GreenPeace: Γιατί οι Σεισμικές Έρευνες Απειλούν τις Θάλασσές μας;

GreenPeace: Γιατί οι Σεισμικές Έρευνες Απειλούν τις Θάλασσές μας;
energia.gr
Τρι, 22 Φεβρουαρίου 2022 - 09:31

Η GreenPeace με ανάρτησή της ενημερώνει για τις επιπτώσεις που δημιουργούνται από διενέργεια σεισμικών ερευνών για εξεύρεση κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα και κατά πόσο απειλούν τη θαλάσσια ζώη. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα: Τις τελευταίες μέρες, γίναμε μάρτυρες των καταστροφικών σεισμικών ερευνών για εξεύρεση κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου στο Ιόνιο,

 που πραγματοποιούνται από τα ΕΛΠΕ. Μάλιστα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται χωρίς διακοπή, ήδη καταγράφηκαν οι πρώτοι εκβρασμοί ζιφιών στις ακτές της Κέρκυρας. Οι ζιφιοί ευτυχώς είναι ακόμα ζωντανοί, όμως η κατάσταση είναι υπό παρακολούθηση, ενώ διερευνώνται κι άλλες ακτές του νησιού για τυχόν εκβρασμούς. Ας δούμε λίγο λοιπόν τι ακριβώς είναι οι έρευνες αυτές, πώς γίνονται, από ποιον και γιατί απειλούν τη θαλάσσια ζωή;

Πού ακριβώς γίνονται οι έρευνες και από ποιον

Για να βρεθεί η ακριβής τοποθεσία και το μέγεθος των κοιτασμάτων, απαιτούνται σεισμικές έρευνες, οι οποίες γίνονται από σκάφη “τέρατα” σαν το SW Cook. Τα ΕΛΠΕ έχουν αναθέσει τις έρευνες σε εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων, στον στόλο της οποίας ανήκει το SW Cook.
Πρόσφατα το SW Cook ολοκλήρωσε 3 εβδομάδες σεισμικών ερευνών στο “οικόπεδο 10” στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, έκτασης 3.421 τετρ. χλμ. Από τις 9 Φεβρουαρίου συνεχίζει τις έρευνες στο οικόπεδο “Ιόνιο”, έκτασης 6.671 τετρ. χλμ. 
Είναι πλοίο ειδικού τύπου που μπορεί να μείνει 54 μέρες στη θάλασσα χωρίς να πιάσει λιμάνι και αντέχει σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ακόμα και στην Αρκτική! Ειδικεύεται στις σεισμικές έρευνες, έχει 89 μέτρα μήκος και 19 μέτρα πλάτος. 
Τέτοια πλοία χρησιμοποιούνται από εταιρείες ορυκτών καυσίμων για να κατανοήσουν τα υποθαλάσσια κοιτάσματα και να βρουν σε ποια σημεία θα εγκατασταθούν οι πλατφόρμες εξόρυξης αερίου ή πετρελαίου και τα τρυπάνια τους.
Εναντιωνόμαστε στην καταστροφή!

Πώς γίνονται πρακτικά οι έρευνες

- Τα ερευνητικά πλοία (όπως το SW Cook) ρυμουλκούν συστοιχίες αεροβόλων (airguns). Αυτά δημιουργούν ένα ηχητικό κύμα, στην ουσία μία ηχητική “βόμβα”. 

- Για να δημιουργήσουν τα αεροβόλα την ηχητική “βόμβα”, εκτοξεύουν αέρα με πολύ υψηλή πίεση, ώστε οι ήχοι που παράγονται να διαπεράσουν το νερό και το υπέδαφος. 

- Οι ήχοι που παράγονται είναι υψηλής έντασης και χαμηλής συχνότητας, γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και διαδίδονται στο νερό και το υπέδαφος.

- Οι ήχοι αυτοί καταγράφονται από υδρόφωνα και μετά γίνεται επεξεργασία ώστε να βρεθούν οι πληροφορίες για τη δομή του υπεδάφους και τα ακριβή σημεία εξόρυξης.

Αυτές όμως οι ηχητικές “βόμβες” είναι εξαντλητικοί υπέρηχοι με καταστροφικές επιπτώσεις στα θαλάσσια είδη. Όπως είδαμε τώρα στο Ιόνιο, οι βόμβες ήχου γίνονται κάθε 12 δευτερόλεπτα, δηλαδή 5 εκρήξεις το λεπτό, 300 εκρήξεις κάθε ώρα! Και αυτό διαρκεί εβδομάδες ολόκληρες και δεν σταματάει ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κι όχι μόνο αυτό: επειδή ο ήχος στο νερό ταξιδεύει πολύ μακρύτερα απ’ ό,τι στον αέρα και φτάνει σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, πιθανόν βάζουν σε κίνδυνο και θαλάσσια είδη εκτός των συγκεκριμένων οικοπέδων.

Τα καταστροφικά πλάνα για εξορύξεις αερίου και πετρελαίου δυστυχώς καλά κρατούν, ακόμα και σε προστατευόμενες, ευάλωτες περιοχές, την ώρα που βρισκόμαστε σε κλιματική κρίση, η βιοποικιλότητα χάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και κινδυνεύει όχι μόνο η υγεία του πλανήτη και της θαλάσσιας ζωής, αλλά και η δική μας! Τώρα είναι η στιγμή να ενωθούμε για την προστασία των μοναδικών ειδών που ζουν στις θάλασσές μας.