Με την τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά να ξεπερνά τα 2 ευρώ, οι πρατηριούχοι προειδοποιούν για περαιτέρω συρρίκνωση των πωλήσεων στα καύσιμα εξαιτίας των υψηλών τιμών. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν οι πρατηριούχοι ζητούν μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τα καύσιμα. Παράλληλα, με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία να είναι ήδη ορατές στην ενέργεια αναφέρουν πως δεν φαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης των τιμών. «Οι υψηλές τιμές στα καύσιμα έχουν επηρεάσει την παραγωγή το έχουμε δει επίσης στα καταναλωτικά αγαθά, είτε είναι εισαγόμενα, είτε παραγόμενα» αναφέρει στο Energia.gr o αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτολογλου.

 

Σημείωσε πως «ο καταναλωτής έχει περιορίσει τις μετακινήσεις του και βλέπουμε πολύ μεγάλη μείωση των πωλήσεων που σε κάποιες μέρες, όπως τις Κυριακές, είναι μέχρι και 30%. Αναφορικά δε με το επίδομα καυσίμων σημείωσε πως οι καταναλωτές το έχουν ανάγκη και αυτό αποτυπώνεται από τον όγκο των αιτήσεων.

Σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης τόνισε πως είχε χαμηλότερες τιμές ακόμα και από το ηλεκτρικό ρεύμα, όμως οι αγορές έγιναν με το σταγονόμετρο και με πωλήσεις που δεν ξεπερνούσαν τα 200-300 λίτρα. «Αυτή τη στιγμή όλες οι δεξαμενές είναι άδειες και δεν ξέρω τι θα κάνουν οι καταναλωτές αν ξεκινήσει νωρίτερα το κρύο, δεν χρειάζεται να έχουμε άλλες ενδείξεις για να καταλάβουμε την κατάσταση της ελληνικής οικογένειας, για το 75% του πληθυσμού το πετρέλαιο θέρμανσης πλέον έχει γίνει αρκετά ακριβό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως η μέση τιμή της αμόλυβδης (95 οκτ.) διαμορφώθηκε στο 2,077 ευρώ/ ανά λίτρο, σύμφωνα με το καθημερινό δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων (27 Απριλίου) του υπουργείου Ανάπτυξης. Επιπλέον, σήμερα θα γίνει η επόμενη καταβολή του επιδόματος θέρμανσης που αφορά όλες τις αγορές που έχουν τιμολογηθεί έως την 31η Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2022.