Ενώ στην Ουκρανία, μετά την Ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, βρέχει οβίδες και ρουκέτες κατά πολεμικών και πολιτικών στόχων αδιακρίτως με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, ευρίσκεται σε εξέλιξη ένας παράλληλος πόλεμος με επίκεντρο την ενέργεια. Είναι από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος, της μεταπολεμικής περιόδου. Ο πόλεμος συνίσταται στην απότομη και σημαντική αύξηση των τιμών όλων ανεξαιρέτως των ενεργειακών καύσιμων και το σοβαρό πλήγμα που αυτές επιφέρουν στην Ευρωπαϊκή οικονομία

και όχι μόνο. Προφανώς πρόκειται περί ενός ασύμμετρου πολέμου κατά της Δύσης, παραλλήλου με αυτού που διεξάγεται σήμερα στην Ουκρανία, και όχι μιας απλής παρενέργειας της Ρωσικής εισβολής. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι απώλειες στο ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2022 θα φθάσουν τη μια μονάδα ενώ στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας ενδέχεται να υπερβεί τις δυο μονάδες σε ένα μετριοπαθές σενάριο, αγγίζοντας ακόμα και τις τρεις στην περίπτωση που οι πολεμικές συγκρούσεις έχουν διάρκεια.

Το ενδιαφέρον στοιχείο που διαφοροποιεί την τρέχουσα ενεργειακή κρίση-σε σύγκριση με προηγούμενες- η οποία προϋπήρχε άλλωστε αλλά τώρα κορυφώνεται ως αποτέλεσμα της σημερινής πολεμικής σύρραξης, είναι ότι οι τιμές εκτοξεύονται όχι λόγω διακοπής της τροφοδοσίας, σε αέριο και πετρέλαιο, εκ μέρους της Ρωσίας, αλλά λόγω αδυναμίας της Δύσης να εξασφαλίσει εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους μετά την οικειοθελή απόφαση της να αποδεσμευθεί ενεργειακά από την Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μεταφοράς πετρελαίου από τα Ρωσικά τέρμιναλ στην Μαύρη Θάλασσα όπου την τελευταία εβδομάδα το 70% των ποσοτήτων μένουν αδιάθετες μετά την άρνηση πολλών διυλιστηρίων και traders να φορτώσουν Ρωσικό πετρέλαιο ώστε να μην κατηγορηθούν ότι ενισχύουν οικονομικά το καθεστώς Πούτιν και έμμεσα τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Άμεσο αποτέλεσμα η αύξηση των τιμών κατά 20% μέσα σε μόνο μια εβδομάδα και την εκτόξευση τους στα $ 118 το βαρέλι, την υψηλότερη τιμή από το 2008.

*Oλόκληρο το άρθρο στη στήλη Σχόλιο εδώ