Κομισιόν: Πιθανό να Προτείνει Ακόμη Μεγαλύτερη Αύξηση του Μεριδίου ΑΠΕ ως το 2030 με Στόχο την Απεξάρτηση Από τα Ρωσικά Καύσιμα

Κομισιόν: Πιθανό να Προτείνει Ακόμη Μεγαλύτερη Αύξηση του Μεριδίου ΑΠΕ ως το 2030 με Στόχο την Απεξάρτηση Από τα Ρωσικά Καύσιμα
energia.gr
Τετ, 20 Απριλίου 2022 - 18:20

Την επιλογή να αυξήσει το στόχο για το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ ως το 2030 από το 40%, που έχει ως τώρα προταθεί σε 45%, εξετάζει η Κομισιόν. Σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας Γεν. Διευθύντριας Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αναφέρει το Reuters, να επιταχυνθεί η απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα

«Εργαζόμαστε πυρετωδώς πάνω σε αυτό, λαμβάνοντας υπόψη πρώτα απ’ όλα την πρόταση για μετάβαση από το 40% στο 45%, αλλά και το γεγονός των υψηλότερων τιμών της ενέργειας», δήλωσε η Mechthild Woersdoerfer, μιλώντας σήμερα με ευρωβουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε προτείνει πέρυσι το στόχο για μερίδιο 40% από ΑΠΕ το 2030 .

Το 2020 η ΕΕ είχε καλύψει το 22% της συνολικής της κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ όπως η αιολική, η ηλιακή και η βιομάζα, αν και το εν λόγω μέγεθος ποικίλλει από χώρα σε χώρα, με τη Σουηδία να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες κατά πάνω από 50% με ΑΠΕ και το Λουξεμβούργο με λιγότερο από 10%.

Ο νέος στόχος που τελικά θα υιοθετηθεί θα εξαρτηθεί από τις χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που βρίσκονται σε συζητήσεις για διευρυμένη δέσμη νόμων για την κλιματική αλλαγή και την ταχύτερη μείωση των εκπομπών ρύπων της ΕΕ.

Ο στόχος για μερίδιο 45% έχει ήδη την υποστήριξη του βασικού διαπραγματευτή της Ευρωβουλής, αλλά και ενώσεων της βιομηχανίας των ΑΠΕ όπως της SolarPower Europe. Παράλληλα, ο κλάδος ζητά από τις Βρυξέλλες να κάνουν περισσότερα για να ξεμπλοκάρουν χρόνιες καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις των έργων. 

Ο αρμόδιος ευρωβουλευτής, Μάρκους Πίπερ, δήλωσε ότι χρειάζεται επειγόντως να διενεργηθεί νέα ανάλυση ώστε να ενημερώσει στις διαπραγματεύσεις και προέτρεψε την Επιτροπή να μην περιμένει μέχρι το καλοκαίρι.

«Σε διαφορετική περίπτωση, θα ξεκινήσουμε ξανά από την αρχή», είπε.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι ο τριπλασιασμός της αιολικής και ηλιακής της ΕΕ έως το 2030, με την προσθήκη 480 GW αιολικής ενέργειας και 420 GW ηλιακής ενέργειας, θα μπορούσε να αντικαταστήσει 170 bcm φυσικού αερίου ετησίως.

Ας σημειωθεί ότι η Ρωσία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της ΕΕ, ενώ η Κομισιόν πρόκειται να δημοσιεύσει τον Μάιο το σχέδιο για την κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027. Από την πλευρά της, η κ. Woersdoerfer δήλωσε ότι αυτό θα περιλαμβάνει και πρόταση για απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για έργα ΑΠΕ.