Αμυράς για Διασωθέντες Αγρούς: «Μεταρρύθμιση που οι Έλληνες Περίμεναν από το 1979»- Αντιδρούν οι Δασολόγοι

Αμυράς για Διασωθέντες Αγρούς: «Μεταρρύθμιση που οι Έλληνες Περίμεναν από το 1979»- Αντιδρούν οι Δασολόγοι
energia.gr
Τετ, 16 Μαρτίου 2022 - 08:10

Η ρύθμιση για τους δασωθέντες αγρούς, έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Στην ομιλία του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση της δασικής πολιτικής. «Είναι χωράφια που οι παππούδες μας, οι γονείς μας, οι πρόγονοί μας καλλιεργούσαν, ως αγροτικά - και αυτό αποδεικνύεται στις αεροφωτογραφίες του 1945 

ή αν αυτές δεν είναι ευκρινείς, στις φωτογραφίες του 1960, και στις μετέπειτα αεροφωτογραφίες, δηλαδή του 2009, 2010, 2011- αυτές οι εκτάσεις φαίνεται να έχουν λογγιάσει», είπε ο κ. Αμυράς και πρόσθεσε ότι τα χωράφια αυτά εγκαταλείφθηκαν στην πορεία του χρόνου, κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτά, και λόγγιασαν. «Κάνουμε μια μεταρρύθμιση που οι Έλληνες πολίτες περίμεναν από το 1979. Οι πολίτες περίμεναν 45 χρόνια να επιστραφεί η δυνατότητά τους να έχουν ιδιοκτησία αυτής της γης που, ούτως ή άλλως κατείχαν με νόμιμους τρόπους και να την καλλιεργήσουν», είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε: «αποδίδουμε πίσω αυτή τη γη στον αρχικό της χαρακτηρισμό και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποδοθεί και σε ελεύθερη χρήση».

«Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι γι' αυτή τη διάταξη, δεδομένου ότι δίνουμε τη δυνατότητα κυρίως στους νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στη γη, στην πρωτογενή παραγωγή, με νέες καλλιεργητικές μεθόδους, με έξυπνες καλλιεργητικές μεθόδους χαμηλού ή μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, για να φέρουν στον πρωτογενή τομέα ένα νέο αέρα για προϊόντα, για καλλιέργειες μεγάλης εξαγωγικής δυνατότητας και υπεραξίας», είπε ο κ. Αμυράς που τόνισε ότι η αξιοποίηση της γης θα γίνει με βάση την κείμενη νομοθεσία, για τις επιτρεπτές επεμβάσεις μέσα σε δασικές εκτάσεις ή εντός δασών με το όριο των 30 στρεμμάτων.

Αντιδράσεις

«Προβληματική» που «κινείται στο όριο της συνταγματικότητας», χαρακτήρισε ο Νικήτας Φραγκισκάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, τη διάταξη για τους δασωθέντες αγρούς, η οποία έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. «Η διάταξη κάνει αλλαγή της χρήσης των δασών σε αγροτικές εκτάσεις, χωρίς να υπάρχει μια πλήρη τεκμηρίωση ότι έτσι εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον», είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων που επισήμανε ότι έχουν γίνει αλλεπάλληλες προσπάθειες για ρύθμιση του θέματος αυτού, από το 1979 μέχρι και σήμερα. «Θυμίζω ότι όλες αυτές οι προσπάθειες προσέκρουσαν στο σύνταγμα και κατέπεφταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Πρόσφατη είναι το 2010 η απόφαση του ΣτΕ που αφορούσε άρθρο ίδιο με το σημερινό άρθρο που φέρνει η κυβέρνηση, το οποίο κατέπεσε λόγω αντισυνταγματικότητας στο ΣτΕ», είπε ο κ. Φραγκισκάκης και πρόσθεσε ότι δημιουργείται και άλλο ζήτημα διότι «δίνονται δημόσιες εκτάσεις σε ιδιώτες, με μόνο στοιχείο το Ε9 ή ένορκες βεβαιώσεις ή άλλα συμβολαιογραφικά έγγραφα».

«Δηλαδή, θα έχουμε μεταφορά δημόσιων εκτάσεων που τις διαχειρίζεται αυτή την στιγμή το δημόσιο, σαν δημόσιες εκτάσεις, σε ιδιώτες, όχι με τίτλους οι οποίοι βασίζονται σε προηγούμενη διάταξη, η οποία τώρα απαλείφεται, και όριζε να έχουν μεταγραφεί οι εκτάσεις πριν το 1946, όταν ίσχυε ο αστικός κώδικας στη χώρα μας», είπε ο κ. Φραγκισκάκης.

Όπως εξάλλου επισήμανε ο πρόεδρος των Δασολόγων, με τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, που αφορούσαν το 51% της ελληνικής επικράτειας, δηλαδή περίπου 67 εκατομμύρια στρέμματα, το 5,5% είναι δασωμένοι αγροί, δηλαδή 3,5 εκατομμύρια στρέμματα. «Όταν δε ολοκληρωθούν όλοι οι δασικοί χάρτες, θα έχουμε περίπου 6,5 εκατομμύρια στρέμματα δασών που με την παρούσα διάταξη, κινδυνεύουν να αλλάξουν χρήση», είπε ο κ. Φραγκισκάκης.