Νέο μοντέλο για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ που θα συνδυάζει τις ανταγωνιστικές διαδικασίες και την κατοχύρωση εγγυημένης τιμής με τα διμερή συμβόλαια αναζητεί η ΡΑΕ προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την παροχή ενέργειας σε σταθερές τιμές που δεν θα εξαρτώνται πλήρως από τις διακυμάνσεις της αγοράς, όπως συμβαίνει σήμερα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή». Η Ε.Ε. έχει εγκρίνει με πρόσφατη απόφασή της κρατικές ενισχύσεις έως το ποσό των 2,27 δις. ευρώ για νέα έργα ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 4,2 GW έως το 2025. Τα έργα αυτά θα «κλειδώσουν» εγγυημένη τιμή μέσω δημοπρασιών που θα πραγματοποιεί η ΡΑΕ για 20 χρόνια

Θα πωλούν, δηλαδή, την ενέργεια που παράγουν σε σταθερή τιμή στο σύστημα και δεν θα συμμετέχουν στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσθετη αυτή ισχύς δεν θα συμμετέχει στην προθεσμιακή αγορά για να αυξηθεί η ρευστότητά της, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη μείωση των τιμών, καθώς επίσης και ότι δεν θα είναι διαθέσιμη για διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και επιχειρήσεων ή προμηθευτών ρεύματος.

Όπως, εξάλλου, ανέφερε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Καθ. Αθανάσιος Δαγούμας μιλώντας στο πρόσφατο Εθνικό Συνέδριο ''Ενέργεια και Ανάπτυξη'' του ΙΕΝΕ (1-2 Δεκεμβρίου 2021), «η ΡΑΕ αναζητεί τρόπο ώστε η ανάπτυξη των νέων έργων με εγγυημένες τιμές να μην λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και της αγοράς των διμερών συμβολαίων και προσανατολίζεται σε ένα μοντέλο που θα επιτρέπει και τα δύο. Το μοντέλο αυτό, το οποίο θα ολοκληρωθεί με τη συνδρομή μελέτης που έχει αναθέσει στη σκανδιναβικών συμφερόντων εταιρεία συμβούλων AFRY (πρώην Poyry), προβλέπει διαγωνισμούς για νέα έργα που δεν θα αφορούν μόνο εγγυημένες τιμές).

Δηλαδή, ένα έργο που θα συμμετέχει και θα προκριθεί, να «κλειδώσει» τιμή για ένα μέρος της δυναμικότητας του βάσει μιας ποσόστωσης που θα υποδείξει ο σύμβουλος. Το υπόλοιπο μέρος ο επενδυτής θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα το κατασκευάσει με χρηματοδότηση από την αγορά, δηλαδή μέσω των διμερών συμβολαίων. Στόχος της ΡΑΕ είναι το νέο αυτό μοντέλο, το οποίο θα εισηγηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει και τον τελικό λόγο για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών, να εφαρμοστεί στον πρώτο νέο διαγωνισμό, που αναμένεται μέσα στον Μάρτιο και θα αφορά 600 MW.

Παράλληλα, με τη προοπτική προώθησης των ΡΡΑs μέσω και των διαγωνισμών ΑΠΕ που εξετάζεται από τη μελετητική εταιρεία AFRY, η ΡΑΕ αποφάσισε ότι από φέτος οι καθετοποιημένοι προμηθευτές ενέργειας (πλην της ΔΕΗ) θα μπορούν να συνάπτουν διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση δίχως όριο (μέχρι τώρα επιτρεπόταν μόνο για το ένα πέμπτο των πωλήσεων τους), περιορίζοντας την έκθεσή τους στις πιο ασταθείς τιμές της αγοράς επόμενης ημέρας και της ενδοημερήσιας αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η ΔΕΗ θα συνεχίσει και φέτος να καλύπτει μόνο το 20% των αναγκών της με οικονομικά ανταγωνιστική ηλεκτροπαραγωγή  εκτός των αγορών του Χρηματιστηρίου, μέσω σύναψης συμβάσεων αγοραπωλησίας ρεύματος.