EnEx: Ξεκινά στις 21 Μαρτίου η Λειτουργία της Ελληνικής Spot Χονδρεμπορικής Αγοράς Φυσικού Αερίου

EnEx: Ξεκινά στις 21 Μαρτίου η Λειτουργία της Ελληνικής Spot Χονδρεμπορικής Αγοράς Φυσικού Αερίου
energia.gr
Παρ, 11 Μαρτίου 2022 - 16:07

Ξεκινά στις 21 Μαρτίου η λειτουργία της ελληνικής spot χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου, εξέλιξη που αναμένεται να καλύψει ένα πάγιο αίτημα της εγχώριας βιομηχανίας, το οποίο, μάλιστα, αναδεικνύεται με επείγοντα χαρακτήρα κατά την τρέχουσα ενεργειακή κρίση

 

Την έναρξη λειτουργίας της εν λόγω πλατφόρμας εμπορίας (trading platform) προανήγγειλε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Γιώργος Ιωάννου, στη διάρκεια σχετικού workshop που διοργανώθηκε από το EnEx.

Ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι, χάρη στη νέα αυτή αγορά, θα αυξηθούν οι εγχώριες αγοραπωλησίες φυσικού, αλλά και οι ποσότητες που διακινούνται μέσω της Ελλάδας.

Απαριθμώντας επτά συνολικά πλεονεκτήματα από τη λειτουργία spot χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου στη χώρα μας, ο CEO του EnEx τόνισε, εν πρώτοις, ότι αυτό παρέχει στους «παίκτες» της αγοράς ένα συμπληρωματικό εργαλείο για τη βελτιστοποίηση του καλαθιού «καλάθι» προμήθειας. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, χάρη στη νέα πλατφόρμα εμπορίας, θα υπάρχει και καλύτερη εικόνα για τα επίπεδα των τιμών του καυσίμου στην περιοχή, καθώς η διαμόρφωση των τιμών διαπραγμάτευσης θα γίνεται στη βάση της προσφοράς και της ζήτησης, μέσα σε ένα απόλυτα διαφανές περιβάλλον. 

Εξάλλου, τόνισε ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα εμπορίας θα λειτουργήσει συνδυαστικά με τα μεγάλα πρότζεκτ για την ανάπτυξη νέων υποδομών αερίου που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν στη χώρα μας, γεγονός σημαντικό, καθώς οι υποδομές αυτές δημιουργούν την προοπτική περαιτέρω διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας για όλη την περιοχή. 

Μιλώντας στο πλαίσιο του workshop του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η Γ. Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε, από την πλευρά της, ότι η spot αγορά θα αποτελέσει βήμα ώστε η Ελλάδα να εξελιχθεί σε περιφερειακό hub εμπορίας φυσικού αερίου, εξέλιξη που θα ενισχύσει τις προϋποθέσεις για την προέλκυση νέων επενδύσεων σε έργα τα οποία θα αυξήσουν το διασυνοριακό εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή. 

Η πλατφόρμα εμπορίας θα ενισχύσει τη χρήση του ΕΣΦΑ από ακόμη περισσότερες εταιρείες προμήθειας και traders, επισήμανε στη δική της εισήγηση η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία-Ρίτα Γκάλι.

Από την πλευρά της ΡΑΕ, ο πρόεδρος της Αρχής, Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, υπογράμμισε ότι η νέα πλατφόρμα εμπορίας θα βοηθήσει τους «παίκτες» να «θωρακιστούν» από τις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες αξιοποίησης των εργαλείων αντιστάθμισης κινδύνου (hedging).

Κατά την τεχνική παρουσίαση της πλατφόρμας εμπορίας που ακολούθησε, ο αναλυτής Ενεργειακών Αγορών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Ανδρέας Ντόμαρης, σημείωσε ότι πρόκειται για μία πλήρως οργανωμένη spot αγορά, από την οποία θα προκύπτουν τιμές αναφοράς οι οποίες θα δίνουν οικονομικά «σήματα» στις εταιρείες του κλάδου. Όταν θα αποκτήσει επαρκή ρευστότητα, οι τιμές αυτές θα αποτελούν βάση αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. 

Θα εισαγάγει το μοντέλων των ανώνυμων συναλλαγών φυσικού αερίου, το οποίο θα πλαισιώσει τα διμερή συμβόλαια (over the counter), τα οποία αποτελούν αυτή τη στιγμή τη μοναδική φόρμουλα αγοραπωλησιών στη χώρα μας. Παράλληλα, θα ενσωματώσει το υφιστάμενο βάθρο εμπορίας, με το οποίο ο ΔΕΣΦΑ προμηθεύεται αέριο εξισορρόπησης. 

Στη spot αγορά θα γίνεται συνεχής διαπραγμάτευση καθώς και ad hoc δημοπρασίες, όταν ο ΔΕΣΦΑ χρειάζεται αέριο εξισορρόπησης. Οι συναλλαγές θα αφορούν τέσσερις κατηγορίες προϊόντων, η μία από τις οποίας θα αφορά παραδόσεις φορτίων εντός της τρέχουσας ημέρας και οι τρεις υπόλοιπες για τα ισάριθμα αμέσως επόμενα 24ωρα. 

Στις δοκιμές λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν λάβει έως αυτή τη στιγμή συμμετοχή 26 «παίκτες», 17 εγχώριες εταιρείες και 9 ξένοι traders. Εκτιμάται ότι στην έναρξη της κανονικής λειτουργίας θα δώσουν το «παρών» 18 εταιρείες και 4 εκκαθαριστικά μέλη (οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και η Optima Bank). 

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η ενεργοβόρος βιομηχανία έχει πολλές φορές υπογραμμίσει την αναγκαιότητα θέσπισης spot χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου στη χώρα μας, καθώς κάτι τέτοιο θα καταπολεμούσε τις στρεβλώσεις και τα φαινόμενα αδικαιολόγητης εκτόξευσης των τιμών που παρατηρούνται. Αυτό τόνισαν, εξάλλου, μεταξύ άλλων και στη χθεσινή τους ανακοίνωση (βλ. εδώ) μια σειρά συνδέσμων βιομηχανιών της χώρας από κοινού με την ΕΒΙΚΕΝ, οι οποίο ζητούσαν παρέμβαση της κυβέρνησης για τον έλεγχο των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.