Χρονικό προαναγγελθείσας αποχώρησης ήταν η ανακοίνωση της TotalΕnergies, ότι εγκαταλείπει την Ελλάδα και τα δύο block, Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, που της είχαν παραχωρηθεί με σύμβαση, τον Οκτώβριο του 2019. Το energia.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως οι Γάλλοι είχαν εκφράσει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με στελέχη της ελληνικής αγοράς, την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν ήδη ένα χρόνο νωρίτερα. Ισχυρίζονταν ότι αισθάνονται απογοητευμένοι από το πάγωμα των ερευνών και προδομένοι από την Κυβέρνηση 

που τόσες υποσχέσεις τους είχε δώσει στην αρχή. Μη φανεί παράξενο αν τα χνάρια της TotalEnergies ακολουθήσει οσονούπω και η εταίρος της στην περιοχή, ExxonMobil,(διαβάστε εδώ στη στήλη Υπογείως) για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Και τώρα τί γίνεται, θα ρωτήσει κανείς. Τί θα γίνουν τα δυνητικά, πανάκριβα ασημικά του ελληνικού υπεδάφους και εκείνα που κρύβουν οι βαθιές ελληνικές θάλασσες; Στην ΕΔΕΥ θεωρούν ότι δεν είναι όλα χαμένα, αφού υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους ξένους πετρελαϊκούς ομίλους για τους εγχώριους υδρογονάνθρακες, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίζουν τα στελέχη της, αναθέρμανε το ενδιαφέρον για τα ορυκτά καύσιμα. Αλλά ακόμη και εάν αυτό το ενδιαφέρον δεν βρει ανταπόκριση μεταξύ των ξένων, θα υπάρχει πάντα το αποκούμπι των ΕΛ.ΠΕ., όπως αφήνουν να εννοηθεί οι «πηγές» μας. Αλλά ας επιστρέψουμε στον παράδεισο των ελληνικών θησαυρών για να δούμε ποιό υπήρξε το προπατορικό αμάρτημα που ευθύνεται για την αποχώρηση των ξένων επενδυτών.

Διαβάστε όλο το άρθρο στη στήλη "Σχόλιο" του energia.gr εδώ