H Energean σε Συμφωνία Εξαγωγών Ισραηλινού Αερίου στην Αίγυπτο- Φιλόδοξο Ερευνητικό Πρόγραμμα της Εταιρείας στην Περιοχή

H Energean σε Συμφωνία Εξαγωγών Ισραηλινού Αερίου στην Αίγυπτο- Φιλόδοξο Ερευνητικό Πρόγραμμα της Εταιρείας στην Περιοχή
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 19 Ιανουαρίου 2022 - 16:14

Σημαντική συμφωνία (MOU) με ισχυρή γεωπολιτική διάσταση υπέγραψε πρόσφατα η Energean με τη αιγυπτιακή EGAS που αφορά στην εξαγωγή μέχρι 2 bcm φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με την αναλυτική ενημέρωση που εστάλει χθες, Τρίτη 18 Ιανουαρίου, προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, στα οποία είναι εισηγμένη η εταιρεία, το deal έχει διάρκεια 10 ετών και θα ξεκινήσει αρχικά με εξαγωγές ύψους 1 bcm ετησίως. Η Energean, έχοντας συμβολαιοποιήσει στο σύνολό τους τους όγκους αερίου στα υπό ανάπτυξη κοιτάσματα Κarish και North Karish, προχωρά από τον Μάρτιο στην εξασφάλισή 

τους, μέσω του του νέου ερευνητικού γεωτρητικού προγράμματος που ξεκινά στην θάλασσα του Ισραήλ. Πρόκειται για ένα μπαράζ γεωτρήσεων που θα ξεκινήσει από το τεμάχιο «Αθηνά», στο Block 12, που στοχεύει στην άντληση 21 bcm φυσικού αερίου, με πιθανότητα γεωλογικής επιτυχίας περίπου 84%, όπως αναφέρει η εταιρεία.

Η ανάπτυξη του κοιτάσματος, εφόσον οι γεωτρήσεις αποφέρουν θετικό  αποτέλεσμα, θα γίνει με το σκάφος Energean Power, που είναι το πρώτο gas FPSO στην ιστορία της Μεσογείου, και το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του αμέσως με την έναρξη της παραγωγής από το Karish, κάτι που εκτιμάται πως θα συμβεί κατά το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Θα ακολουθήσουν άλλες δύο γεωτρήσεις, εκ των οποίων η μία θα είναι ουσιαστικά, η ανάπτυξη του North Karish, και η δεύτερη, θα είναι η τέταρτη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο Karish Main, που εκτιμάται με τη σειρά της, στα 21 bcm ισοδύναμου πετρελαίου, με την πιθανότητα γεωπολιτικής επιτυχίας στο 94%, όσον αφορά στο σκέλος του αερίου, καθώς ο συγκεκριμένος στόχος κρύβει, σύμφωνα με πληροφορίες, και κοίτασμα πετρελαίου. Οι εν λόγω γεωτρήσεις είναι αμιγώς επιβεβαιωτικές και προγραμματίζονται για το β΄εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με κύκλους της Energean, ανάλογα με τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων, κυρίως όμως στο τεμάχιο «Αθηνά», είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλες δύο γεωτρήσεις στο γ’ τρίμηνο του 2022. Πιο συγκεκριμένα στο τεμάχιο «Ερμής» , στα Block 21-31 όπου κρύβονται ενδεχομένως ποσότητες ύψους 30 bcm, με γεωλογική επιτυχία πέριξ του 56%, καθώς και στο τεμάχιο «Ηρακλής», στο Block 23, που περιέχει, δυνητικά, 38 bcm.

Παράλληλα, προγραμματίζονται και τέσσερις γεωτρήσεις στην αιγυπτιακή ΑΟΖ που θα ξεκινήσουν στο α’ εξάμηνο με ορίζοντα ολοκλήρωσης κάποια στιγμή μέσα στο β’ εξάμηνο του 2022. Πρόκειται για γεωτρήσεις ανάπτυξης των διαπιστωμένων κοιτασμάτων Νοrth El Amriya και North Idku (Nea/N) με δυνατότητα παραγωγής 16 χιλ.βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως, στην αιχμή τους.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, στις 9 Ιανουαρίου 2022, η κοινοπραξία Abu Qir Petroleum στην οποία μετέχουν ισότιμα η EGPC και η Energean υπέγραψε συμβόλαιο για το γεωτρύπανο El Qaher-1 με την EDC, παρουσία εκπροσώπων της EGAS στα κεντρικά γραφεία της AQP στην Αλεξάνδρεια.

Σημειώνουμε πως η Αίγυπτος θεωρείται κομβικής σημασίας τόσο από πλευράς παραγωγής υδρογονανθράκων όσο από άποψης εισαγωγής αερίου από γειτονικές χώρες, καθώς διαθέτει τους τερματικούς σταθμούς υγροποίησης Damietta και Idku, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξαγωγικοί κόμβοι στις ευρωπαϊκές αγορές.