Ανταλλαγή Ενέργειας μεταξύ Νορβηγίας και Ηνωμένου Βασιλείου Μέσω του Μακρύτερου Θαλάσσιου Καλωδίου

Ανταλλαγή Ενέργειας μεταξύ Νορβηγίας  και Ηνωμένου Βασιλείου Μέσω του Μακρύτερου Θαλάσσιου Καλωδίου
Πεμ, 14 Απριλίου 2022 - 11:48

Τα πρώτα μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας θα ρέουν μεταξύ Νορβηγίας και Ηνωμένου Βασιλείου την Τετάρτη κατά μήκος του μακρύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου τροφοδοσίας στον κόσμο. Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία, η Βρετανία αναμένεται να εισάγει προμήθειες ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε τακτική βάση. Οι δοκιμές στο καλώδιο 1.400 μεγαβάτ και μήκους 450 μιλίων

θα ολοκληρωθούν εγκαίρως για τη μεταφορά ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά αποθέματα της Νορβηγίας αυτόν τον χειμώνα. Σε αντάλλαγμα, η Βρετανία θα είναι σε θέση να στείλει στη Νορβηγία την πλεονάζουσα αιολική της ενέργεια.

«Αναμένουμε από τη Νορβηγία να εξάγει αρκετά σταθερά μέσω της Βόρειας Θάλασσας βραχυπρόθεσμα/μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Glenn Rickson, επικεφαλής της ευρωπαϊκής ανάλυσης ενέργειας στην S&P Global Platts. «Προς το παρόν, οι σκανδιναβικές μετοχές βρίσκονται στην κορυφή του πρόσφατου ιστορικού εύρους, οπότε, εκτός και αν υπάρξει παρατεταμένη ξηρασία αυτό το καλοκαίρι, αυτό θα πρέπει να είναι καλά νέα για τις ροές στο Ηνωμένο Βασίλειο». μέχρι το χειμώνα.

Χρειάζεται η επιπλέον προμήθεια. Το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε τιμές ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, καθώς τα στενά περιθώρια έφεραν το απόθεμα προμήθειας της National Grid Plc σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα. Οι προμήθειες ήταν ιδιαίτερα χαμηλές μετά τη διακοπή της σύνδεσης της BritNed με την Ολλανδία και την καθυστέρηση της έναρξης ενός νέου καλωδίου προς τη Γαλλία.

Δεδομένων ορισμένων από τα πρόσφατα ζητήματα με τις υπάρχουσες συνδέσεις διασύνδεσης, είναι κατανοητό ότι ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με τη σύνδεση της Βόρειας Θάλασσας, είπε ο Ρίκσον.