Πρόκειται για το τελευταίο έργο του πολυγραφότατου Αμερικανού ερευνητή και συγγραφέα Daniel Yergin που μας χάρισε τα δύο μνημειώδη έργα, The Prize: The Epic Quest for Oil, Money and Power και το επακόλουθο The Quest. Μέσα από τα δυο αυτά τα κορυφαία έργα ο Yergin σκιαγραφεί αφ’ ενός μεν την άνοδο και επικράτηση του πετρελαίου ως του βασικού καυσίμου του 20 ου αιώνα και αφ’ ετέρου την αναζήτησή νέων πηγών ενέργειας για να ικανοποιηθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας

Το τελευταίο βιβλίο του Yergin με τίτλο Τhe New Map (Ο Νέος Χάρτης) που εκδόθηκε αρχικά από τον Allen Lane το 2020 και το 2021 από την Penguin, (507 σελίδες), ασχολείται κατά κύριο λόγο με την γεωπολιτική της ενέργειας. Όπως υποδηλώνει ο υπότιτλος του ‘‘Energy,Climate,and the Clash of Nations” το βιβλίο εξετάζει τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ανησυχίες για την Κλιματική Αλλαγή και τον αντίκτυπο τους στην χάραξη ενεργειακής πολιτικής και στην λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων ως προς την αξιοποίηση ορυκτών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο ρόλος του φυσικού αερίου αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα του νέου πονήματος του Yergin αφού οι γεωπολιτικές προεκτάσεις γύρω από την αξιοποίησή του καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις στην ευρύτερη πολιτικό-οικονομική σκακιέρα όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με την κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία και τον επικρεμάμενο κίνδυνο για στρατιωτική σύρραξη. Υπό αυτή την έννοια, το New Map είναι ένα εξαιρετικά επίκαιρο βιβλίο το οποίο απαντά σε πολλές απορίες που προκύπτουν από την συμπεριφορά της Ρωσίας του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν και από την απέλπιδα προσπάθεια των ΗΠΑ να ελέγξουν την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης.

Οι πόλεμοι του Κόλπου (Wars in the Gulf), η αφύπνιση της Σαουδικής Αραβίας, η ανοικοδόμηση του Ιράκ και η διάσταση με το Ιράν αποτελούν ένα ακόμα ενδιαφέρον κεφάλαιο στην ταραχώδη μεταπολεμική περίοδο της ευρύτερης περιοχής. Η ανάλυση του Yergin προχωρά περαιτέρω εξετάζοντας τον ρόλο του Ιράν σε σχέση με το Ισραήλ και στο πλαίσιο μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας που θα μπορούσε να προκύψει στην Μ. Ανατολή, όπου το αποτύπωμα της Κίνας εμφανίζεται όλο και ισχυρότερο. Ακόμα, εξετάζονται οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο την οποία ο Yergin θεωρεί ως μια εν δυνάμει νέα και μεγάλη ενεργειακά πλουτοπαραγωγική περιοχή ικανή να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.

Το τελευταίο τμήμα του βιβλίου καλύπτει τα θέματα που άπτονται της ενεργειακής μετάβασης και του ρόλου των λεγόμενων καθαρών τεχνολογιών στην κάλυψη των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών του πλανήτη καθώς και της προσπάθειας εξηλεκτρισμού του όλου ενεργειακού συστήματος. Κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην αλλαγή του παγκόσμιου ενεργειακού μίγματος . Ο Yergin εξετάζει με ιδιαίτερη ευαισθησία και διαύγεια το πόσο εφικτή και σε τι βαθμό είναι μια τέτοια αλλαγή και το πώς θα επηρεάσει την παγκόσμιο οικονομία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις κατά τα επόμενα χρόνια.

Εκδότης: ‎ Penguin Press

Χρονολογία έκδοσης: 2021

Γλώσσα: Αγγλική

Σελίδες: ‎ 507

ISBN-10: ‎ 1594206430

ISBN-13: ‎ 978-1594206436