Η μείωση της εξάρτησης από τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας βρίσκεται στις βασικές ενότητες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά το απόγευμα στις Βερσαλλίες, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας. Σε μία προσπάθεια ελέγχου του ενεργειακού κόστους και στην Ευρώπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προτείνει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να εξετάσει ένα «Σχέδιο Έξι Σημείων» που συνέταξε ο ίδιος για τη ρύθμιση της χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου. Την πρότασή του, για τον περιορισμό του «ράλι» στις τιμές του φυσικού αερίου, έχει εξηγήσει ο πρωθυπουργός, με άρθρο του στο Politico, υπό τον τίτλο «Ένα σχέδιο 6 σημείων για να διασωθεί η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου». 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο άρθρο του: «oι ακραίες περιστάσεις απαιτούν αντισυμβατική σκέψη και έχει έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουμε αυτήν την απειλή κατά μέτωπο. Επιδιώκουμε να παρέμβουμε μόνο ως έσχατη λύση και με ένα προσωρινό σύνολο μέτρων».

Τα έξι σημεία που προτείνει ο πρωθυπουρός για την εξισορρόπηση των αγορών είναι τα παρακάτω: 

1. Ένα ανώτατο όριο τιμών στις στη χρηματιστηριακή τιμή TTF του φυσικού αερίου.

2. Συγκεκριμένα όρια ημερήσιας διαπραγμάτευσης στην τιμή, παρόμοια με αυτά που υπάρχουν στις αγορές μετοχών. Αυτό θα μας επιτρέψει να περιορίσουμε τη μεταβλητότητα στο εύρος διακύμανσης της TTF, εντός, για παράδειγμα, συν ή πλην 10%, εξηγεί. 

3.  Να εξεταστεί ο έκτακτος προσδιορισμός τιμής- με άλλα λόγια, τον καθορισμό σταθερής τιμής— αλλά μόνο ως αντίδραση έκτακτης ανάγκης σε δηλώσεις σχετικά με τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

4. Ανώτατο όριο κέρδους στα μεικτά περιθώρια κέρδους.  Στη χονδρική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ανώτατο όριο 5% με βάση τις ρυθμιστικές αρχές της αγοράς που παρακολουθούν το κόστος παραγωγής και τα περιουσιακά στοιχεία παραγωγής.

5.  Χρονικός περιορισμός μέσα στον οποίο θα επιτρέπεται μόνο η συναλλαγή με φυσική παράδοση, για την αποφυγή χειραγώγησης της αγοράς.

6. Ενίσχυση της ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου μέσω της σύζευξης της αγοράς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της ΕΕ και της Ασίας. Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να γίνει με την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα για φορτία LNG και, ενδεχομένως, την εισαγωγή ανώτατων ορίων στο κόστος μεταφοράς για την αποτροπή της κερδοσκοπίας.

«Κατανοώ ότι αυτά τα σημεία αντιπροσωπεύουν σημαντικές παρεμβάσεις στην αγορά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένες και να συνοδεύονται από ξεκάθαρα καθορισμένα ερεθίσματα και επιλογές εξόδου. Έχουν σχεδιαστεί για να δώσουν στην ΕΕ μια βραχυπρόθεσμη αναστολή για να σταθεροποιήσει την αγορά φυσικού αερίου, να σταματήσει την κερδοσκοπία στην αγορά σε βάρος των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων, να αφοπλίσει το ''όπλο'' της αγοράς φυσικού αερίου λόγω γεωπολιτικής έντασης και να βρει τον χρόνο για πιο βιώσιμη μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες λύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και προσθέτει ότι «πρόκειται για μέτρα που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε άλλες αγορές, υπό ακραίες συνθήκες στο παρελθόν. Και το πιο σημαντικό, μπορούν να εξορθολογίσουν τις τιμές χωρίς να επιβαρύνουν τις οικονομίες μας επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ή να επηρεάσουν την παραγωγική ικανότητα ή τις αλυσίδες εφοδιασμού φυσικού αερίου», συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος πιέζει: «Αλλά πρέπει να δράσουμε τώρα. Αυτό το πρόβλημα δεν θα εξαφανιστεί απλώς μόλις υποχωρήσει η ζήτηση για αέριο θέρμανσης. Καθώς προχωράμε στους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, θα επιμείνει στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες συνδέονται με τις τιμές του φυσικού αερίου στις αγορές χονδρικής, επιβαρύνοντας πολύ νοικοκυριά και επιχειρήσεις». 

Τέλος ο Κυρ. Μητσοτάκης επισημαίνει τους κινδύνους για τις οικονομίες όλων των κρατών μελών της Ενωσης από αυτή την παρατεταμένη αστάθεια.