Σταμπολής στο Action24: «Πολιτική η Λύση για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής – Μπορούμε να Χρησιμοποιήσουμε Ελληνικούς Υδρογονάνθρακες Από το 2026-27» (Video)

Σταμπολής στο Action24: «Πολιτική η Λύση για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής – Μπορούμε να Χρησιμοποιήσουμε Ελληνικούς Υδρογονάνθρακες Από το 2026-27» (Video)
energia.gr
Σαβ, 30 Απριλίου 2022 - 13:58

Καλεσμένος της εκπομπής «Αντιθέσεις» και του δημοσιογράφου Δημήτρη Τάκη, στο κανάλι Action24 ήταν στις 18 Απριλίου ο Προέδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής. Ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ αναφέρθηκε διεξοδικά και ανέλυσε ζητήματα που αφορούν το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα 

της ρήτρας αναπροσαρμογής, τις επιδοτήσεις, τον ρόλο του φυσικού αερίου στη διαμόρφωση των τιμών, τον τρόπο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, την προοπτική αύξησης συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας αλλά και τα εμπόδια που υπάρχουν προς την κατεύθυνση αυτή λόγω της μακράς απολιγνιτοποίησης.

Επιπλέον, ο κ. Σταμπολής τόνισε ότι η λύση στις αυξημένες τιμές θα μπορούσε να έρθει μόνο με κυβερνητική παρέμβαση, η οποία θα αποτελείτο από έναν συνδυασμό νομικής ρύθμισης για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής και επιδότησης της λιανικής τιμής του ρεύματος. 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, αναφερόμενος στο θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων και τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για επανέναρξη των σχετικών διαδικασιών, τόνισε ότι στα θαλάσσια οικόπεδα έχουν ήδη εντοπιστεί 32 - 35 στόχοι. Οι στόχοι αυτοί έχουν γεωλογικά ανάλογα με κοιτάσματα που είναι ήδη παραγωγικά στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο, πράγμα που μας κάνει αισιόδοξους ότι ορισμένοι από αυτούς τους στόχους θα οδηγήσουν σε παραγωγή. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Σταμπολής υπάρχει μία εκτίμηση ότι το εμπορικά εκμεταλλεύσιμο δυναμικό αυτή τη στιγμή είναι της τάξεως των 2-2,5 τρισεκ. κυβ. μέτρων συνολικά, τη στιγμή που η Ελλάδα καταναλώνει 7 δισεκ. κυβ. μέτρα το χρόνο (και αύριο θα καλύπτει 10). Τέλος, υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει υδρογονάνθρακες από αυτά τα οικόπεδα, αν η κυβέρνηση υποστηρίξει ενεργά τις έρευνες, όπως δεσμεύθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το 2026-27. 

Ο Προέδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής στην εκπομπή «Αντιθέσεις» στο Action24 (από 00:56:10 έως 1:27:42):