Oι κολοσσιαίες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές επιχειρήσεις δεν σχεδιάζουν να δαπανήσουν τον πακτωλό χρημάτων που συσσώρευσαν από τις υψηλές τιμές ενέργειας σε νέα επενδυτικά σχέδια. Η άνοδος των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2021 τούς απέφεραν δισεκατομμύρια δολάρια κέρδη, σε πλήρη αντίθεση με το προηγούμενο έτος, όταν υπήρξε καταβαράθρωση

τιμών εξαιτίας του πλήγματος από τον κορωνοϊό στις μετακινήσεις και την οικονομική δραστηριότητα. Τυπικά οι πετρελαϊκές θα επένδυαν τη μερίδα του λέοντος από τα προαναφερθέντα έσοδα σε μακρόπνοα σχέδια για την τόνωση της παραγωγής τους σε φυσικό αέριο και μαύρο χρυσό, αλλά και τη στήριξη των αποθεματικών τους μετά τις απώλειες του 2020. Ωστόσο, αντιθέτως με οποιαδήποτε άλλη περίοδο στην ιστορία τους, οι BP, Royal Dutch Shell, TotalEnergies, Equinor και Eni εστιάζουν την προσοχή τους στο να επιστρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα στους μετόχους τους για να τους ικανοποιήσουν, δεδομένου ότι καταπιάνονται με μια ριψοκίνδυνη στροφή προς την ανανεώσιμη ενέργεια των χαμηλών ρύπων. «Ολες οι εταιρείες πετρελαιοειδών διέρχονται έως έναν βαθμό μια περίοδο παρακμής, μετατοπιζόμενες σε πεδία που θα αποδώσουν υψηλότερα κεφάλαια στους μετόχους  και εγκαταλείποντας πίσω τους πιο ώριμα περιουσιακά στοιχεία», επισημαίνει ο Μπεν Κουκ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην BP Capital Fund Advisors. Η οξυνόμενη πίεση από επενδυτές, ακτιβιστές και κυβερνήσεις για να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή σημαίνει πως οι ευρωπαϊκοί πετρελαϊκοί κολοσσοί κλείνουν τη στρόφιγγα των επενδύσεων στο πετρέλαιο, ακόμα κι αν οι προοπτικές τιμών και ζήτησης είναι ευοίωνες.

Η παραγωγή από τις πέντε κορυφαίες εταιρείες της Ευρώπης εκτιμάται πως έως το 2030 θα μειωθεί κατά 15%.
Η διττή στρατηγική τού να περισταλεί η παραγωγή σε μαύρο χρυσό και να τονωθούν οι αποδόσεις για τους μετόχους κατέστη εμφανής, όταν η Shell πούλησε τις δραστηριότητές της σχιστολιθικών εξορύξεων στη Λεκάνη της Πέρμιας στις ΗΠΑ αντί 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο, υποσχόμενη στους μετόχους της 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι δε επενδυτές στις αμερικανικές εταιρείες του κλάδου μπορούν και αυτοί να προσδοκούν αυξημένα μερίσματα σε επίπεδα ρεκόρ. Εντούτοις, όμιλοι – τιτάνες των ΗΠΑ, όπως οι ExxonMobil και Chevron σχεδιάζουν να συνεχίσουν να διοχετεύουν χρήματα σε νέα έργα ορυκτών καυσίμων, έχοντας παρακινηθεί από τις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου για αυξημένη παραγωγή σε πετρέλαιο, ούτως ώστε να αναχαιτιστεί το υψηλό κόστος ενέργειας, αλλά και η άνοδος του πληθωρισμού. Το 2022 οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εκτιμάται πως θα αποδώσουν σε όσους επένδυσαν σε αυτές ένα ποσόν – ρεκόρ της τάξεως των 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό τη μορφή μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών, βάσει της ανάλυσης της Bernstein, ενώ οι Exxon και Chevron θα διαθέσουν συνολικά άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και ενόσω θα ελαττώνονται οι επενδύσεις σε νέα πετρελαϊκά σχέδια, η παραγωγή από τις πέντε κορυφαίες εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου εκτιμάται πως έως το 2030 θα μειωθεί κατά 15% και πλέον σε επίπεδα χαμηλότερα από τα 6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αφότου θα φθάσει πρώτα στο ρεκόρ των 7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το 2025, σύμφωνα με την Bernstein Research. Ειδικότερα, η βρετανική ΒΡ έχει δηλώσει ότι θα περικόψει την πετρελαϊκή της παραγωγή κατά 40% ή 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα έως το 2030 και σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Η Shell, τέλος, έχει επισημάνει πως η δική της παραγωγή σε μαύρο χρυσό είχε φθάσει στο ανώτατο σημείο της το 2019, ενώ η ιταλική Eni θα σταθεροποιηθεί το 2025.

kathimerini.gr