Η Πετρελαϊκή Θύελλα που Έρχεται (Video)

Η Πετρελαϊκή Θύελλα που Έρχεται (Video)
energia.gr
Σαβ, 19 Μαρτίου 2022 - 06:30

Έκδηλη είναι η ανησυχία και η νευρικότητα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων καθώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο πόλεμος στην Ουκρανία για 25 η ημέρα ενώ οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας αρχίζουν να πονάνε την Μόσχα. Η αβεβαιότητα έχει επιστρέψει εκ νέου στην αγορά των εμπορευμάτων. Οι διεθνείς τιμές αργού,από τους σοβαρότερους δείκτες της αγοράς ,έχουν πάρει πάλι την ανηφόρα υπό την πίεση δυο αντιφατικών παραγόντων

Από την μια πλευρά πληθαίνουν οι πληροφορίες για επέκταση των lockdowns στην Κίνα λόγω νέου κύματος κορωνοιού στην περιοχή της Σανγκάης. Πράγμα που θα οδηγήσει μοιραία σε μείωση της ζήτησης για αργό και πετρελαϊκά προϊόντα. Άγνωστο παραμένει μέχρι σήμερα για πόσο διάστημα και σε τι έκταση θα απλωθεί αυτή η post covid περίοδος απραξίας στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Παράλληλα γίνεται φανερό ότι από τις αρχές Απριλίου θα υπάρξει φυσικό έλλειμα στην διεθνή αγορά πετρελαίου αφού, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, θα υπάρξει μείωση των Ρωσικών εξαγωγών κατά 3.0 εκατ.βαρέλια/ημέρα. Εάν αυτή η πληροφορία συνδυαστεί με ενημέρωση του ΙΕΑ για σαφώς μικρότερα refinery runs κατά 1.1 εκατ.βαρ./ημέρα το 2022 και επίσης μειωμένα αποθέματα, μείον 335.6 εκατ.βαρ από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, συνολικά διαμορφούμενα στα 2 721 εκατ.βαρ., τότε γίνεται φανερό ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες για δυιληστηρια και traders στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν συνθήκες ομαλής προμήθειας. Μερικά funds κάνουν λόγο για τιμές αργού στα $ 200 το βαρέλι μέχρι το καλοκαίρι.

Αναλυτικά στο video με τίτλο Is Global Oil Crisis Brewing?