Τρεις από τις πιο ισχυρές οικογένειες στον πυρήνα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας συνδέονται άμεσα με το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ, αλλά επί χρόνια αποσιωπούσαν, εάν δεν παραποιούσαν, το παρελθόν τους, αποτελώντας μια αξιοσημείωτη εξαίρεση στο πλαίσιο της κουλτούρας της ανάληψης της ευθύνης για το Ολοκαύτωμα που σχηματίστηκε και εδραιώθηκε στην μεταπολεμική Γερμανία. Αυτή είναι η κεντρική θέση του βιβλίου «Nazi Billionaires: The Dark History of Germany’s Wealthiest Dynasties», (Δισεκατομμυριούχοι Ναζιστές: Η Σκοτεινή Ιστορία των Πλουσιότερων Δυναστειών της Γερμανίας) που φέρει την υπογραφή του ολλανδού δημοσιογράφου Ντάβιντ ντε Γιονγκ

Ο Ντε Γιονγκ, ο οποίος σήμερα ζει στο Ισραήλ, ερευνά εδώ και πολλά χρόνια τους δεσμούς της γερμανικής βιομηχανίας με το ναζιστικό παρελθόν της χώρας. Μεταξύ των οικογενειών για τις οποίες γράφει στο βιβλίο του περιλαμβάνεται η οικογένεια Κβαντ (Quandt), η πλουσιότερη της Γερμανίας. Οι κληρονόμοι της, τα αδέρφια Στέφαν Κβαντ και Σουζάνε Κλάτεν διαθέτουν περιουσία περίπου 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ελέγχουν μεταξύ άλλων τις BMW, Mini και Rolls-Royce.

Ο Χέρμπερτ Κβαντ (όρθιος πίσω με στολή σμηνία της Λούφτβαφε) σε φωτογραφία της οικογένειας του Γιόζεφ Γκέμπελς, υπουργού Προπαγάνδας της χιτλερικής Γερμανίας (κάτω δεξιά, ανάμεσα στη γυναίκα του και τα έξι παιδιά του (wikipedia)

Είναι εγγόνια του Γκίντερ Κβαντ και παιδιά του Χέρμπερτ Κβαντ, που υπήρξαν αμφότεροι μέλη του ναζιστικού κόμματος και ιδιοκτήτες εργοστασίων στα οποία εργάστηκαν καταναγκαστικά περισσότεροι από 57.000 άνθρωποι, κατασκευάζοντας μπαταρίες, όπλα και πυρομαχικά.

«Ο Γκίντερ Κβαντ απέκτησε εταιρείες από Εβραίους που αναγκάστηκαν να ξεπουλήσουν τις επιχειρήσεις τους και από άλλους οι περιουσίες των οποίων κατασχέθηκαν μετά την κατάληψη των χωρών τους από τη Γερμανία. Ο Χέρμπερτ Κβαντ συμμετείχε σε τουλάχιστον δύο τέτοιες ύποπτες εξαγορές και επέβλεψε επίσης τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την αποσυναρμολόγηση ενός ημιτελούς υποστρατοπέδου συγκέντρωσης στην Πολωνία», γράφει ο Ντε Γιονγκ σε σύνοψη του βιβλίου του στους New York Times.

Οι στενοί τους δεσμοί με τον ναζισμό είχαν ήδη καταγγελθεί από πολλούς ιστορικούς ενώ αποτέλεσαν και το αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ. Αλλωστε ο Γκίντερ Κβαντ είχε συλληφθεί το 1946 ως ύποπτος συνεργασίας με τους Ναζί, ωστόσο απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως αναγκάστηκε να ενταχθεί στο ναζιστικό κόμμα από τον Γιόζεφ Γκέμπελς, τον Υπουργό Προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας.

(η συνέχεια στο Protagon.gr)

Nazi Billionaires: The Dark History of Germany's Wealthiest Dynasties

Συγγραφέας: David de Jong
Εκδόσεις: Mariner Books
Σελίδες: 400 
Χρονολογία έκδοσης: 2022
Γλώσσα: Αγγλική
ISBN: 9781328497888
ISBN 10: 1328497887