Σαουδική Αραβία: Ξεκινά την Κατασκευή Εργοστασίου Πράσινου Υδρογόνου Αξίας 5 Δις Δολ. στο Neom

Σαουδική Αραβία: Ξεκινά την Κατασκευή Εργοστασίου Πράσινου Υδρογόνου Αξίας 5 Δις Δολ. στο Neom
energia.gr
Σαβ, 26 Μαρτίου 2022 - 11:41

Η Σαουδική Αραβία θα ξεκινήσει την κατασκευή μιας μονάδας πράσινου υδρογόνου αυτόν τον μήνα, καθώς προωθεί τα σχέδια για έναρξη εξαγωγής του καυσίμου σε περίπου τέσσερα χρόνια. Το Βασίλειο βρίσκεται σε καλό δρόμο για την πώληση υδρογόνου χωρίς άνθρακα από ένα έργο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Neom έως το 2026, σύμφωνα με τον Peter Terium, επικεφαλής θεμάτων ενέργειας και υδάτων στη νέα αυτή περιοχή

Σύμφωνα με τον Terium, οι μηχανικοί ολοκλήρωσαν την ισοπέδωση της τοποθεσίας στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία και η Air Products & Chemicals Inc. με έδρα τις ΗΠΑ θα ξεκινήσει σύντομα την κατασκευή της μονάδας. Πιθανότατα θα υπάρχει ζήτηση από εταιρείες από την Ασία και τις ΗΠΑ για εξαγωγές, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Terium, ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής RWE AG. 

Το υδρογόνο θεωρείται καθοριστικό για τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας. «Υπάρχει ένας δυνητικός ανταγωνισμός μεταξύ της Ευρώπης, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και ορισμένων τμημάτων των ΗΠΑ», δήλωσε ο Terium. Οι αποστολές θα πωλούνται «σε αυτούς που θα προσφέρουν την υψηλότερη τιμή». 

Η Σαουδική Αραβία θέλει να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υδρογόνου στον κόσμο. Το καύσιμο εκπέμπει μόνο υδρατμούς όταν καίγεται, καθιστώντας το λιγότερο ρυπογόνο από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα. Η τεχνολογία για την παραγωγή του σε μαζική κλίμακα δεν έχει ακόμη εφευρεθεί, αλλά η αγορά θα μπορούσε να ανέλθει στα 700 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2050, εάν οι κατασκευαστές μπορέσουν να μειώσουν το κόστος, σύμφωνα με το BloombergNEF. 

Το Ριάντ πιστεύει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα παραμείνει υψηλή για δεκαετίες και ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής αργού. Ωστόσο, ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας και το υδρογόνο αποτελεί σημαντικό μέρος της στρατηγικής του. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου Saudi Aramco ηγείται των προσπαθειών της χώρας για την παραγωγή μπλε υδρογόνου, που παράγεται με τη μετατροπή αερίου και τη δέσμευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

Το πρότζεκτ του Neom, με την ονομασία Helios, διευθύνεται από μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει την Air Products και την ACWA Power International, εταιρεία κοινής ωφέλειας της Σαουδικής Αραβίας. Το πράσινο υδρογόνο παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν 120 ηλεκτρολύτες κατασκευής Thyssenkrupp AG, μήκους περίπου 40 μέτρων έκαστος, για τη διάσπαση του υδρογόνου από το νερό. Τα καύσιμα θα αποστέλλονται από τη Σαουδική Αραβία ως αμμωνία, η οποία μεταφέρεται ευκολότερα από το υδρογόνο σε αέρια μορφή. 

Το σχέδιο είναι «γιγάντιο σε μέγεθος και εμφανίζει συνεχώς άγνωστες προκλήσεις», είπε ο Terium, ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος της RWE AG, της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφέλειας της Γερμανίας. Το εργοστάσιο θα τροφοδοτείται από περίπου 4 γιγαβάτ ηλιακής και αιολικής ενέργειας, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα που κατασκευάζονται παγκοσμίως. Η περιοχή επιλέχθηκε λόγω της αφθονίας του ηλιακού φωτός, του ανέμου και της διαθέσιμης γης για την τοποθέτηση ηλιακών πάνελ και ανεμογεννητριών.