IEA: Συμφωνία των Κρατών - Μελών για Αποδέσμευση Πετρελαίου Από τα Στρατηγικά Αποθέματα

IEA: Συμφωνία των Κρατών - Μελών για Αποδέσμευση Πετρελαίου Από τα Στρατηγικά Αποθέματα
energia.gr
Παρ, 1 Απριλίου 2022 - 18:39

Οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) ολοκλήρωσαν την έκτακτη διυπουργική σύνοδό τους που είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση των πετρελαϊκών αγορών στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας

«Ο υπουργός Κοΐτσι Χαγκιγιούντα παρέστη στην έκτακτη σύνοδο του IEA κατά την οοία οι χώρες μέλη συζήτησαν τις επιπρόσθετες, συντονισμένες ενέργειές τους σχετικά με τα πετρελαϊκά αποθέματα» ώστε να αντιμετωπιστεί η υφιστάμενη κατάσταση στον ενεργειακό τομέα.

Οι χώρες μέλη συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συντονισμένη αποδέσμευση ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Οι ποσότητες και ο χρόνος αυτής της αποδέσμευσης θα συμφωνηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, είπε στους δημοσιογράφους ο Χιντετσίκα Κοϊζούμι, ο διευθυντής του τμήματος Διεθνών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

Η συμφωνία αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης δράσης των χωρών-μελών του ΙΕΑ, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, κατά την οποία αποφάσισαν να αποδεσμευθούν συνολικά 62,7 εκατομμύρια βαρέλια. 

Οι Υπουργοί του ΙΕΑ επανέλαβαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τις επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη διεθνή κοινότητα ως απάντηση. Οι Υπουργοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με τον λαό της Ουκρανίας και τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή τους απέναντι στην αποκρουστική και απρόκλητη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία. 

Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού ενθάρρυνε επίσης τις χώρες μέλη να υποστηρίξουν την Ουκρανία στην προμήθεια προϊόντων πετρελαίου. Οι Υπουργοί σημείωσαν ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να ασκεί σημαντικές πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, με αποτέλεσμα την αυξημένη αστάθεια των τιμών. Αυτό λαμβάνει χώρα ενώ τα εμπορικά αποθέματα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014 και με περιορισμένη ικανότητα των παραγωγών πετρελαίου να παρέχουν πρόσθετη προσφορά βραχυπρόθεσμα. Οι Υπουργοί σημείωσαν επίσης τις ιδιαίτερες δυσκολίες στις αγορές ντίζελ. 

Τα μέλη του ΙΕΑ διατηρούν αποθέματα έκτακτης ανάγκης 1,5 δισεκατομμυρίων βαρελιών. Η σημερινή συμφωνία θα είναι η πέμπτη φορά που ο Οργανισμός απελευθερώνει αποθέματα έκτακτης ανάγκης. Προηγούμενες συλλογικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν το 1991, το 2005, το 2011 και την 1η Μαρτίου 2022. 

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΙΕΑ, η προοπτική μεγάλης κλίμακας διαταραχών στη ρωσική παραγωγή πετρελαίου απειλεί να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σοκ στον εφοδιασμό πετρελαίου. Η Ρωσία διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, καθώς είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας. 

Οι εξαγωγές του αργού πετρελαίου περίπου 5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου – και τα περίπου 2,85 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως προϊόντων πετρελαίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του παγκόσμιου εμπορίου διυλισμένων προϊόντων. Περίπου το 60% των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας πηγαίνει στην Ευρώπη και ένα άλλο 20% στην Κίνα. 

Το διοικητικό συμβούλιο συνέστησε επίσης στις κυβερνήσεις και τους καταναλωτές να διατηρήσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας. Οι υπουργοί χαιρέτησαν το σχέδιο 10 σημείων του ΙΕΑ για τη μείωση της χρήσης πετρελαίου ως οδηγό για τις χώρες-μέλη να μειώσουν την κατανάλωση πετρελαίου τους. 

Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης τη σημαντική εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς και τη σημασία της επιτάχυνσης του παγκόσμιου διαλόγου με τις χώρες παραγωγής φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών μελών του ΔΟΕ, για τη διασφάλιση ασφαλών, οικονομικά προσιτών και αξιόπιστων προμηθειών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του LNG, και τη συνέχιση της επιδίωξης μιας καλά διαχειριζόμενης επιτάχυνσης της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. 

Στις 3 Μαρτίου, η Γραμματεία του ΔΟΕ δημοσίευσε 10 σημεία για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο έως τον επόμενο χειμώνα – και συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επόμενα βήματα. Η Γραμματεία του Οργανισμού θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.