Αλήθεια, πώς θα αισθανόμασταν όλοι μας, εάν βρισκόμαστε στη θέση του Κωνσταντίνου Σιφναίου, Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Gastrade, να είμαστε στο επίκεντρο της προσοχής και να ηγούμαστε όλων αυτών των σπουδαίων projects που αναδιαμορφώνουν τον ενεργειακό χάρτη της χώρας; Δεν είναι δύσκολο να το φανταστούμε. Ο ίδιος ο κ. Σιφναίος, με αφορμή την έγκριση της τελικής επενδυτικής

απόφασης για το FSRU της Αλεξανδρούπολης από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Gastrade, δήλωσε πως είναι περήφανος που ένα στρατηγικής σημασίας έργο για την περιοχή φθάνει πλέον στο στάδιο της υλοποίησής του. «Είμαστε πραγματικά περήφανοι για αυτό το επίτευγμα και σίγουροι πως το ανθρώπινο δυναμικό της Gastrade με την τεχνογνωσία και την υποστήριξη των μετόχων της, θα κάνουν πραγματικότητα το όραμα για μια νέα, πρωτοποριακή ενεργειακή πύλη στη χώρα μας» τόνισε.

Η Τελική Επενδυτική Απόφαση για το FSRU της Αλεξανδρούπολης σηματοδοτεί την έναρξη ενός εμβληματικού έργου που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και θα καθιερώσει περαιτέρω την πρωταγωνιστική θέση της χώρας στις περιφερειακές ενεργειακές εξελίξεις. ΄Ηδη στο ναυπηγείο Keppel στην Σιγκαπούρη, ολοκληρώνονται οι εργασίες για τη μεταμόρφωση του ειδικού πλοίου των 300 μέτρων μήκους, που θα καταπλεύσει στην Ελλάδα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο τεχνικός σχεδιασμός του FSRU για να χρησιμοποιηθεί ως Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης LNG.

Το πλοίο θα αγκυροβολήσει μόνιμα στην βόρεια Ελλάδα, σε απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, και θα συνδεθεί με την ακτή μέσω ενός αγωγού μήκους 28 χιλιομέτρων. «Το FSRU θα προσεγγίσει τη θέση πρόσδεσης στον θαλάσσιο χώρο της Αλεξανδρούπολης τον Νοέμβριο του 2023», είπε ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade. «Πρόκειται για το πρώτο FSRU που θα λειτουργήσει στον ελληνικό χώρο. Μέχρι τώρα, στην Ελλάδα γίνεται αεριοποίηση του LNG μόνο στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, από τον ΔΕΣΦΑ, που είναι ένας από τους πέντε μετόχους της Gastrade. Η μεταφορά φορτίων LNG θα ξεκινήσει μόλις το FSRU συνδεθεί μέσω του αγωγού του στο σύστημα του ΕΣΦΑ (Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου) και τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023», πρόσθεσε ο κ. Σιφναίος.

Η ολοκλήρωση αυτού του στρατηγικού έργου και η διασύνδεσή του με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου αλλά και με τις υφιστάμενες και τις νέες εξαγωγικές διαδρομές προς την Βουλγαρία και την Β. Μακεδονία, θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο στην ΝΑ  Ευρώπη και θα συμβάλει στην Ενεργειακή Μετάβαση της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Θυμίζουμε ότι η GASTRADE είναι εταιρεία κοινής ωφελείας που έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας την ανάπτυξη, λειτουργία, εκμετάλλευση και διαχείριση συστημάτων φυσικού αερίου. Η εταιρεία μελετά, σχεδιάζει, κατασκευάζει, λειτουργεί και εκμεταλλεύεται, παράλληλα, τις αναγκαίες υποδομές για την παραλαβή, μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου καθώς και για την αποθήκευση, υγροποίηση ή αεριοποίησή του.