Υπερθερμαίνονται Ταυτόχρονα και οι Δύο Πόλοι του Πλανήτη και η Ανταρκτική Σπάει Ρεκόρ

Υπερθερμαίνονται Ταυτόχρονα και οι Δύο Πόλοι του Πλανήτη και η Ανταρκτική Σπάει Ρεκόρ
energia.gr
Δευ, 21 Μαρτίου 2022 - 12:19

Οι πόλοι της Γης υφίστανται ταυτόχρονη τρομερή ακραία ζέστη με τμήματα της Ανταρκτικής περισσότερο από 40 βαθμούς Κελσίου θερμότερα από το μέσο όρο και περιοχές της Αρκτικής περισσότερο από 30 βαθμούς Κελσίου θερμότερα από το μέσο όρο της εποχής. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί στην Ανταρκτική κατέρριψαν τα ρεκόρ την Παρασκευή καθώς η περιοχή πλησίαζε το φθινόπωρο. Ο σταθμός Concordia

ύψους δύο μιλίων (3.234 μέτρα) βρισκόταν στους -12,2 βαθμούς Κελσίου,  ενώ ο ακόμη υψηλότερος σταθμός Vostok ήταν -17,7 βαθμοί Κελσίου, ξεπερνώντας το ρεκόρ όλων των εποχών κατά περίπου 15 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με ένα tweet από τον ανιχνευτή ρεκόρ ακραίων καιρικών συνθηκών Maximiliano Herrera.

Η παράκτια βάση Terra Nova ήταν πολύ πάνω από το μηδέν στους 7 βαθμούς Κελσίου.

Η εξέλιξη έπιασε τους αξιωματούχους του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Μπόλντερ του Κολοράντο, αιφνιδιασμένους επειδή έδιναν προσοχή στην Αρκτική, όπου η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από το μέσο όρο και οι περιοχές γύρω από τον Βόρειο Πόλο πλησίαζαν ή έπιαναν στο σημείο τήξης, που είναι πραγματικά ασυνήθιστο για τα μέσα Μαρτίου, είπε ο επιστήμονας του κέντρου πάγου Walt Meier.

"Είναι αντίθετες εποχές. Βλέπετε τον βορρά και τον νότο (πόλοι) να λιώνουν ταυτόχρονα", είπε ο Meier στο Associated Press το βράδυ της Παρασκευής. «Είναι σίγουρα ένα ασυνήθιστο γεγονός».

«Είναι αρκετά εκπληκτικό», πρόσθεσε ο Meier.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο στην Ανταρκτική», είπε ο επιστήμονας πάγου από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Τεντ Σκάμπος, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από μια αποστολή στην ήπειρο.

«Δεν είναι καλό σημάδι όταν βλέπεις κάτι τέτοιο να συμβαίνει», είπε ο μετεωρολόγος του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν Μάθιου Λαζάρα.

Ο Lazzara παρακολουθεί τις θερμοκρασίες στο Dome C-ii της Ανατολικής Ανταρκτικής και σημείωσε -10 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή, όπου η κανονική είναι -43 βαθμοί Κελσίου: «Αυτή είναι μια θερμοκρασία που πρέπει να δείτε τον Ιανουάριο, όχι τον Μάρτιο. Ο Ιανουάριος είναι καλοκαίρι εκεί. Αυτό είναι δραματικό».

Τόσο ο Lazzara όσο και ο Meier είπαν ότι αυτό που συνέβη στην Ανταρκτική είναι πιθανώς απλώς ένα τυχαίο καιρικό γεγονός και όχι ένα σημάδι κλιματικής αλλαγής. Αλλά αν συμβεί ξανά ή επανειλημμένα, τότε μπορεί να είναι κάτι ανησυχητικό και μέρος της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είπαν.

Το ζεστό ξόρκι της Ανταρκτικής αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Washington Post.

Η ήπειρος της Ανταρκτικής στο σύνολό της την Παρασκευή ήταν περίπου 4,8 βαθμοί Κελσίου θερμότερη από τη βασική θερμοκρασία μεταξύ 1979 και 2000, σύμφωνα με το Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Maine, με βάση τα καιρικά μοντέλα της Εθνικής Ωκεανικής Ατμοσφαιρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. Αυτή η θέρμανση 8 βαθμών σε έναν ήδη θερμαινόμενο μέσο όρο είναι ασυνήθιστη, σκεφτείτε το σαν ολόκληρες οι Ηνωμένες Πολιτείες να ήταν 8 βαθμούς υψηλότερη από το κανονικό, είπε ο Meier.

Την ίδια στιγμή, την Παρασκευή η Αρκτική στο σύνολό της ήταν 6 βαθμούς θερμότερη από τον μέσο όρο του 1979 έως το 2000.

Συγκριτικά, ο κόσμος στο σύνολό του ήταν μόλις 0,6 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 1979 έως το 2000. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος του 1979 έως το 2000 είναι περίπου 0,3 βαθμοί Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα.

Αυτό που κάνει την υπερθέρμανση της Ανταρκτικής πραγματικά περίεργη είναι ότι η νότια ήπειρος -εκτός από την ευάλωτη χερσόνησο της που θερμαίνεται γρήγορα και χάνει πάγο γρήγορα- δεν έχει θερμανθεί πολύ, ειδικά σε σύγκριση με την υπόλοιπη υδρόγειο, είπε ο Meier.

Η Ανταρκτική σημείωσε ρεκόρ για τον χαμηλότερο καλοκαιρινό θαλάσσιο πάγο - τα ρεκόρ χρονολογούνται από το 1979 - με τη συρρίκνωση στα 741.000 τετραγωνικά μίλια (1,9 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα) στα τέλη Φεβρουαρίου, ανέφερε το κέντρο δεδομένων χιονιού και πάγου.

Αυτό που πιθανότατα συνέβη ήταν «ένας μεγάλος ατμοσφαιρικός ποταμός» που διοχετεύθηκε με ζεστό και υγρό αέρα από τον Ειρηνικό προς τα νότια, είπε ο Meier.

Και στην Αρκτική, η οποία θερμαίνεται δύο έως τρεις φορές ταχύτερα από την υπόλοιπη υδρόγειο και θεωρείται ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, ο ζεστός αέρας του Ατλαντικού ερχόταν βόρεια από τις ακτές της Γροιλανδίας.