ΙΕΑ: 61,7 Εκατ. Βαρέλια Αποδεσμεύουν οι Χώρες – Μέλη Από τα Στρατηγικά τους Αποθέματα – 303 Χιλ. Βαρέλια η Ελλάδα

ΙΕΑ: 61,7 Εκατ. Βαρέλια Αποδεσμεύουν οι Χώρες – Μέλη Από τα Στρατηγικά τους Αποθέματα – 303 Χιλ. Βαρέλια η Ελλάδα
energia.gr
Παρ, 4 Μαρτίου 2022 - 19:25

Μετά την ανακοίνωση της έκτακτης αποδέσμευσης στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου από τις χώρες μέλη του ΙΕΑ την περασμένη Τρίτη, το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας επιβεβαίωσε σήμερα ότι η συνολική ποσότητα που αποδεσμεύεται ανέρχεται σε 61,7 εκατομμύρια βαρέλια, καθιστώντας τη τη μεγαλύτερη αποδέσμευση αποθεμάτων στην ιστορία του Οργανισμού. Η Ελλάδα αποδέσμευσε 303 χιλιάδες βαρέλια

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες-μέλη του ΙΕΑ συμφώνησαν ομόφωνα την 1η Μαρτίου σε ένα αρχικό σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την άμβλυνση της αυξανόμενης στενότητας στις αγορές πετρελαίου ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι χώρες μέλη του Οργανισμού συμφώνησαν να διαθέσουν στην αγορά 60 εκατομμύρια βαρέλια των αποθεμάτων πετρελαίου έκτακτης ανάγκης τους.

Τις τελευταίες ημέρες μετά την απόφαση, κάθε χώρα-μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας εξετάζει με τι ποσότητα θα μπορούσε να συνεισφέρει στο ανακοινωθέν σχέδιο, δεδομένων των εγχώριων συνθηκών της. Οι δεσμεύσεις που υπέβαλαν τα μέλη ξεπέρασαν στην πραγματικότητα τα 60 εκατομμύρια βαρέλια, επιδεικνύοντας μεγάλη αλληλεγγύη, όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο ΙΕΑ.

«Η απόφαση που ελήφθη για την απελευθέρωση αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης – για τέταρτη φορά στην ιστορία του ΙΕΑ – έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι τα μέλη του Οργανισμού είναι ενωμένα υπέρ της Ουκρανίας και θα κάνουν ό, τι μπορούν για να εξασφαλίσουν σταθερότητα στην αγορά αυτές τις δύσκολες μέρες», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol.

«Τα γεγονότα στην Ουκρανία παραμένουν βαθιά οδυνηρά και οι επιπτώσεις στις ενεργειακές αγορές γίνονται πιο έντονες. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Εάν υπάρξει ανάγκη, είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε πρόσθετα βήματα για να αξιοποιήσουμε αυτήν την αρχική αποδέσμευση».

Οι χώρες-μέλη του ΙΕΑ διατηρούν 1,5 δισεκατομμύρια βαρέλια σε δημόσια αποθέματα και περίπου 575 εκατομμύρια βαρέλια σε υποχρεώσεις εκ μέρους της βιομηχανίας. Επομένως, αυτή η αρχική αποδέσμευση των 61,7 εκατομμυρίων βαρελιών αντιπροσωπεύει μόλις το 3% των συνολικών αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης.

Τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης στις χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας είναι είτε με τη μορφή δημόσιων αποθεμάτων (κρατικής ιδιοκτησίας ή από εξειδικευμένους φορείς), είτε αποθεμάτων που διατηρούνται από τη βιομηχανία βάσει κρατικής νομοθεσίας. Στην περίπτωση των δημοσίων αποθεμάτων, αυτά μπορούν να αποδεσμευτούν μέσω διαγωνισμών ή δανείων στην αγορά, με τις σχετικές διαδικασίες να ξεκινούν τις επόμενες εβδομάδες ανάλογα με το συγκεκριμένο σύστημα αποθεμάτων σε κάθε χώρα. Στην περίπτωση των υποχρεωτικών αποθεμάτων του κλάδου, οι υποχρεώσεις θα μειωθούν, μέσω νομοθετικών διαταγμάτων ή διοικητικών εντολών, για τη διάθεση των ποσοτήτων προς κατανάλωση. Αυτό μπορεί να διαρκέσει κάποιες ημέρες.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την κατανομή του πετρελαίου που θα διατεθεί από καθεμία από τις συμμετέχουσες χώρες. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν διαθέσιμες εν ευθέτω χρόνω σχετικά με την κατανομή των δεσμευμένων βαρελιών σε αργό πετρέλαιο και προϊόντα, καθώς και στα δημόσια και υποχρεωτικά αποθέματα του βιομηχανικού κλάδου: