Πλαφόν Κέρδους ως τις 30 Ιουνίου σε Καύσιμα και Προϊόντα – Κατατέθηκε στη Βουλή η Τροπολογία

Πλαφόν Κέρδους ως τις 30 Ιουνίου σε Καύσιμα και Προϊόντα – Κατατέθηκε στη Βουλή η Τροπολογία
energia.gr
Πεμ, 3 Μαρτίου 2022 - 17:43

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον Άδωνι Γεωργιάδη η τροπολογία για το πλαφόν στα καύσιμα και προϊόντα, και η οποία θα ισχύσει έως τις 30 Ιουνίου 2022. Η τροπολογία θέτει πλαφόν στην τιμή των καυσίμων και άλλων προϊόντων που είναι απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή. Επίσης, ορίζεται, πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 για την περίπτωση παραβίασης του πλαφόν. Για τα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας πως το πλαφόν για όσους εμπορεύονται

ή παράγουν προϊόντα το κόστος των οποίων επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα εφαρμοστεί με το περιθώριο κέρδους που λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο του 2021.

Μιλώντας στο OPEN ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημείωσε ότι, πλέον, κατ΄ανώτατη τιμή, το περιθώριο κέρδους του Σεπτέμβρη του 2021 θα είναι ο οδηγός για το περιθώριο κέρδους. Μάλιστα διασαφήνισε ότι η επιλογή αυτή γίνεται με μέριμνα και για τις περιοχές όπως τα νησιά όπου υπάρχουν αυξημένα κόστη (πχ μεταφοράς) και γι'αυτό προβλέπεται ο προσδιορισμός του πλαφόν κέρδους στη βάση εσόδων - εξόδων.

«Δεν βάζουμε διατίμηση αλλά αποκτούμε ένα εργαλείο που θέτει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Από την Τρίτη ξεκινούν εκτεταμένοι σαρωτικοί έλεγχοι. Να γίνει σαφές, σε όλους ότι η κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία κερδοσκοπίας. Δεν θα πληρώσουν οι συμπολίτες μας πάνω στην διεθνή έκρηξη τιμών και το καπέλο κάποιων θα θελήσουν να βγάλουν υπερκέρδος. Τώρα, είναι η ώρα όλοι να φερθούμε υπεύθυνα», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης κατά την κατάθεση της τροπολογίας.

Ξεκαθάρισε ότι δεν λέει κανείς πως η έκρηξη των διεθνών τιμών καυσίμων δεν θα φτάσει και στους καταναλωτές και ότι οι τιμές θα πάψουν να αυξάνονται με αυτή την τροπολογία. «Οι τιμές», είπε, «θα αυξάνονται στο ρυθμό που αυξάνεται η πρώτη ύλη. Εάν βάλουμε, διατίμηση κάτω του κόστους αυτό που θα έχουμε θα είναι ελλείψεις και μαύρη αγορά».

Είπε ακόμα ότι αυτό που επιδικώκει αυτή η τροπολογία είναι «Κάποιοι να κερδοσκοπήσουν μέσα στην αναμπουμπούλα του πολέμου και με την δικαιολογία της αύξησης των τιμών να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους κάνοντας αρπαχτή. Θέλουμε να αποτραπούν ασυνείδητοι να κερδοσκοπήσουν. Και τοποθετούμε το όριο σύγκρισης με το Σεπτέμβριο του 2021, σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή πριν από την έναρξη της κρίσης. Σε περιπτώσεις που θα εντοπιστεί κάποιος να έχει βάλει καπέλο θα έχει πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ».

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου: «Δεν είναι πλαφόν τιμής αλλά μέτρο που έχει σκοπό να προστατέψει τους Έλληνες καταναλωτές από κινήσεις αισχροκέρδειας. Έχουμε μεγάλη αύξηση τιμών αλλά δεν είναι δυνατόν να μεταφέρονται σε λίγες ώρες στον Έλληνα καταναλωτή. Θα δώσουμε εργαλεία στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να παρέμβουν».

Είπε ακόμα: «Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης μας ανησυχούν και γι’ αυτό η αντίδρασή μας λαμβάνει υπόψιν όλες τις παραμέτρους. Κάνουμε ό,τι περνάει επίσης από το χέρι μας για να εκτελεστεί σωστά ο προϋπολογισμός. Δεν είναι εύκολη άσκηση αλλά η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν μόνο του».

Ήδη από χθες, ο Υπουργός Ανάπτυξης είχε προαναγγείλει την τροπολογία, τονίζοντας ότι η σχετική διάταξη- είναι έτοιμη από τον ίδιο και ότι έχει συμφωνήσει και ο πρωθυπουργός προκειμένου να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Σημειώνεται ότι πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είχε μπει σε διάφορα προϊόντα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τις προηγούμενες ημέρες, το ΥΠΕΝ έθεσε στο μικροσκόπιο τα περιθώρια κέρδους ηλεκτροπαραγωγών και προμηθευτών ενέργειας. Ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας έχει στα χέρια του αναλύσεις που του παρέδωσε η ΡΑΕ για το κόστος και τα περιθώρια κέρδους του συνόλου των εταιρειών χονδρικής και λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, τα οποία επικαιροποιούνται ανά μήνα στη βάση της πορείας των διεθνών τιμών.

Με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να έχει δεσμευθεί για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διάστημα χρειαστεί η κυβέρνηση υποχρεώνεται να διερευνήσει κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης και να εξαντλήσει τα περιθώρια συγκράτησης των τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι βρέθηκε και το πλαφόν των περιθωρίων κέρδους παραγωγών και προμηθευτών ενέργειας, μέτρο το οποίο έχει εφαρμόσει ήδη η Γαλλία και φαίνεται να υιοθετεί και η Ε.Ε., σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει σχετικά με το προσχέδιο για το νέο πακέτο μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που πρόκειται να  ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.