιρός θα μπορούσε να αμβλύνει τις συνέπειες από την ολιγωρία της Ε.Ε. στο θέμα, είπε χαρακτηριστικά.

Τουλάχιστον η Gazprom παρά τις αμφιλεγόμενες και επιθετικού χαρακτήρα κινήσεις των τελευταίων ημερών εξακολουθεί να προμηθεύει με επαρκείς ποσότητες αερίου την Ευρώπη μέσω των αγωγών της Ουκρανίας, με τις αιτήσεις αγορών για την Πρωτομαγιά να ανέρχονται σε 97,2 εκατ. κυβικά μέτρα, από 71,7 εκατ. κυβικά μέτρα την τελευταία ημέρα του Απριλίου.

Η διοίκηση του ρωσικού Ομίλου αναμένει ελαφρά υποχώρηση της παραγωγής φυσικού αερίου για το τρέχον έτος (494,4 bcm) της τάξης του 4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν η παραγωγή ανήλθε σε νέα υψηλά 13 ετών. Ακόμη, πρόσφατη έκθεση του Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA), αναφέρει πως οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι αυξημένες κατά 20% από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με την Μόσχα να έχει αποκομίσει έσοδα  63 δισ. ευρώ από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων από τον Φεβρουάριο. Γερμανία και Ιταλία αποδεικνύονται οι καλύτεροι πελάτες της ρωσικής ενέργειας, ενώ στο σύνολό της η Ε.Ε. έχει καταβάλει περισσότερα από 44 δισ. ευρώ από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, ποσό που αντιστοιχεί στο 71% των συνολικών εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας.