Για τετραπλασιασμού του ενεργειακού κόστους των δήμων το 2022, σε σύγκριση με το 2021 κάνουν λόγο οι δήμαρχοι της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)  κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στην έκτακτη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα του ανεξέλεγκτου ενεργειακού κόστους, ανέφερε ότι ο …λογαριασμός για φέτος μπορεί να φτάσει το 1 δισ. ευρώ από 360 εκατ. ευρώ ετησίως τα προηγούμενα χρόνια. Αν δεν υπάρξει στήριξη από την κυβέρνηση, όπως σημειώνει ο ίδιος, οι πολίτες θα δουν διπλασιασμούς ή και τριπλασιασμούς των λογαριασμών ύδρευσης.

 

«Αρδεύσεις, κολυμβητήρια, καύσιμα, σχολικά κτίρια, οδοφωτισμός ανεβάζουν τα κόστη στα ύψη. Η κιλοβατώρα από 6,3 λεπτά, έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι και τα 55, για να μας κάνει τη χάρη να πέσει περίπου στα 25 αυτές τις ημέρες. Μιλάμε για 4πλάσιο κόστος. Οι Δήμοι δίνουν το χρόνο 360 εκατ. ευρώ σε ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση. Ο πολλαπλασιασμός του ποσού αυτού επί 4 , αν όλη η χρονιά πάει έτσι και δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές, δείχνει αμέσως το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος. Μιλάμε για κόστος 1 δισ. ευρώ», επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου.    

Μάλιστα, ανέφερε ότι με τις δύο δόσεις ΚΑΠ των 57 εκατ. ευρώ η καθεμιά των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι),  οριακά θα κλείσουν κάποια κενά, το  πολύ έως το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΚΕΔΕ, η χρονιά δεν σώζεται  με 2 ή 3 έξτρα δόσεις ΚΑΠ και πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης. «Η μόνη ρεαλιστική λύση θεωρώ πως είναι μία γενναία επιδότηση της κιλοβατώρας όπως ακριβώς έγινε την Πέμπτη με αρκετές κατηγορίες επαγγελματιών, αλλιώς τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να σκάνε λογαριασμοί ρεύματος και διακοπές σε βασικές υποδομές. Φαντάζομαι κανείς μας δεν θέλει να προβούμε σε διπλασιασμούς ή και τριπλασιασμούς των λογαριασμών ύδρευσης μετακυλώντας το κόστος στους πολίτες», τόνισε ο ίδιος.  

Τόσο για τους δήμους, όσο και για τις  δημοτικές επιχειρήσεις για την ύδρευση και την αποχέτευση (ΔΕΥΑ) η λύση, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου, μπορεί να δοθεί μέσω την ενεργειακής αυτονομίας, η οποία θα έρθει με τη δημιουργία ειδικού προγράμματος με χρηματοδότηση  από το Ταμείο Ανάπτυξης, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων στο πλαίσιο λειτουργίας των  ενεργειακών κοινοτήτων, όπου μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering), θα εξασφαλίζεται επάρκεια ενέργειας για τις ενεργειακές τους ανάγκες αλλά και δωρεάν απόδοση ενός ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας σε φτωχά νοικοκυριά.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών  κ. Στέλιος Πέτσας    ανέφερε ότι θα εξεταστεί το αίτημα για μεγαλύτερη επιδότηση στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κ.  Κώστα Σκρέκα.  

Επίσης, ο κ. Παπαστεργίου, επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας κοινής πλατφόρμας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στην οποία όλοι οι πάροχοι θα ανεβάζουν σε πραγματικό χρόνο λογαριασμούς και πληρωμές. «Για να ξέρουμε κι εμείς σε πρώτο χρόνο πόσα χρήματα μας οφείλονται από τους παρόχους, με βάση τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από τους δημότες μας. Για να μην πάθουμε ξανά όσα πάθαμε στο παρελθόν. Αν ακόμη δεν μας έγινε μάθημα το τί μπορεί να συμβεί στην αγορά της ενέργειας με την μη απόδοση των ανταποδοτικών, τότε μην εκπλαγούμε για όποια επόμενη απώλεια χρημάτων, που οι Δημότες μας θα έχουν πληρώσει», τόνισε.  Είναι αξιοσημείωτο ότι προμηθευτές ενέργειας εκτιμάται ότι οφείλουν στους δήμους περί τα 80 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν σε δημοτικά τέλη που οι εταιρείες έχουν εισπράξει μέσω των  λογαριασμών ρεύματος, αλλά δεν τα έχουν αποδώσει τους ΟΤΑ.