Διόλου τυχαία δεν ήταν η επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως  Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου στην Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) την περασμένη Παρασκευή.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως προσεχές διάστημα το ΕΑΓΜΕ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας  θα προσδιορίσει και θα οριοθετήσει της περιοχές, οι οποίες είναι οι πιο ώριμες για την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων. Η απόφαση που είχε προσφάτως υπογραφεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, αναφορικά με τους όρους των δικαιωμάτων έρευνας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού της χώρας 

είχε σηματοδοτήσει τη νέα αρχή για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης πηγής ενέργειας.  Η απόφαση αφορά σε πεδία με θερμοκρασίες άνω των 90οC (μέσης και υψηλής ενθαλπίας), όπου το γεωθερμικό δυναμικό αξιοποιείται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής βάσης.  Ήδη στην ΕΑΓΜΕ δημιουργείται το Εθνικό Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Γεωθερμικών Σημείων, στο οποίο συγκεντρώνονται δεδομένα για τα γεωθερμικά σημεία της ελληνικής επικράτειας. 

Η γεωθερμία αποτελεί μια σταθερή πηγή καθαρής ενέργειας και παράλληλα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και  να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τον αγροτικό τομέα έως τον ιαματικό τουρισμό.  Άλλωστε, η γεωθερμία αποτελεί έναν από τους πυλώνες του  Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

 Στη χώρα μας υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον  στην αγορά με έμφαση κυρίως στα γεωθερμικά πεδία του Αιγαίου αλλά και σε άλλες περιοχές όπως στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη  και στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Ήδη η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με   την επιλογή στρατηγικού εταίρου έχει θέσει  ως προτεραιότητά της το ζήτημα της αξιοποίησης των τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας  σε Λέσβο, Μήλο-Κίμωλο-Πολύαιγο, Νίσυρο και Μέθανα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΔΕΗΑΝ, έως το 2025 θα έχει κατασκευαστεί και λειτουργήσει η πρώτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και θα ακολουθήσουν οι επόμενες, σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Ο προϋπολογισμός των ερευνών για τις τέσσερις περιοχές ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ και το κόστος εγκατάστασης των μονάδων παραγωγής σε 50 εκατ. ευρώ.

Γενικότερα, μελέτες του Συμβουλίου Ενέργειας και Φορολογικής Μεταρρύθμιση της Ελληνικής Εταιρείας (ΕΛΛΕΤ) έχουν καταδείξει ότι θεωρείται  επιτακτική η αξιοποίηση του μεγαλύτερου, έως σήμερα γνωστού, γεωθερμικού πεδίου μέσης και υψηλής ενθαλπίας, που συναντάται στον ελλαδικό χώρο, δηλαδή του νησιωτικού συμπλέγματος Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, μέσω της κατασκευής των απαραίτητων υποδομών διασύνδεσής του, αφενός με τη Σαντορίνη (γραμμή Μήλος-Φολέγανδρος-Σίκινος-Ίος-Σαντορίνη) και αφετέρου με τη Σύρο (Μήλος-Κίμωλος-Σίφνος-Σύρος). 

Σύμφωνα με τις μελέτες της ΕΛΛΕΤ, το γεωθερμικό δυναμικό του συγκεκριμένου νησιωτικού συμπλέγματος θα μπορούσε να καλύψει περίπου το ήμισυ των ενεργειακών αναγκών των Κυκλάδων με τρόπο που να συμφέρει τους κατοίκους της Μήλου. Ανάλογα θα μπορούσε να ήταν τα οφέλη της Νισύρου στα Δωδεκάνησα από την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών γειτονικών νησιών. 

Πάντως, κατά την επίσκεψη της κυρίας Σδούκου στο ΕΑΓΜΕ, οι συζητήσεις με τους επιστήμονες της Αρχής επικεντρώθηκαν στις περιοχές γεωθερμικού ενδιαφέροντος που πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να εισέλθουν σε διαγωνιστική διαδικασία, σύμφωνα με την πρόσφατη υπουργική απόφαση, ενώ στην κυρία Σδούκου παρουσιάστηκε και ο Επενδυτικός Οδηγός Ορυκτών Πρώτων Υλών της ΕΑΓΜΕ. Εκτενής αναφορά κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε επίσης και σε θέματα έρευνας και αξιοποίησης των Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων, καθώς και στα έργα του νέου ΕΣΠΑ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι  στο νομοσχέδιο για τη β΄ φάση απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 10 Μαΐου, γίνεται εξορθολογισμός στην καταβολή των παραβόλων αξιοποίησης γεωθερμικού  δυναμικού, στις εγγυητικές επιστολές και στην αδειοδότηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και στην ορθή κατανομή αρμοδιοτήτων διαχείρισης των δημοτικών λατομείων, στην προστασία των εκμεταλλευτών λατομείων από πράξεις νόθευσης του ανταγωνισμού από όμορους μισθωτές και η καλύτερη οργάνωση των ερευνητικών εργασιών.