Κομισιόν: Ακρίβεια Διαρκείας στην Ενέργεια- Άλμα 70% στη Χονδρική Ρεύματος στην Ελλάδα το 3ο Τρίμηνο 2021

Κομισιόν: Ακρίβεια Διαρκείας στην Ενέργεια- Άλμα 70% στη Χονδρική Ρεύματος στην Ελλάδα το 3ο Τρίμηνο 2021
energia.gr
Πεμ, 20 Ιανουαρίου 2022 - 11:01

Η ακριβή ενέργεια δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο για τη χώρα μας αλλά ήρθε για να μείνει. Τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να συνηθίσουν τις υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο και το ρεύμα σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τρίτο τρίμηνο του 2021. Η έκθεση περιγράφει τις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα, στο ενεργειακό μίγμα και

 

 το επίπεδο του ανταγωνισμού  και συσχετίζει τις μειωμένες επιλογές στην παραγωγή ενέργειας με την άνοδο της χονδρεμπορικής τιμή. Οσον αφορά την ελληνική αγορά , αναδεικνύεται το πρόβλημα επάρκειας και η έλλειψη επιλογών στην παραγωγή ενέργειας καθώς η χώρα δεν έχει τις επιλογές που έχουν χώρες της Βόρειας Ευρώπης  και κατά συνέπεια δεν μπορεί  αποφύγει τα αυξημένα κόστη του φυσικού αερίου και των ρύπων που συνοδεύουν τη λιγνιτική παραγωγή.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραγωγή λιγνίτη  αυξήθηκε στην Ελλάδα (+53%) στο τρίτο τρίμηνο, στη Βουλγαρία (+46%) και στην Κροατία (+8%), αν και το μερίδιο του λιγνίτη παρέμεινε αμετάβλητο στο 29% σε ετήσια βάση, όπως σημειώνεται στην έκθεση. Το μερίδιο της παραγωγής φυσικού αερίου αυξηθεί σε 23% από 20% κατά τη διάρκεια του τριμήνου, αυξάνοντας τα επίπεδα παραγωγής της κατά 24% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020. Η διείσδυση των ΑΠΕ μειώθηκε από 32% σε 34%
όγω της μειωμένης αιολικής παραγωγής σε όλη την περιοχή. Ωστόσο επισημαίνεται στην έκθεση, ότι οι ελληνικές αρχές, στο σχέδιο του νόμου για το κλίμα, παρουσίασαν τον παροπλισμό των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 και θα μπορούσε ακόμη και να προωθήσουν τον στόχο αυτό, μέχρι το τέλος του 2025.

Στην Ελλάδα, αναφέρει η έκθεση οι μέσες τιμές έφτασαν τα 132 €/MWh τον Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας τα προηγούμενα μηνιαία  επίπεδα, οδηγώντας  σε ανάλογη άνοδο ολόκληρη την αγορά των Ν.Α Βαλκανίων καθώς η ελληνική αγορά είναι με διαφορά η αγορά με τη μεγαλύτερη ρευστότητα στην περιοχή. Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση οδήγησαν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε άνοδο.
Η μέση τριμηνιαία τιμή  αυξήθηκε κατά 170% από έτος σε έτος σε 117 €/MWh το τρίτο τρίμηνο του 2021, 69% πάνω από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και
92% υψηλότερα από το τρίτο τρίμηνο του 2019. Η μέση τριμηνιαία τιμή αιχμής, ηυξηθη177% πάνω από τα επίπεδα του τρίτου τριμήνου 2020 στα 122 €/MWh.

Οι τιμές κινήθηκαν μεταξύ 90 και 105 €/MWh τον Ιούλιο, και άρχισαν να αυξάνονται στην ελληνική αγορά από τις εκτεταμένες πυρκαγιές την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, αναφέρει η έκθεση, που προκάλεσαν ζημιές σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και κινδύνεψε με διακοπές η ελληνική πρωτεύουσα και άλλα μέρη της χώρας) σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.
Έφτασαν στα 100-130 €/MWh τον Αύγουστο και στο ανώτατο όριο των 175 €/MWh στις 4 Αυγούστου. Τον Σεπτέμβριο, οι τιμές ανέβηκαν και πάλι κινούμενες μεταξύ 115 και 150 €/MWh με υψηλότερη τιμή στις 16 Σεπτεμβρίου στα 173 €/MWh, λόγω της γενικής στενότητας της προσφοράς στην Ευρώπη και λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και της χαμηλής παραγωγής ΑΠΕ.